Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Huippuravintoloitsijan 750-neliöinen jättiterassi Tampereen kattojen yllä on nyt valmis, tältä siellä näyttää – Arto Rastaalla on hallitukselle yksi toive

Ravintoloitsija Arto Rastas kävelee uudella 750-neliöisellä kattoterassillaan. Samaan aikaan maan hallitus on kokoontunut Säätytalolle päättämään, voidaanko ravintoloita avata kesäkuussa. Tampereen Periscopen Bali-henkisen jättiterassin piti avautua ja kiireisen kesäsesongin alkaa vapusta. Nyt kesätyöntekijöiden pestejä on jouduttu siirtämään eteenpäin. Vakiväkeä on lomautettu, mutta ketään ei ole jouduttu irtisanomaan. – Meillä on kaikki valmius ottaa asiakkaat vastaan kesäkuun alussa. On harras toiveemme, että näin tulisi tapahtumaan. Rastas ja ravintolan muut yrittäjät odottavat hallituksen päätöksiä mahdollisista rajoituksista. Terassin loppuviilaukset valmistuvat rajoitusten mukaan. Kattoterassi on jo pitkälti valmis. Uudella puulattialla on pöytiä, tuoleja, aurinkotuoleja ja lava, jolla bändit voivat esiintyä. Terassille voi tulla ottamaan aurinkoa lepotuoleista tai ihastelemaan kaupunkimaisemia. Kaikki rakennustarvikkeet on saatu ylös nosturilla. Tuulikuormat ovat katolla isoja ja rakenteiden on oltava jykeviä. – Suomessa rakennetaan harvinaisen vähän katoille mitään. Spotti stadionin vieressä antaa tänne oman erityisen lisänsä. Toiveena selkeät ohjeet Rastas ei halua lähteä valituslinjalle, kun arvioidaan hallituksen toimia korona-aikaan. Hän toivoo päättäjiltä selkeitä ohjeita, että yrittäjät voisivat rakentaa tulevaisuutta luottavaisin mielin. Kukaan ravintoloitsija ei Rastaan mukaan halua rajoituksia, jotka ovat voimassa juhannukseen asti ja sen jälkeen asiaa katsotaan taas uudestaan. Ravintoloiden sulkeminen toukokuun loppuun oli hänen mielestään selkeä ratkaisu. Se oli pitkä siivu, mutta yrittäjät alkoivat heti kehittää take away -myyntiä ja muita uutuuksia. – Jos rajoitukset alkavat jatkossa mennä lyhyemmissä stepeissä, motivaatio aina uuden kehittämiseen voi olla aika tuskaista. Asiakkaille turvallinen olo Rastas arvioi, että 90 prosenttia ravintola-alan yrittäjistä toivoo, että paikat saadaan auki ja ravintolat pääsevät tekemään sitä oikeaa leipätyötään. Ravintoloitsija toivoo, että bisnes saadaan jollain tasolla pyörimään ja asiakkaille saadaan luotua turvallinen olo käydä ravintolassa. 600-paikkaisessa Periscopessa voi jättää kunnolla turvavälejä. Varsinkin 750-neliöisellä terassilla se on helppoa. Rastaan toisessa Tampereen ravintolassa, 50-paikkaisessa Dining26:ssa haaste on suurempi. – Olisi todella tylsää, jos hallitus säätelisi kellonaikoja ruokaravintoloille. Olisi outoa, jos me joutuisimme ravintolassa esimerkiksi sulkemaan viininmyynnin yhdeksältä, kun meillä on ruokailijoita ja ilta vielä käynnissä. Isku olisi tietysti kova myös anniskeluun keskittyville ravintoloille. Hallitus on keskustellut myös ravintoloiden avaamisesta eri alueilla eri aikaan epidemiatilanteen mukaan. Tällainen asetelma vääristäisi Rastaan mielestä kilpailutilannetta. Lue lisää: Tampereelle tulee Bali-henkinen kattoterassi – Joogaa ja aurinkotuolit keskellä ravintolaa Lue lisää: Arto Rastas tekee Periscopen keittiössä sitä, mistä tykkää eniten ja minkä osaa parhaiten