Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Ajanviete Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Toistaiseksi Taina Tuomisto leipoo hapanjuurileipää tuikitavallisessa kerrostaloasunnon sähköhellan uunissa, mutta artesaaniuuni on jo tilattu

Taina Tuomisto on todellinen mikroyrittäjien mikroista mikroin, sillä toistaiseksi hän leipoo hapanjuurella leipää ja pullaa kotikeittiönsä tavallisen sähköhellan uunissa. Yksi hänen erikoisuuksistaan on mäskileipä. Mäskin hän saa Pyynikin Brewhouselta. Tämä on todellista hävikin vähentämistä ja kiertotaloutta, sillä muuten ravinteikas mäski menisi useimmiten kompostiin tai rehuksi. Globaalisti mäskiä syntyy jopa 40 miljoonaa tonnia vuodessa, joten ihan pienestä sivuvirrasta ei ole kyse. – Oppia mäskin hyödyntämiseen piti hakea Afrikasta asti. Sieltä viimein löytyi tutkimuksia siitä, miten sitä voisi käyttää leipään tuoreena ja näitä sitten testailin. Yksi tapa on kuivattaa mäski ja jauhaa se sitten uudelleen jauhoiksi. Tähän kuluu kuitenkin energiaa, joten se ei ole ilmastolle niin hyvä kuin tämä itse kehitetty tapa. Hapanjuuri sallii lisäksi isomman prosenttiosuuden käytön leivässä rakenteen kärsimättä. Idea mäskin käytöstä on minun ja Pyynikin Brewhouse suostui mukaan helposti. Oluen teossa mäskistä otetaan vain vierre ja reilu määrä ravinteita jää jäljelle, kertoo Taina Tuomisto. Mäski on monipuolinen raaka-aine, jonka ominaisuudet yleisesti ottaen parantavat ruokaa. Mäski sisältää proteiinia ja kuitua, ja siinä on reilusti makua. Ruoan kestävyyttä tarkasteltaessa mäski on nopea ja helppo ratkaisu matkalla kohti kestävää ruoantuotantoa. Mäskin käyttö ei lisää viljeltyä peltopinta-alaa eikä suurenna alkutuotantoa, vaan on todellista kiertotaloutta. Vietimme kotileipomossa reilut pari tuntia, sillä piti odottaa leipien kypsymistä. – Tällä hetkellä leivon lähinnä REKO-lähiruokajakoihin ja joihinkin markkinatapahtumiin pop up -tyylisesti. Toimintaa on tarkoitus laajentaa tässä kevään aikana ja pieni artesaaniuuni on jo tilauksessa sekä pieni autotalli tai vastaava hakusessa leipomoa varten. Siihen asti hääräilen ihan tässä kerrostalon keittiössä. Laman ajan nuori Taina Tuomisto on 1990-luvun laman nuori. Se tekee varovaiseksi ja siksi hän on uskaltautumassa yrittäjäksi vasta nyt nelikymppisenä. Tainan lapsuudenkoti oli Kustavissa. Perheellä oli maata, metsää, leipomo ja lomakylä. Yhtenä pahana päivänä ei ollut enää mitään. – Lama vei meiltä kaiken. Se on näkynyt koko minun elämässäni tiettynä pitkänä etsikkoaikana, oma paikka on ollut vaikea löytää. Kaikki on minusta valtavan kiinnostavaa, tieteistä käsitöihin. Olenkin opiskellut yhteiskuntatieteitä, liikunta-alaa ja biologiaa valmistumatta koskaan mistään ja päätymällä töihin usein jo ennen opintojen loppua. Olen tehnyt monenlaisia töitä taksikuskista opettajaan, toiminut treeniohjaajana ja opastanut liikuntaa. Sekä opinnoissa että töissä olen vetänyt itseni myös piippuun. Nyt olen oppinut etenemään pienin askelin. Taina Tuomisto iloitsee jo etukäteen artesaaniuunista. Siinä on tilaa kuudelletoista leivälle ja kiviarina, jonka paisto-ominaisuudet ovat ihan toista kuin sähköhellan uunissa. – Minä olen aina halunnut, että työni on merkityksellistä. Leipä jos mikä on sitä. Opiskelen tässä sivussa leipuri-konditoriaa Tredussa. Harjoittelut teen itselleni tässä Leipomo Raskissa. – Olen aikamoinen tiedehörhö ja ympäristöasiat ovat myös sydäntä lähellä, samoin hyvinvointiasiat, joten hapanjuurileivonta ja käyttämäni raaka-aineet peilaa sitä. Tykkään käyttää raaka-aineita, jotka ovat hyväksi sekä tälle pallolle että meille, esimerkkinä hamppuleipä. Leipominen hapanjuurella menee käytännössä niin, että se kestää aina vähintään vuorokauden, joskus kaksikin. Taina Tuomisto tekee taikinat ja leivät edellisenä päivänä ja ne ovat kylmälevossa yön yli, jolloin hapanjuuri kunnolla pääsee fermentoimaan viljat ja leivästä tulee ihanan helposti sulavaa sekä herkullisempaa kuin nopeassa prosessissa. Sitten REKO-lähiruokajakopäivänä hän paistaa leivät ennen jakoa suoraan kylmästä. REKO-malli tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden ostaa monipuolisesti lähellä tuotettua ruokaa tasaisin väliajoin, yhdellä kertaa, samasta paikasta, ilman välikäsiä ja laajaa maakuntakierrosta tilamyymälöissä. REKO tarjoaa tuottajalle mahdollisuuden tehdä varmoja kauppoja ja myydä lähelle. REKO soveltuu erinomaisesti myös pienien satunnaiserien välittämiseen. REKO-ryhmä toimii Facebookissa. Hapanjuuri on se menetelmä, jolla leipä ennen vanhaan tehtiin. Silloin se oli ainoa tapa. Yksi hapanjuuren ansio on se, että leipä ei pilaannu. Tästä hapanjuurella leipomisesta on tullut pari vuotta sitten ilmiö, jonka nimiin monet kotileipurit vannovat. Perinteistä perinteisistä on ruisleivän teko juurella, mutta se toimii myös vehnäleivässä ja pullassakin.