Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Jotakin hyvää sentään seurasi koronasta – suljetut hotellit täyttivät Tampereella Ruokapankin

Tampereen suljettujen hotellien ja myös ravintoloiden isoja ruokavarastoja tyhjennetään parhaillaan tamperelaisten vähävaraisten hyväksi. Ruoat näet kuljetetaan Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän Ruokapankkiin Nekalaan ja jaetaan sitä kautta tarvitsijoille. Koronasta on siis ainakin yksi hyvä seuraus nähtävissä. Ruokapankki saa kerralla mahtavan määrän käyttökelpoisia vihanneksia, päiväystuotteita ja esimerkiksi maitoa. – Ruokaa tulee reilusti, mutta saamme sen kyllä tarvittavassa ajassa jaettua eteenpäin, vakuuttaa Ruokapankin koordinaattori Marja Palkonen . Jakamiseen lisävoimia Tavallista isomman ruokamäärän jakamiseen mietitään myös poikkeuksellisia apukeinoja. Kuljetustarpeesta Palkonen esimerkiksi on yhteydessä uusiin yhteistyötahoihin. – Seurakuntien vapaaehtoisista on toistaiseksi linjattu, että heitä ei käytetä niin kauan kuin seurakunnan henkilökuntaa riittää. Tämä on jo ihan kaikkien suojelemiseksi. Ruokakassien jakamisessa etusijalla ovat heikoimmassa asemassa olevat taloudet kuten lapsiperheet. Palkonen toteaa, että myös muiden muassa Mummon Kammarin ja Kotitorin väki hoitaa ruokakassien jakoa ikäihmisille. Tarve kasvaa? Tiistaina Ruokapankin, Tampereen kaupungin ja muiden ruoka-avun toimijoiden kesken pidettiin palaveri, jossa keskusteltiin tulevan kriisiajan ruoka-avun koordinoinnista ja toteutuksesta – Yksin minulle tuli viikonloppuna yli 30 yhteydenottoa sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät aiemmin ole ruoka-apua hakeneet. Hätä alkaa olla suuri, kun perheillä tulot vähenevät. Pelkään, että ruoka-avun kysyntä räjähtää käsiin, Palkonen ennustaa. Ruokapankki myös aloittaa valmiiden ruoka-annosten valmistamisen Nekalan seurakuntatalon ja Hervannan kirkon keittiöissä. – Siellä saamme käytettyä suuria pakkauksia, joita ei voi koteihin jakaa. Ruoka-annokset sitten pakataan ruokakasseihin. Pulaa lihasta Vaikka hotellit ja ravintolat ja perinteiset lahjoittajat eli kaupat ja elintarvikevalmistajat tekevät parhaansa, on Ruokapankissa myös puutetta. – Jauhelihaa, broiler-tuotteita ja yleensäkin lihatuotteita tarvitaan, samoin riisiä ja makaroni. Nytkin jäi tilatut makaronit saamatta, Palkonen toteaa. Ihmisten turha hamstraaminen kauppojen hyllyillä vaikuttaa siis näin myös Ruokapankin arvokkaaseen toimintaan. Yli 70 000 kertaa Seurakuntien ruokapankki on merkittävä avuntuoja Tampereella. Esimerkiksi vuonna 2019 vuonna 2019 ruokapankki välitti ruoka-apua kotitalouksiin 70 000 kertaa. Ruokapankin asiakkaiksi pääsevät pääsääntöisesti pienituloiset, kriisiavun tarpeessa olevat henkilöt ja perheet. Avun piiriin tullaan oman asuinalueen seurakunnan diakoniatyöntekijän kautta. Ruoka-apu toimitetaan normaali oloissa seurakuntien kiinteistöissä toimiville ruokapysäkeille. Tampereella on seurakuntien lisäksi useita muita ruoka-apua jakavia tahoja, joille lahjoitettu hävikkiruoka kuljetetaan Ruokapankin keskitetyn logistiikan avulla Toiminnan mahdollistavat vakituiset lahjoittajat, joita ovat muun muassa Wursti, Saarioinen, K-ryhmä, S-ryhmä, M-ryhmä, Lidl, Tokmanni, elintarvikevalmistajat, Tampereen Voimia ja Tamk.