Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Ravintoloiden tukipaketti sisältää ovelan ansan

Ravintola-ala huokaisi keskiviikkoiltana helpotuksesta. Hallituksen hitaasti sorvaama lakipaketti ravintoloiden tukemisesta koronakurimuksessa on valmis eduskunnan käsiteltäväksi. 123 miljoonan euron tukisumman riittävyydestä on varmasti monta mielipidettä, mutta osa yrittäjistä on kaikesta päätellen tyytyväisiä, että valtiovallalta irtoaa edes jotain tukea poikkeuksellisen vaikeaan tilanteeseen. Ministeri Tuula Haataisen (sd.) esittelemä lakiesitys sisältää kuitenkin yksityiskohtia, jotka pudottavat pian monen yrittäjän takaisin maan rakoon. Ravintoloiden kiinteitä kuluja kompensoidaan vertaamalla ravintolan huhtikuun myyntiä tammi-helmikuun myynnin keskiarvoon. Miksi ihmeessä? Jokainen tietää, että ravintolat ammottavat alkuvuodesta tyhjyyttään, ja huhtikuussa on vastaavasti pääsiäinen ja vappuaatto. Huomattavasti oikeudenmukaisempaa olisi ollut verrata ravintoloiden myyntiä esimerkiksi viime vuoden huhtikuuhun. Paitsi jos valtion oli tarkoitus näyttää ulospäin hyvältä, mutta tosiasiassa säästää mahdollisimman paljon tukieuroissa. Tämän lisäksi tiedän, että useat ravintolat ovat tehneet hiljaisen alkuvuoden aikana remontteja ja jopa sulkeneet osaksi aikaa. On siinä ravintolayrittäjällä ihmettelemistä, kun kirjanpitäjä kertoo, että itse asiassa koronahuhtikuun myynti oli aivan yhtä huono kuin tammikuussa. Ei tipu latin latia, mutta hallitus näyttää edelleen siltä, että se oli avokätinen ja yrittäjiä ymmärtävä.