Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Koronavirus näkyy matkailu- ja ravintola-alalla Tampereella, alalla suunnitellaan jo lomautuksia – ”Moni odottaa varpaillaan mitä tapahtuu kesän isoille tapahtumille Tampereella"

Koronaviruksen leviäminen on alkanut kurittaa hotellialaa. Peruutuksia tulee ja varausten määrä laskee. Muutoksia on odotettavissa myös ravintoloissa. – Moni odottaa varpaillaan mitä tapahtuu kesän isoille tapahtumille Tampereella, ja niitä on paljon, sanoo Ville Virkki , Courtyard by Marriottin hotellinjohtaja. Hän sanoo, että tällä hetkellä ryhmät ja yksittäiset asiakkaat ottavat yhteyttä ja kysyvät peruutusehtoja. – Uusien varausten määrä on vähentynyt, Virkki sanoo. Lapland Hotel Tampereen hotellinjohtaja Janne Mönkkönen sanoo, että varaustilanne on tällä hetkellä varsin hyvä, mutta näkymät muuttuvat. – Uusia varauksia ei tule sisään siihen mallin kuin aikaisemmin. Selkeä muutos tapahtui tämän viikon alussa, sanoo Mönkkönen. Yksittäisiltä asiakkailta ei juuri peruutuksia ole tullut, mutta peruutuksia on tapahtunut kokouksissa ja firmojen juhlaillallisissa. Majoitus- ja ravitsemusalan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että toimialalla tilanne pahenee kaiken aikaa. – On selvää, että tästä on tulossa erittäin vakava isku hotelli- ja matkailualalle, Lappi sanoo Kysyntä notkahtaa ravintoloissa Noin 250 ravintolaa, yökerhoa ja viihdekeskusta pyörittävän pörssiyhtiö NoHo Partners oyj:n toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo, että ympäristön muutokseen on maksimaalisesti sopeuduttava. – On itsestään selvää, että meidän toimintaympäristömme muuttuu ja hankaloituu oleellisesti. Viikon sisällä tilannekuva on muuttunut, Vikström sanoo. Hän sanoo, että yhtiön on varmistettava henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuus, ja liiketoiminnan jatkuvuus kaikissa olosuhteissa. Vikströmin mukaan muutokset kuluttajien käyttäytymisessä ovat toistaiseksi olleet aika vähäisiä. – Oletettavasti kysyntä tulee väliaikaisesti putoamaan, Vikström sanoo. Hän toivoo, että Suomi kansakuntana pääsee mahdollisimman nopeasti läpi kriisistä, joka "ravistelee meitä kaikkia". Marinin hallitus antoi torstaina suosituksen, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. – Toivotaan, että se jää tähän, Vikström toteaa. Siipiravintola Hookin osaomistaja Juha Vuorio sanoo, että Hookeissa annetaan asiakkaille kumihanskat wingsien syöntiin. Mahdollisuus tuli käyttöön torstaina. Idea on Vuorion mukaan elänyt pitkään, mutta koronavirus oli lopullinen sysäys. Tilanne elää SOK:n riskienhallinnan päällikkö Mikko Koskinen sanoo, että kokonaisvaikutuksia on vaikea arvioida, koska tilanne elää päivittäin. Muutos tulee kansainvälisen matkailun voimakkaan muutoksen ja kotimaisten tilaisuuksien muutosten kautta. – On selvää, että vaikutukset ovat negatiivisia, Koskinen sanoo. Hänelle on SOK:ssa keskitetty koronavirukseen liittyvä kommentointi. Esimerkiksi Tampereen Torni-hotellista ei varaustilannetta kommentoida, vaan kysyjä ohjataan Koskisen puheille. – Liiketoimintaa pohditaan tiiviisti, ja varmistamme, että pystymme tuottamaan palveluja muutoksista huolimatta, Koskinen sanoo. Lomautuksia suunnitellaan Ulkomaalaiset asiakasryhmät ovat vähentyneet ja kotimaiset yritykset ovat vähentäneet hotellien ja ravintoloiden käyttöä. Osa työntekijöistä tekee etätöitä, eikä käy lounaalla ravintolassa. Lomautuksia suunnitellaan Maran Timo Lapin mukaan monessa yrityksessä. Markkinatilanteen vaikeutuessa voidaan joutua irtisanomisiin. Hän sanoo, että alalla tarvittaisiin valtion määräaikaisia tukitoimia. – Määräaikaisella henkilöstön sivukulujen alentamisella kuluja voitaisiin pienentää. Asiakasmäärien tippuessa pitäisi tehdä kaikki, jotta työpaikoista voidaan pitää kiinni, Lappi sanoo. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoitti blogissaan keskiviikkona yleisesti yritystoimintaan viitaten, että moni yritys kohtaa tilanteen, jossa rahat loppuvat. "On selvää, että tulemme näkemään lomautuksia, irtisanomisia ja valitettavasti myös konkursseja", Pentikäinen bloggasi Kotimaa paikkaa Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju ei pidä ihmeenä, mikäli kesän tapahtumia peruutetaan. Jos tapahtumia peruutetaan tai esiintyjät ja kuluttajat reagoivat jäämällä suuressa mitassa pois tapahtumista, heijastuvat muutokset hotelleihin, ravintoloihin ja muuhun palvelubisnekseen. – Ja kuka maksaa. Joku aina ottaa takkiin. On varattu tapahtumapaikat ja maksettu artistit, Virkki toteaa Ulkomaisten turistien väheneminen näkyy koko Suomessa ja Tampereella. Marriotin hotellinjohtajan Ville Virkin mukaan on hyvä kysymys, miten kotimaanmatkailu kehittyy, ja pystyykö se paikkaamaan ulkomaisten turistien aiheuttamaa kuoppaa. Ahjoharju arvioi, että kotimaanmatkailu kasvaa ja tämä hyödyttää Tamperetta.