Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Näköislehti Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut

Korvikkeet ja keinoliha haastavat perinteisen pihvin

Lihansyönnin vähentämiseen löytyy halukkaille koko ajan lisää tapoja. Suuresta mediahuomiosta huolimatta lihankorvikkeet ovat toistaiseksi marginaalinen ilmiö. Hinta ja kuluttajien kiinnostus ratkaisevat, kuinka kauan. Suomalaisten marketien hyllyille ja sitä kautta kuluttajien lautasille on ilmestynyt lihankorvikkeita, joiden ulkonäkö, suutuntuma ja maku muistuttavat yhä enemmän lihaa. Vegaaninen Beyond Burger -pihvi maistui testissä (AL 7.8.) hyvin samankaltaiselta kuin jauheliha. Lihankorvikepihvien valikoima alkaa olla suuri. Herneproteiinista valmistetulla Beyond Burgerilla on eineslaareissa seurana muun muassa soijasta valmistettu Incredible Burger sekä suomalaiset Härkis Burgerpihvi ja Nyhtökaura Hampurilaispihvi. Nähtäväksi jää, onko vegepihvien ja muiden lihankorvikkeiden esiinmarssi pysyvä ilmiö. Uusiin makuihin totutteleminen ja uusien ruokalajien kokkaamisen opettelu vaativat vaivannäköä ja sinnikkyyttä. Verkosta löytyy onneksi paljon reseptejä, joiden avulla kömpelömpikin kotikokki pääsee pitkälle. Hinnassa korvikkeet eivät vielä pärjää lihalle, mutta ero ei ole valtava. Vaikka Beyond Burger -pihvit ovat kilohinnaltaan kolmenkymmenen euron luokkaa, Incredible Burgeria saa parilla kympillä kilo ja kotimaisia kilpakumppaneita sitäkin pienemmällä hinnalla. Lihatonta ruokavaliota noudattavien määrä kasvaa joka tapauksessa pikku hiljaa. Tilastokeskuksen mukaan lihasta oli vuonna 2016 luopunut kahdeksan prosenttia suomalaisista. Vastoin yleistä käsitystä ilmiö ei rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle, vaan lihatonta ruokavaliota noudatetaan suhteellisen tasaisesti ympäri maata. Vaikka lihattomuus on yleisintä nuorten aikuisten ikäryhmissä, on lihasta luopuminen lisääntynyt eniten 55–64-vuotiaiden keskuudessa. Lihankorvikkeiden uudet innovaatiot tuskin kääntävät kehitystä vastakkaiseen suuntaan. Beyond Burgeria valmistava Beyond Meat on kertonut kehittävänsä parhaillaan vegaanista pekonia. Myös lihan kasvattaminen laboratoriossa etenee reipasta vauhtia. Mediayhtiö BBC:n mukaan kaksi yhdysvaltalaisyritystä uskoo tuovansa keinolihaa kuluttajien saataville jo ensi vuonna. Lihan lisäksi koelaboratorioissa kasvaa jo kalaa, maitoa ja munia. Niitä tuskin saadaan kauppoihin aivan lähivuosina, mutta todennäköistä on, että tässäkin pessimisti pettyy. Ensimmäisiä keinolohiannoksia maisteltiin yhdysvaltalaisravintolassa tänä kesänä.