Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Näköislehti Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut

Ravintoloitsija kertoo, miksi Kattila ajautui konkurssiin – koko työyhteisö yllättyi ja järkyttyi: ”En vieläkään tahdo uskoa tätä”

Pikkubistro oy:n vaikeudet kumpuavat vuodesta 2018. Yrittäjä, ravintoloitsija Anu Meurosen mukaan syitä tiistaina toteutuneelle konkurssille on haettava puolentoista vuoden takaa. – Perustimme juhlapalvelun, joka imi enemmän euroja kuin olimme ajatelleet. Kaiken hyvän lisäksi tuli hirveän kuuma kesä, joka nappasi meidän pienen paikan kolmen kuukauden liikevaihdosta noin 50 000 euroa. Ihmiset eivät tahtoneet tulla sisälle ruokailemaan, hän kuvailee edelliskesää. Elokuinen Pintxo-viikko vuonna 2018 oli viimeinen niitti. Huiman suosion kääntöpuolena ravintolan oli maksettava yli 15 000 pintxo-annoksen myymisestä kallis lasku. Raaka-aineet, työntekijöiden palkkakulut ja viikosta aiheutuneet muut kulut johtivat Meurosen mukaan siihen, ettei yritys pystynyt maksamaan verojaan aikataulussa. – Verottaja varmasti teki elokuun isojen ennakonpidätysten, sosiaaliturvamaksujen ja palkkojen jälkeen sen päätelmän, että jos ennakonpidätykset alkavat olemaan tuota luokkaa, yritys haetaan konkurssiin. 30 000 euroa ennakkoveroa Verohallinto haki Pikkubistroa konkurssiin syyskuussa 2018. Syksyllä 2018 Pikkubistro hakeutui yrityssaneeraukseen. Yrityssaneeraus käynnistyi helmikuussa 2019, jolloin verottajan saamiset jäivät yrityssaneerauksen alkaessa saneerausvelaksi. Meuronen kertoo, että ravintola toimi hyvin, kunnes kesällä 2019 liikevaihto notkahti jälleen. – Rästissä oli kesän jälkeen ennakonpidätyksiä ja sotuja, jotka on maksettu syys- ja lokakuussa 2019 lukuun ottamatta parin kuukauden ennakkoveroja, jotka ovat edelleen rästissä. Mainitut ennakkoverot verottaja kohdisti kuluvalle vuodelle. – Verottaja napsautti meille tälle vuodelle ennakkoveroja melkein 30 000 euroa. Se tarkoittaa, että meidän olisi pitänyt tehdä melkein 100 000 euroa tulosta, vaikka viime vuonna meille tuli pitkä miinus, Meuronen hämmästelee. – Saneeraustilanteessa pitäisi katsoa, että yritys pystyy tekemään tulosta. Verottajan toiminta ei sitä ainakaan omalta osaltaan ole auttanut. Konkurssi tuli täytenä yllätyksenä Meurosen mukaan verottaja on vedonnut konkurssihakemuksessaan veroista johtuviin velkoihin ja todennut, ettei Pikkubistro pysty selviämään niistä. – Mitään muuta selvitystä yrityksen uudesta taloudellisesta tilanteesta ei olla kysytty. Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli Pikkubistro oy:n konkurssiasiaa perjantaina 11.10. Meuronen sai samana päivänä kuulla, että käräjäoikeus on päätynyt lakkauttamaan yrityssaneerausmenettelyn. Pikkubistro oy teki päätöksestä valituksen maanantaina, mutta käräjäoikeus ratkaisi asian tiistaina verottajan hyväksi. Yritys asetettiin konkurssiin 15.10. kello 13. – En vieläkään tahdo uskoa tätä. Konkurssi tuli todellakin yllätyksenä ja järkytyksenä minulle ja koko henkilökunnalle. Maanantaina istuimme vielä palaverissa ja meillä oli hyvä pöhinä. Pikkujoulukausi on edessä ja varauksia oli vaikka kuinka paljon. Konkurssi tuli todella ikävään tilanteeseen ja äkkiä. Kattila on työllistänyt kymmenkunta työntekijää, jotka irtisanottiin tiistaina. Meuronen toivoo, että vuonna 2014 perustetulle ravintolalle löydetään mahdollisimman pian jatkajat. – Niin minä kuin koko henkilökunta haluamme, että Kattila lähtee uusin voimin nousuun. Se on meidän koko porukan toive ja tahtotila, Meuronen sanoo. – Verottajalta toivoisin enemmän ymmärrystä saneerauksessa olevaa yritystä kohtaan. Sillä ei tulos käänny voitolliseksi nappia painamalla.