Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tulospalvelu Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Tampereella Ruokaviraston valvontatarkastus – 24 ravintolassa havaittiin epäkohtia, jotka vaarantavat elintarviketurvallisuuden tai johtavat asiakkaita harhaan

Ravintoloiden, kahviloiden ja pikaruokaloiden elintarviketurvallisuus on Tampereella hieman huonommassa tilassa kuin Suomen suurissa kaupungeissa keskimäärin. Yhteensä 32,2 prosenttia ruokapaikoista Tampereella on saanut oivallisen eli parhaan mahdollisen tuloksen elintarviketurvallisuudesta Ruokaviraston teettämässä uusimmassa Oiva-valvontatarkastuksessa. Suomen kolmessakymmenessä suurimmassa kaupungissa luku on keskimäärin 42,3 prosenttia. Oivallinen tulos tarkoittaa, että ravintola noudattaa kaikkia elintarvikelain määräyksiä esimerkillisesti. Virasto teettää tarkastuksia ravintoloille säännöllisesti valvoakseen, kuinka säntillisesti ne noudattavat elintarvikelakia ja viranomaisten ohjeita, jotka koskevat elintarvikkeiden säilyttämistä ja käsittelyä. Ravintola saa tarkastuksesta tuloksen neliportaisella asteikolla oivallinen, hyvä, korjattavaa tai huono. Vähintään hyvä arvosana 96,6 prosentilla Vähintään hyvän arvosanan tarkastuksissa on saanut Tampereella suurin osa eli 96,6 prosenttia ravintoloista. Loppujen ravintoloiden arvosana on ollut tuoreimmassa tarkastuksessa "korjattavaa" tai "huono". Niiden toiminnassa on näin ollen havaittu epäkohtia, jotka heikentävät elintarviketurvallisuutta tai johtavat kuluttajia harhaan. Tällaisia ravintoloita oli Tampereella 24 kappaletta. Kolmessakymmenessä Suomen suurimmassa kaupungissa hyvän tai oivallisen arvosanan sai edellisessä Oiva-tarkastuksessa 96,0 prosenttia ruokapaikoista. Ruokalat rajattiin ulkopuolelle Tulokset perustuvat selvitykseen, jossa käytiin läpi, kuinka hyvin ruokapaikat eri puolilla Suomea ovat noudattaneet elintarvikelakia ja viranomaisten ohjeita elintarviketurvallisuudesta. Otokseen valittiin kaikki ravintolat, kahvilat, pikaruokalat ja grillit. Ulkopuolelle rajattiin muun muassa ruokalat. Oiva-tarkastuksissa selvitetään muun muassa, ovatko ravintolan tilat ja laitteet puhtaita, ovatko henkilökunnan työtavat hygieenisiä ja työvaatteet asianmukaisia ja säilytetäänkö ruoka-aineita kylmässä tai lämpimässä kuten kuuluu. Lisäksi tarkastuksissa tutkitaan esimerkiksi, voiko ravintolan valmistamiin ruoka-annoksiin joutua niiden reseptiin kuulumattomia ylimääräisiä allergisoivia ainesosia. Tarkastukset ennalta ilmoittamatta ”Oivallinen tulos tarkoittaa, että ravintolassa on kaikki hyvin. Hyväksi arvioidussa ravintolassa asioissa on pientä korjattavaa, mutta kuluttajalle ei koidu minkäänlaisia riskejä. Jos valvonnan tulos on oivallinen tai hyvä, niin asiat ovat ravintolassa ihan ookoo", kuvailee tarkastustulosten asteikkoa kehittämisasiantuntija Marina Häggman Ruokavirastosta. Koko tarkastuksen tulos määräytyy huonoimman osa-alueen mukaisesti. Yksikin epäkohta, kuten vaikkapa puutteellinen työvaatetus, estää parhaan arvosanan saamisen, vaikka kaikki muut asiat olisivat ravintolassa kunnossa. Tarkastukset tehdään ravintolaan yleensä ennalta ilmoittamatta. Tampereella STT:n selvityksen kohteena oli 705 ravintolaa ja ruokapaikkaa. Niihin tehdyt Oiva-tarkastukset ovat vuosilta 2013–2019. Tämä STT:n uutinen on kirjoitettu automaattisella tekstintuotannolla. Lähteenä on käytetty Ruokaviraston tarkastustietoja.