Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Jukola 2019 Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Muukin kuin taidenälkä taittuu Mäntässä – Elina Kinnusen grillillä hiljaista aikaa avittaa yllättävä apu: ”Kun Arttu Wiskari esiintyi yökerhossa, meillä kävi 400 asiakasta”

Serlachius-museo Göstan yhteydessä Mänttä-Vilppulassa palveleva satapaikkainen ravintola Gösta toimii kiireimpään aikaan minuuttiaikataululla. Jo museon ovien avautuessa ensimmäisen bussilastillisen kattaus on viittä vaille valmis. Ravintoloitsija Henry Tikkanen teki myös toukokuisena aamuna keittiössä muiden muassa töitä, jotta aikataulutus onnistuu. – Toiminta on logistiikan huippua, kehaisee kehitysjohtaja Päivi Viherkoski Serlachius-museoista. Ruokailun pitää täsmätä myös ryhmien opastusten ja muun niiden varaamaan ohjelman mukaan. – Veikkaisin, että ympäristömme on ravintolan pyörittämiseen maailman haastavimpia, Viherkoski sanoo. – Meillä on todella erilaisia asiakasryhmiä huippukulinaristeista pienellä budjetilla matkustaviin ihmisiin. Kaikkiin tarpeisiin vastataan, hän jatkaa. Osa asiakkaista voi jäykistyä ruokalistan ääressä. Viherkoski muistuttaa, että myös Göstassa voi poimia yksittäisen keiton, salaatin tai hampurilaisen. – Ruokalistaa ei tarvitse syödä läpi. Ruokaravintolaa iltaisin hakeva ei hevin löydä vaihtoehtoja. – Monen keskustan ja alle 10 000 ihmisen kylä ei elätä iltaravintolan yrittäjiä vuoden ympäri, Viherkoski sanoo. Tosin sesonkiaikaan erilaiset tapahtumat jatkavat ravintoloiden aukioloja iltaankin – ja grillikioskit tietysti palvelevat muita pidempään. – Rohkeasti vaan oman kuplankin ulkopuolelle kokeilemaan erilaista ruokaa, Viherkoski sanoo. Hänen innostamanaan päädyimme valokuvaaja Emil Bobyrevin kanssa Mäntän keskustaan Pysäkki-grillille. Asiakkaita ilmestyi luukulle verkkaiseen tahtiin. Toki myös hiljaisen kauden varrelle osuu tähtihetkiä. – Kun Arttu Wiskari esiintyi yökerhossa, grillillä kävi 400 asiakasta, kertoo yrittäjä Elina Kinnunen parin kuukauden takaisesta ryntäyksestä. Pitsaa ja palvelua Sekä Pysäkki että Gösta ovat löytäneet oman tapansa elää läpi kesää hiljaisemman kauden. Kinnunen eli tutummin Ellu tekee ruoat 34 vuoden kokemuksella. Palvelun merkityksen Ruovedeltä kotoisin oleva Kinnunen oppi jo nuorena tyttönä 1970-luvulla kaupunginjohtaja Erik von Frenckellin taloudessa. Pysäkkiä hän on pyörittänyt 11 vuotta. Kinnunen toi pitsan Pysäkki-grillin valikoimiin. Myynnissä on asiakkaiden kehittämiä pitsoja, ja yrittäjä leipoo tarvittaessa gluteenittoman pohjan. Vegaanin annoksesta hän jättää eläintuotteet pois. – Raisu-niminen pitsa myy julmetun hyvin, hän kertoo. Raisun kehitti kahdeksan vuotta sitten asiakkaana käynyt opiskelijapoika. Pitsa saa päälleen jauhelihaa, pepperonia, aurajuustoa ja kebabia Helkaman mopomallin kunniaksi. – Hän pani Raisun nettiin ja siitä tuli hitti, Kinnunen kertoo. Raisu puhuttelee etenkin heitä, jotka ovat aikanaan kiitäneet Raisulla rientoihin. – Kaikkea ei lue listalla, mutta kysyvä ei eksy koskaan, Kinnunen muistuttaa. Eläkeikä olisi pian koittamassa, mutta Kinnunen ei aio hommia jättää. – En missään tapauksessa. Kinnusta naurattaa, kuinka myös omat ennakkoluulot kaikkoavat grillillä. Hän piti rap-artisti Petri Nygårdia outona, kunnes mies tuli asiakkaaksi muusikkokavereineen ja totesi, että näkymähän on grillin pihassa kuin Tarastenjärven kaatopaikalla. – Tee sinä muori ruoat, niin me hoidetaan tämä piha, Nygård sanoi ja pyysi harjoja lainaan. Työnjako toimi. – Ajatukseni muuttuivat hänestä kokonaan, Kinnunen sanoo. Gösta virittyy vilkkaan kesän jälkeen omalla tapahtumalla kohti hiljaista talvikautta. – Ruokatapahtuma oli se asia, jonka halusin tänne, kun ravintola perustettiin tänne 2014, Viherkoski kertoo. – Alusta lähtien ajattelimme, että ruoan ja taiteen liitto on upea liitto. Gösta ja Serlachius-museot tuottavat elokuun lopussa järjestettävän Mänttä Food Festivalin. Vaikka tapahtuman tuottaja vaihtui, Viherkoski kertoo, että asiakkaat näyttävät löytävän Mänttä Food Festivalin. Jo toukokuun puolivälin jälkeen paikoista oli varattu puolet. – Haluamme tehdä laadukkaan ja halutun tapahtuman omassa mittakaavassamme, Viherkoski sanoo. Teemat vaihtelevat vuosittain, ja samoin mukana olevat paikalliset kumppanit. Food Camp Finland oy järjesti ruokatapahtumaa viisi vuotta, ja siirtyi yrityksen kasvutavoitteiden mukaisesti Turkuun ison kaupunkifestivaalin pariin. Varaus Barbadokselta Serlachius-museot aloitti myös matkailupalvelujen myynnin verkkokaupassaan tänä keväänä. – Ykskaks huomasimme, että Barbadokselta tuli yksittäisiltä ihmisiltä varaus pienestä lomasesta, Viherkoski kertoo. Museolla on matkanjärjestäjäoikeudet. – On todella erikoista, että museo paketoi matkoja ja myy niitä, Viherkoski sanoo. Hän kertoo, että vastaava löytyy niin kaukaa kuin Tasmaniasta Australiasta. Hobartissa sijaitsevalla Mona-museolla on jopa oma vene ja reitistöt sille. – Meillä on pienessä mittakaavassa jotain samaa. Syrjäinen paikka, jossa pitää itse tehdä palveluita, Viherkoski sanoo. Juttuun lisätty tietolaatikko suosikkiravintoloista 5.6.2019 kello 16.26.