Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Lounasravintola tarjoaa kotiruokaa vegaaneille Tampereella – ”Toteutan nyt pitkäaikaista unelmaani”

Minun mielestäni on sopivan yllättävä veto tehdä näin kinkkusesongin päälle juttu vegaaniravintolasta. Tämähän saa jonkun irrottamaan sokan irti kommenttikentässä. Kasvisruuan syöjät jostain syytä herättävä sekasyöjissä oudon suuria tunteita, vaikka eihän se kenellekään kuulu, mitä toinen syö. Tonttujoukkojenkin sopii kurkistella lounaskahvila Papuun ja Pataan, sillä täällä vegaaniruokaa tarjotaan sammutetuin lyhdyin. – Moni ei tiedä etukäteen syövänsä vegaanista ruokaa, eikä välttämättä tiedä sitä jälkikäteenkään, sanoo Sari Levänaho . Pilkun tarkasti Silti kotiruokapuffet käy vaativallekin vegaanille, sillä se on pilkuntarkasti oikein tehtyä. Sari Levänaho sanoo, että innostuessaan hän ottaa asiasta selville kaiken tiedon. Näin kävi pari vuotta sitten vegaaniruokavalion kanssa. – Vegaanit ovat kiitelleet, että meillä voi kerrankin ottaa lounaspöydästä mitä vaan, eikä tarvitse kysellä ja lukea lappuja. Meillä taitaa olla Pirkanmaan ainoa vegaaninen kotiruokabuffet. Papu ja Pata avattiin viime vuoden heinäkuussa. Asiakaskunta koostuu osittain Kalevan alueen työntekijöistä ja asukkaista, mutta ihmisiä tulee joskus jopa satojen kilometrien päästä täysin vegaanisten buffettien ja brunssien perässä. Sari Levänaho on opiskellut kokiksi aikuisella iällä. Hän on ollut pitkään töissä kaupan alalla. – Minulla ei ole ikinä ollut näin ihanaa työpaikkaa. Asiakkaat ovat iloisia ja ystävällisiä. Tämä entinen kahvila tila löytyi onnellisen sattuman kautta, ja pienestä kotikeittiötasoisesta köökistään huolimatta se toimii hyvin meillä. Sari Levänaho luonnehtii itseään kasviruuansyöjäksi. Hän kokkaa lounaspöytään pääruuat. Katri Salkoaho tekee salaatit ja leivonnaiset. Sari Levänaho pitää ravintolansa liiketilasta. Hänen mielestään ideaan luonteeseen kuuluu olennaisesti se, että tila on kodikas ja sympaattinen. – Unelmoin omasta paikasta pitkään, ja nyt toteutan sitä. Lounas maittoi Kolme tyytyväistä lounastajaa Elina Vainio , hänen tyttärensä Anni Suoniemi ja hänen veljentyttärensä Iina Santamäki ovat ensikertalaisia Pavussa ja Padassa. – Etsin netistä läheltä työpaikkaani kasvisruokapaikkaa, koska me kaikki syömme kasvispainotteisesti. Tässä oli lisäksi lähellä parkkipaikkoja, mikä oli tärkeä asia, kun tulimme Pirkkalasta, kertoo Elina Vainio. Elina ja Anni eivät syö punaista lihaa. Iina nimeää itsensä kasvissyöjäksi, joka kelpuuttaa kalan. Vegaaniliiton sivulta: ”Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon. Vegaaneja voi halutessaan luokitella monilla tavoin, mutta harva vegaanikaan mahtuu minkään tietyn kategorian alle. Vegaanit eivät ole yhtenäistä massaa, jolla olisi yhtenevä maailmankuva, vaan he ovat mitä erilaisimpia yksilöitä, jotka kaikki ovat kuitenkin syystä tai toisesta ryhtyneet vegaaneiksi. Eläinten hyväksikäyttöön liittyvät eettiset ongelmat ovat todennäköisesti suurin yksittäinen syy veganismin omaksumiseen. Ekologiset syyt ovat joillakin puolestaan se tärkein seikka. Vegaaniksi aletaan myös terveyssyistä sekä uskonnollisista tai henkisistä syistä.” Missä sijaitsee? Kalevassa, Sammonkatu 15 (sisäänkäynti Kaupinkatu). Milloin on avoinna? Arkisin kello 10–17, kerran kuussa brunssi lauantaisin ja kerran kuussa vohveli-ilta. Mitä maksaa? Täysi lounas 10,90 euroa. Keitto + salaatti 9 euroa, keitto tai salaatti 7 euroa. Hintaan kuuluu jälkiruoka ja kahvi. Mikä yllätti? Asiakkaita oli runsaasti, vaikka oli myöhäinen iltapäivä. Mikä ihmetytti? Vegaaninen suklaakakku oli ihanaa.