Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Tamperelaisten huippuravintoloiden karanteeniboksit viedään nyt käsistä: Periscopen boksit lähes loppuunmyyty, Bertha myi 171 lounasboksia

Vaikka ravintolat on koronaviruksen takia suljettu, ruoan ulosmyynti on sallittua. Ruokaa ulosmyyviin kuuluvat myös Tampereen keskustassa sijaitsevat Periscope ja Bertha, jotka ovat jo reilussa viikossa ajautuneet tilanteeseen, jossa ulos myytävät lounasruoat revitään niin sanotusti käsistä. Veljekset Ponteva oy:n ravintolatoimenjohtaja Markus Saavalainen kertoo, että Berthasta tiistaina ulos myydyt 171 lounasboksia myytiin loppuun tunnissa. Periscopen omistaja Arto Rastas puolestaan kertoo, että Karanteeniboksi- nimeä kantavat seitsemän kilon lounasruokalaatikot ovat olleet niin suosittuja, että kolme seuraavaa jakelukertaa ovat jo lähes loppuunmyytyjä. Vastaus arjen kiireen keskelle Rastas kertoo, että ajatus karanteeniboksista syntyi vasta reilu viikko sitten, ja toiminta käynnistettiin muutaman omistajista ja henkilökunnan jäsenestä koostuvan porukan voimin vain muutamassa päivässä siten, että ensimmäiset ruokaboksit jaettiin viime viikon perjantaina. Rastaan mukaan niistä tuli asiakkaiden keskuudessa välittömästi hitti. Rastas kertoo, että idea ruokaboksista syntyi oman kiireisen arjen keskellä. – Kyllä se oli tämä oma tilanne, joka tähän ajoi. Kun kotona on paljon tehtävää, ihmisillä etätyöt ja itselläkin kaksi etäopetettavaa koululaista, jää ruoanlaitolle vähemmän aikaa. Halusin tarttua siihen ajatukseen, että kuinka voimme helpottaa ihmisten arkea, ja tämä oli todistettavasti siihen oikea vastaus. Rastas kertoo, että ruokaboksin myötä muutama työntekijä voidaan pitää myös töissä samalla, kun juoksevia kuluja saadaan taitettua, vaikka ravintola on suljettua ja suurin osa henkilöstöstä lomautettu. Periscopen ruokaboksin sisältö on Rastaan mukaan koko perheelle sopiva. –Tänään jaettaviin bokseihin olemme esimerkiksi valmistaneet lihapullia sadasta kilosta jauhelihaa. Lisukkeina on kermaperunoita ja porkkanasalaattia, Rastas kertoo. Suosio yllätti Rastas kertoo, että ruokaboksien suosio yllätti hänet. –  Ennen kuin toiminta alkoi sanoin henkilökunnalle, että on mahdollista, että bokseja alkaa mennä enemmänkin, mutta 100 laatikkoa kahdesti viikossa on yllättänyt meidät täysin. Yhteensä tämä nimittäin tarkoittaa 1200 annosta yhtä jakelukertaa kohden. Periscopen tilat eivät Rastaan mukaan mahdollista kapasiteetin nostamista kovinkaan paljoa, mutta ratkaisuja etsitään suuremmista laitteista ja jakopäivien lisäämisestä. Periscopen ruokaboksien toimitus tapahtuu joko kotiinkuljetuksena tai noudettuna Tampereen Vuoreksesta tai Lempäälästä. Aamulehti seurasi tiistaina ruokaboksien hakua Berthan takapihalla: Lounasmyynti ravintolan takapihalla Myös ravintola Bertha on onnistunut tavoittamaan asiakkaat uuden konseptin myötä. Ravintolatoimenjohtaja Markus Saavalainen kertoo, että 1,5 kilon painoisia lounasbokseja, joista riittää ruokaa neljälle on myyty viikon aikana 250 kappaletta. –Viikko sitten tiistaina myimme 50 lounasboksia. Eilen nostimme kapasiteettia siten, että bokseja myytiin kaiken kaikkiaan jo 171 kappaletta. Berthan lounasruoka-annoksia voi noutaa ravintolan takapihalta, mutta Periscopen tapaan Bertha myös toimittaa ruoka-annoksia asiakkaille kotiin. Kuljetustoiminnassa heidän kumppaninaan toimii Kiinteistömailma Ratina. –Eilen kotiinkuljetuksia oli kuitenkin niin valtava määrä, että olin siinä myös itse mukana. Kuumille kiville Saavalainen kertoo, että Bertha tavoittelee lounasboksien myötä asiakasmassoja ensimmäistä kertaa ravintolan historiassa. –Halusimme Berthan kanssa lähteä heti sellaiselle linjalle, että annoksia tuotetaan paljon. Tämä siltä varalta, että koronavirusepidemia kestää pitkään, eikä ravintola pääse jatkamaan toimintaansa nyt voimassa olevan aikataulun mukaisesti kesäkuun alusta alkaen. Berthan lounasruokakonsepti toimii siten, että asiakas voi valita neljästä eri lounasvaihtoehdosta mieleisensä. Yksi lounasruoka laatikko pitää sisällään ruokaa neljälle ja se kustantaa 30 euroa. Saavalainen kertoo, että menekki on ollut kovaa, ja myös asiakkaat ovat olleet yllättyneitä siitä kuinka nopeasti ne on myyty loppuun. –Julkaisimme listan Facebookissa puoli kahden aikaan sunnuntaina iltapäivällä ja vain reilua tuntia myöhemmin kaikki annokset oli myyty loppuun. Saavalainen kertoo, että Berthan rinnalla ruokaa aletaan myydä ulos myös ravinteli Huberista. Huberin konsepti on kuitenkin Berthaan verrattuna erilainen. –Huberissa meillä on ollut jo aikaisemmin torstaisin lihakauppa, jonka lisäksi aloitamme nyt myös ruoan ulosmyynnin perjantaisin. Kyseessä on hieman hintavampi kokonaisuus kuin Berthan, mutta samalla se on myös hieman juhlavampi ja runsaampi viikonloppuruoka neljälle. Saavalainen sanoo, että kun tilanne jossakin vaiheessa palaa ennalleen, Berthan lounasboksi todennäköisesti lopettaa. –Huberin kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Jo ennen kuin tämä tilanne alkoi, olimme miettineen ravintolan kohdalla ulosmyyntikonseptin melko pitkälle. Täsmennys 31.3.2020 klo 20.43: Täsmennetty juttuun, että Berthasta myytiin tiistaina ulos 171 ruoka-annosta. Jutussa viitattiin aiemmin eiliseen tiistaihin. Oikaisu 31.3.2020 klo 21.34: Oikaistu Berthasta otettujen kuvien kuvateksteihin ravintoloitsija Mika Roiton nimi. Kuvateksteissä luki aiemmin virheellisesti, että kuvissa esiintyisi saman ravintolan toinen omistaja Markus Saavalainen.