Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Ajanviete Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Ravintolajätin myynnistä suli 90 prosenttia pikavauhtia, tamperelainen klassikkoravintola sulkee ovet jo ennen määräystä: ”Maanantaina tuli täysi kuolema”

Joonas Viljamaa kantoi tiistaina illansuussa pinoa pitsalaatikoita ulos tamperelaisesta pitseria Napolista. Kaverit olivat pyytäneet häntä tuomaan vielä viimeisen kerran Napolin pitsaa, ennen kuin ravintola sulkee ovensa koronaviruksen vuoksi. – Ymmärrettävä päätös. Ihmisten terveys on tärkeintä, Viljamaa totesi. Hallitus sorvasi tiistaina kiivaasti lakipykäliä, jotta ravintolat ja baarit saataisiin pikavauhdilla kiinni. – Luojan kiitos, kyllä sitä päätöstä on odotettukin, huokaisee Napolin yrittäjä Birgitta Räsänen . Lue lisää: Sanna Marin: Ravintoloiden sulkeminen eduskuntaan jo tänään, rajoitukset voimassa toukokuun loppuun Aleksanterinkadulla yli 40 vuotta toiminut klassikkoravintola päätti jo viime viikonloppuna laittaa lapun luukulle täysin hallituksen päätöksistä riippumatta. Ravintola on keskiviikkona viimeistä päivää auki ja avaa ovensa uudelleen vasta koronakriisin hellitettyä. – Henkilökunnan kanssa teimme tämän päätöksen, heilläkin alkoi jo olla pelkoa tartunnan saamisesta. Viime viikonloppuna jouduimme blokkaamaan joka toisen pöydän pois, koska asiakkaat eivät muistaneet pitää turvavälejä, Räsänen kertoo. Kuluvalla viikolla asiakasmäärä on pudonnut jopa 80 prosenttia normaaliin verrattuna. – Maanantaina tuli täysi kuolema. Olemme keskiviikkona viimeisen päivän auki, sitten siivoilemme henkilökunnan kanssa pari päivää ja sen jälkeen kaikki lomalle lompsis. Ravintolan 21 hengen henkilökunta lomautetaan toistaiseksi. – Varmaan tämä epidemia kestää ainakin toukokuun loppuun, jos lääkäreiden ennusteita uskoo. Ravintolayrittäjät käyvät nyt vakuutusehtojaan tarkasti läpi. – Keskeytysvakuutus voi astua voimaan, mutta epidemiavakuutus vaatisi, että se epidemia on täällä meillä. Saa nähdä, saammeko me sieltä mitään. Vuokranantajalta ravintola toivoo vastaantuloa ja alennusta kiinniolokuukausilta. Yrittäjän pitää vuokrien lisäksi maksaa alvit, palkat, ennakonpidätykset ja vakuutukset, vaikka tuloa ei ole. – Onneksi me olemme vanha talo ja selviydymme tästä, ovet avataan taas, kun korona on ohi. Take away -myyntiin Napoli ei aio lähteä. – Se ei elätä ketään. Emme myöskään halua vaarantaa henkilökuntaamme kontakteilla ruoan noutajiin. Odotettu määräys NoHo-konserni pyörittää Tampereellakin useita ravintoloita, muun muassa Saludia, Masua ja Tillikkaa. NoHon toimitusjohtaja Aku Vikström toivoo, että hallitus antaa selkeän määräyksen ravintoloiden sulkemisesta. – Se on tässä tilanteessa ainoa vastuullinen teko taudin leviämisen estämiseksi, mutta myös välttämätöntä tämän toimialan selviytymisen kannalta, Vikström toteaa. Ravintoloiden myynnistä on Vikströmin mukaan sulanut 90 prosenttia koronakriisin aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Konsernin koko Suomen henkilökunta eli 1 300 työntekijää on lomautusuhan alla. – Vuokrakuluja ei olla tähän mennessä saatu joustamaan. Liiketilojen omistajat ovat katsoneet, että toimintaympäristö on ennallaan ja edellyttäneet vuokranmaksun jatkuvan normaalisti. Vikströmin mukaan koko toimiala toivoo, että selkeä hallituksen määräys parantaa ravintolayrittäjien neuvotteluasemia ja kuluja saadaan alas. Tulossa on iso lasku, jonka jakamisesta täytyy yhteiskunnassa neuvotella. – Ei voi olla niin, että sen maksavat vain konkurssiin menevät yrittäjät tai matkailu- ja ravintola-alan 140 000 työntekijää, jotka pian lomautetaan. Vikströmin mielestä laskua ei voi kaataa yksin vakuutusyhtiöidenkään niskaan, vaan kaikkien pitää joustaa. – Jos tulee konkurssiaalto, vuokranmaksajat voivat kadota kokonaan. Vuokranantajat häviävät siinä enemmän kuin auttamalla vuokralaisensa tämän tilanteen yli. Vikström huomauttaa, että etenkin pienyrittäjille tämä voi olla kohtalon kysymys. – Tämä on matalakatteinen ala, jonka tulovirrat ovat pieniä. Moni pitää ravintolaansa väkisin auki, jotta saa perheelle leivän pöytään. Vikström ei osaa vielä sanoa, jatkaako osa NoHon ravintoloista palvelua take away -periaatteella, jolloin esimerkiksi lounasta voisi edelleen hakea mukaansa. – Noudatamme hallituksen ohjeistusta. Jos katsotaan, että se on yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta tärkeää, toimimme niin. Liiketoiminnan kannalta sillä ei ole merkitystä, myynti on niin pientä. Myös Pirkanmaan Osuuskauppa on päättänyt sulkea toistaiseksi viisi ravintolaansa Tampereen keskustassa. Keskiviikosta alkaen menevät kiinni ravintola Puisto ja anniskeluravintolat Hovipoika, Public Corner, Kivenheitto ja Tiikerihai. Viime viikolla S-ryhmä sulki useita hotellien yhteydessä olevia ravintoloitaan Tampereella. Lue lisää: Pirkanmaan Osuuskauppa sulkee 5 ravintolaa Tampereella – nämä pysyvät toistaiseksi auki Lue lisää: S-ryhmä sulkee kolme keskeistä hotellia Tampereella, auki enää vain yksi – myös lähes kaikki hotellien yhteydessä olevat ravintolat suljetaan