Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Buffetit kielletty, asiakaspaikkoja rajoitetaan ja anniskelu päättyy kello 22 – Näin ravintolat voivat toimia kesäkuussa

Ravintolat avaavat ovensa kesäkuun alusta. Hallitus pääsi ravintoloiden avautumista koskevista yksityiskohdista yhteisymmärrykseen tiistaina ja kertoi asiasta iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Ministeri Kiuru vahvisti tiedotustilaisuudessa, että ravintolat voivat olla kesäkuusta alkaen avoinna kello 6–23 ja anniskella kello 9–22. Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuomisen mukaan tunnin mittaisen "valomerkin" perusteena on se, että ravintoloihin ei syntyisi sulkemisaikaan tungoksia ja jonoja. Aukioloajan rajoitus merkitsee käytännössä sitä, että yökerhoja ei toistaiseksi voida avata. Ravintoloihin saa kesäkuun alusta lähtien päästää vain puolet normaalista asiakaspaikkamäärästä. – Rajoitus tehdään, jotta asiakkaat voivat pitää riittävää etäisyyttä. Terasseilla tämä rajoitus ei ole voimassa. ministeri Kiuru toteaa. Buffetit kiellettyjä Ravintoloiden asiakaspaikkoja rajoitetaan niin, että vain puolet asiakaspaikoista saa olla kerrallaan käytössä. Buffet-tarjoilu on edelleen kiellettyä. Ravintoloissa on istuttava, mutta pöytiintarjoilu ei ole pakollista. Hallitus edellyttää, että ravintolat laativat oman toimintamallinsa, jossa määritellään muun muassa se, miten asiakkaiden turvallisuus taataan. – Kesäkuun aikana eli käytännössä ennen juhannusta arvioidaan seuraavia askeleita. On luontevaa tarkastella tulevia askeleita noin kahden viikon välein, lupasi Kiuru. Aluehallintovirastot valvovat rajoitusten ja velvollisuuksien noudattamista. Aluehallintovirasto voisi määrätä puutteet korjattaviksi ja velvoitteita olennaisesti rikkoneen ravintolan suljettavaksi asiakkailta enintään kuukaudeksi. Kiuru: Olosuhteet sellaisiksi, että asiakkaat uskaltautuvat ravintoloihin Ravitsemusliikkeille säädetään useita velvoitteita, joilla torjutaan koronaepidemian etenemistä. Ravintoloiden on ensinnäkin pidettävä huoli tilojen ja pintojen puhdistamisesta. Asiakkaille on tarjottava mahdollisuus pitää huolta hygieniasta esimerkiksi käsienpesupisteillä ja desinfiointiaineita tarjoamalla. Kiuru toteaa, että ravintoloiden on järjestettävä tilansa ja ruuan ja juoman tarjoilu niin, etteivät asiakkaat altistu turhaan tartunnoille. Kiuru korostaa, että ravintoloiden on luotava sellaiset olosuhteet, että ihmiset uskaltavat mennä niihin. – Ravintolat eivät pääse jaloilleen, jos asiakkaat eivät uskalla mennä niihin. Pienpanimoiden juomien etämyynti harkinnassa Hallitus seuraa ravintoloiden avaamisen jälkeen mahdollisia myöhempiä rajoitusten purkamisia. –Ennen juhannusta arvioidaan seuraavaa askelta. Ajatuksemme on, että kahden viikon välein tarkastellaan sitä, miten ihmiset ovat sitoutuneet rajoituksiin, Kiuru sanoo. Keskiviikkona hallitusviisikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat neuvottelemaan alkoholilain muutoksista. Pöydällä on tuolloin myös pienpanimoiden mahdollisuus juomien etämyynnistä. Ravintoloiden rajoitukset menevät eduskunnan käsittelyyn heti tänään. MaRa: Lomautuksia ei kyetä purkamaan Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran mukaan asiakaspaikkojen rajaaminen puoleen normaalista merkitsee sitä, että toimintaa on erittäin vaikea saada kannattavaksi. Mara esittää, että asiakaspaikkojen enimmäismäärä nostetaan 75 prosenttiin. Järjestön mukaan rajaus on ravintoloille taloudellisesti niin vaikea, että lomautettuja työntekijöitä ei kyetä ottamaan takaisin töihin. Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa, että kesäkuun alusta alkaen ravintoloiden kulut alkavat taas juosta täysimääräisinä. – Ravintola voi teoriassa saada vain 50 prosenttia tuloista. Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja. Lappi sanoo, että ravintola-alan liikevoittoprosentti on normaalina talousaikana vain 1–4 prosenttia liikevaihdosta. – Kannattava toiminta rajoitusten voimassa ollessa käytännössä lähes mahdotonta. Mara vaatii myös, että valtion tulisi korvata ravintoloille taloudelliset vahingot niin kauan kuin ravintoloiden toimintaa rajoitetaan.