Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

14-vuotias Aake on Tampereen nuorin kahvilayrittäjä: ”Joku sanoi, että täältä ostettu kahvi on parempaa kuin Italiassa”

Kun kahvihammasta tänä kesänä kolottaa, voi suunnata Hämeenpuistoon 14-vuotiaan Aake Salosen pyörittämälle LaPresso -kahvikärrylle. Salonen on Moron tämänhetkisten tietojen mukaan Tampereen nuorin kahvilayrittäjä. Hän myy kärrystään muun muassa lattea, cappuccinoa, americanoa ja espressoa. Maitovaahtokuviot, kuten joutsenet, kukat ja sydämet, ovat luonnollisesti osa kahvikokemusta. Salonen innostui erikoiskahvien tekemisestä muutama vuosi sitten katsellessaan isänsä kahvinkeittämistä. Tämä auttoi häntä myös yrityksen perustamisessa. Yrityksen logon ja käyntikortit Salonen suunnitteli itse piirto-ohjelma Paintilla. Yrityksen perustamista varten Salonen osallistui 4H:n ja kaupungin nuorisopalvelujen yritysvalmennukseen. Upouusi espressokone jäi kuitenkin koronaviruksen takia pitkäksi aikaa jumiin Italiaan ja saapui Suomeen vasta kesäkuun lopulla, joten Salonen aloitteli baristan uransa myymällä tavallista suodatinkahvia Koskipuistossa. – Kauppa ei siellä kuitenkaan käynyt kovin hyvin. Latte myy ehdottomasti paremmin, Salonen toteaa. Ei aikaa kesälomailulle Salonen menee ensi syksynä Lielahden koulun yhdeksännelle luokalle. Lomailulle ei kuitenkaan ole tänä kesänä juurikaan aikaa. Salonen päivystää sään salliessa Hämeenpuistossa kello 11–16. Pisin päivä, jonka hän on tähän mennessä tehnyt, on noin seitsemän tunnin mittainen. Salosta ei kuitenkaan harmita, että lomailu jää tänä kesänä vähemmälle. – Tämä on aika kivaa puuhaa. Ja iltaisin on aikaa tehdä muita asioita, kun töiden takia ei ole liian väsynyt. Kahvikärryn pitämisestä ansaitsee Salosen mukaan kesätyöksi ihan mukavasti. Tärkeintä olisi saada yritystä varten tilatut laitteet maksettua takaisin. Ammattimainen kahvikone maksoi muutaman tonnin verran. Kun laitteet on kerran ostettu, voi niitä käyttää myöhemminkin. Salonen ei ole vielä varma, aikooko pitää kahvikärryä tulevinakin kesinä, mutta ainakin tänä vuonna hän pyrkii olemaan Hämeenpuistossa koulun alkuun asti. – En ole vielä oikein miettinyt, tekisinkö tätä tulevaisuudessa ihan ammatikseni, Salonen toteaa. Kahvin kuviot valitaan fiilispohjalta Miten syntyy hyvä latte? Salosen mukaan oleellista on hyvä maitovaahto. Kun maidon kaataa tarpeeksi lähellä kahvia, jää vaahto pintaan ja kuvioiden muotoilu on helpompaa. – Päätän fiilispohjalta, mikä kuvio kenenkin kahviin tulee. Suosikkejani ovat ihan peruskukat, koska niistä tulee todella kivan näköisiä, hän kertoo. Alun perin Salonen olisi halunnut pystyttää kärrynsä ihmisiä kuhisevalle Keskustorille, mutta harmikseen ei saanut siihen lupaa. Hänelle kerrottiin, että Keskustorilla oli jo liikaa kahviloita, mutta Hämeenpuistossa kärryä voisi pyörittää. Hämeenpuistossa Salonen asettui kärryineen lähelle Pääkirjasto Metsoa, aivan Ingmanin jäätelökioskin viereen. Asiakkaita LaPresso-kärryllä käy hyvänä päivänä sään salliessa jopa 30–40. Salonen on tähän mennessä saanut heiltä ainoastaan positiivista palautetta ja he kehuvat 14-vuotiaan yritysideaa. – Joku sanoi, että täältä ostettu kahvi on ollut parempaa kuin Italiassa. Siitä jäi hyvä mieli.