Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Koeajoista syntyi leivonnainen –Tamperelaisleipomon ratikka maistuu pirteältä ja sopusointuiselta

Kirkkaan punainen uutuusleivos erottuu jo värinsä puolesta perinteisen tamperelaisen leipomon Hakasen virtiinissä. Viimeistään leivoksen päällä oleva raitiovaunu-varoitusmerkki kiinnittää huomion. Moro kävi tutustumassa ajankohtaiseen leivokseen sen syntysijoilla eli Hakasen leipomossa Vihiojantiellä Nekalassa. – On mukava välillä tehdä jotakin ajan hermolla olevaa, jolla saa keskustelua aikaan. Ratikkaleivos aiheutti heti somessa paljon keskustelua, johon myös Ratikka-allianssi osallistui. Minä kirjoitin, että ratikka matelee Itsenäisyydenkadulla, niin allianssi kuittasi, että kyllä siellä jo ihan vauhdilla mennään, leivoksen kehittänyt kondiittori Petteri Hakanen nauraa. Hän ja veljensä Janne Hakanen ovat Hakasen leipomon yrittäjiä kolmannessa polvessa. Omissa myymälöissä Petteri Hakanen kertoo, että heillä on tapana tehdä nopeasti eriä omiin leipomon myymälöihin. Juhlaleivos tehdään esimerkiksi aina, kun tamperelainen joukkue voittaa Suomen mestaruuden. – Nämä eivät välttämättä ole isoja asioita myynnillisesti, mutta mukavia keskustelun herättäjiä ja saavat ihmiset huomaamaan asioita. Ratikkaleivoksen myötä myymälöissä on puhuttu ratikasta viime aikoina vielä enemmän kuin tavallisesti. – Myyjille on tullut paljon kommentteja laidasta laitaan, osa on vieläkin aika vihainen ratikasta. Pian se on jo arkipäivää, turha siitä enää on kiukutella, Hakanen ehdottaa. Ratikkaleivoksen ensimmäisen version Hakasen leipomo teki jo aikoinaan, kun ratikan rakentamispäätös syntyi Tampereen kaupunginvaltuustossa. Nykyinen versio tehtiin, kun ratikka ilmestyi koeajossa Sammonkadun ja Itsenäisyydenkadun myymälöiden edustalle. – Tein leivoksia näihin myymälöihin ja taisi Kauppahalliinkin mennä. Ratikkaleivoksia on nyt tarkoitus pitää myynnissä kaikissa omissa myymälöissä kysynnän mukaan. Miltä se maistuu? Kahdella sanalla: suussa sulavaa. Sopivan kirpeää, ei liian makeaa, pehmeä suutuntuma ja syödessä voi tuntea monia eri makuja. Mainio leivos. Leivoksessa on suklaakakkupohja. Sen päällä on ohut kerros sitruuna-curdia ja paksulti terästettyä vadelmamoussea, jossa on myös valkoviiniä. Punainen kuorrutus on ruiskutettava kaakaovoivärjäys, ja liikennemerkki on syötävästä sokerimassasta kuvakakkukoneella tulostettu. – Valkoviini tuo leivokseen syvyyttä ja vähän takamakua. Kokeilin myös skumppaa, mutta se ei leivoksessa maistunut yhtä hyvältä kuin valkoviini. Voiko autoilija maistaa leivosta? – Viiniä on niin vähän, että autoilijakin voi leivoksen syödä eikä silti tarvitse ratikalla lähteä, Hakanen lupaa.