Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Ajanviete Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Vireät eläkeläispoliisit valmiina palaamaan töihin koronaviruksen takia: ”Mahdollisuus päästä kuulustelemaan kiinnostaa aina”

Poliisin ja pelastustoimen valmiussuunnitelmiin kuuluu mahdollisuus tarvittaessa kutsua töihin eläkkeelle jääneitä työntekijöitä. Poliisissa näin tehtiin esimerkiksi pakolaiskriisin yhteydessä vuonna 2015. Koronaviruksen takia ei ole toistaiseksi tarvinnut kutsua eläkeläisiä töihin. Halukkaiden puutteeseen suunnitelmat tuskin kaatuvat. – Mahdollisuus päästä kuulustelemaan kiinnostaa aina, sanoo 66-vuotias eläkeläinen Mikko Ylikangas . Ylikangas jäi eläkkeelle Poliisiammattikorkeakoulun lehtorin virasta vuonna 2015. Hän opetti muun muassa kuulustelutaktiikkaa. Hän asuu nykyään Alavuden Töysässä. Ylikangas siirtyi keskusrikospoliisista Helsingistä Tampereen yksikköön vuonna 1991. Hän työskenteli vuosia rikosylikonstaapelina ennen opetustyöhön siirtymistä. – Kyllähän minä kuulusteluja tekisin missä jutuissa tahansa milloin tahansa, Ylikangas sanoo. Hän myöntää kaipaavansa poliisiyhteisön omanlaista tunnelmaa. Ylikangasta kiinnostaa yhä ihmisten käyttäytyminen ja se, miten rikoksesta epäilty selittää käyttäytymistään. Nykyään hän käsittelee samoja aihepiirejä rikoshistoriasta kirjoittavana kirjailijana. Alle kymmenen kilometrin päässä Ylikankaasta asuu toinen eläkeläinen, joka on valmiina palvelukseen. Niin ikään 66-vuotias Jussi Vuorela työskenteli ylikonstaapelina Pirkanmaan poliisilaitoksella vuoteen 2012 saakka. Mänttä-Vilppulassa työskennellyt Vuorela toimi muun muassa kenttäjohtajana. – Eivät ne huvikseen kutsu, joten sitten mennään, jos kutsutaan, Vuorela sanoo. Vuorelalla on takanaan 39 vuoden virkaura mutta eläkevuosiakin on jo kertynyt. Eläkeläisten kutsuminen palvelukseen olisi ensisijassa keino vapauttaa muuta henkilöstöä kriittisempiin tehtäviin. – Tuskin ne minua laittaisivat hälytyspartioon ykköspainijaksi. Pelastuslaitoksella riittää reserviä Myös pelastuslaitoksen varautumissuunnitelmiin lukeutuu eläkeläisten käyttö. Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen kertoo, että eläkeläisten käyttäminen on yksi mahdollisuus myös Pirkanmaalla. Ennen sitä on käytössä kuitenkin liuta muita vaihtoehtoja. – Se on mahdollinen mutta kohtalaisen epätodennäköinen vaihtoehto, koska väkeä kyllä on, Ojanen sanoo. Laitosten sisällä voidaan siirtää ihmisiä, lomia voidaan peruuttaa ja työvuoroja järjestellä. Lisäksi sopimuspalokunnissa on valtava työvoimareservi. Joulukuun alussa eläkkeelle jäänyt Ari Vakkilainen on yksi työvoimareserviin kuuluva. 62-vuotias entinen Tampereen tilanne- ja johtokeskuksen päällikkö olisi valmis palaamaan vaikka heti. – Kyllä minä koen sen kansalaisvelvollisuudeksi, kun on tällainen tilanne yhteiskunnassa, Vakkilainen sanoo. Taustansa puolesta hän kuuluu halutuimpaan henkilöstöryhmään, sillä hän tuntee uusimmat järjestelmät ja on päällystökoulutettu. Koronaviruksen torjumiseksi annettujen suositusten ja kieltojen takia pelastuslaitoksella tehtävämäärät ovat vähentyneet, joten toistaiseksi merkittäville uudelleenjärjestelyille ei ole ollut tarvetta.