Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Koronakeväällä ruokaläheteillä riitti töitä – sitten ravintolat aukesivat ja tilausten määrä tipahti: ”Minulla on lainoja, joista olen tämän takia myöhässä”

Koronakevät oli omalla tavallaan ruokalähettien kulta-aikaa, kun ihmiset tilasivat paljon ruokaa kotiinsa. Moro selvitti, mitä lähettien tienesteille tapahtui nyt ravintoloiden auettua ja kesän tultua. Suzanne Otieno muutti Suomeen muutamia vuosia sitten työskenneltyään sitä ennen pitkän aikaa Italiassa lähihoitajana. Kotimaassaan Keniassa Otieno oli aina rakastanut auton ajamista ja hänen isänsä oli työskennellyt autonkuljettajana. Uusi ura oli siis helppo valinta: vuonna 2018 hänestä tuli Woltin ruokalähetti. Otieno on nelikymppinen yksinhuoltajaäiti ja tekee Woltilla töitä kokoaikaisesti. Joskus työvuorot venyvät jopa kahteentoista tuntiin. Hän sanoo, että koronan aiheuttaman erikoistilanne on vaikuttanut hänen ansioihinsa. Suzanne Otienon mukaan kesä-heinäkuu on aina ruokaläheteille hiljaisempaa aikaa ihmisten ollessa paljon ulkona ja matkustamassa, mutta korona on hiljentänyt tilannetta entisestään. Vaikka hän tekee päivittäin saman verran töitä kuin aikaisemminkin, Otienon palkkiokuitti on noin 300 euroa pienempi kuin aiemmin, jolloin hän on tienannut noin 1 800 euroa kuussa. Woltin läheteille maksetaan palkkiota kahden viikon välein. – Laskut ja ruuat pitää tietysti pystyä maksamaan, mutta joistain asioista on pitänyt luopua. Minulla on lainoja, joista olen tämän takia myöhässä. Onneksi osa lainanantajista on ymmärtäväisiä, Otieno sanoo. Ruuan tilaaminen on tullut tutuksi 20-vuotias Kukka-Maaria Lindqvist aloitti Foodoran pyörälähettinä koronarajoitusten alussa. Työt ravintola-alalla vähenivät, mutta hyvä ystävä oli töissä Foodoralla ja kysyi, kiinnostaisiko Lindqvistiä lähteä mukaan hommiin. Työt olivat lisääntyneet Foodoralla, kun ihmiset rupesivat tilaamaan ruokaa kotiin. – Pidän todella paljon urheilusta ja tässä työssä saa liikunnan lisäksi myös tuloja, Lindqvist valottaa päätöstään lähteä töihin Foodoralle. Hän ei ole huomannut samanlaista tipahtamista tilausten määrässä ja tuloissa kuin Otieno, tosin hän tekee työtä osa-aikaisesti. Viime kuussa hän pyöräili yhteensä 78 tuntia ja 45 minuuttia. Pyöräilijöitä oli niin hyvin tarjolla, että heillä asetettiin 25:en tunnin viikkorajoitus. – Itselleni tämä 25 tuntia on ollut riittävä määrä töitä. Muille ruokaläheteille tilanne voi toki tietysti olla toinen. Lindqvistin mukaan muutoksia tilauksissa näkyi vain juuri ravintoloiden auettua, mutta nyt tilanne on taas palannut etupäässä normaaliksi. Tilausten määrä riippuu paljon esimerkiksi päivästä ja säästä. – Alussa ihmiset halusivat ulos syömään ja oli tosi lämmintä. Luulen kuitenkin, että ihmisille on tullut nyt tutummaksi tilata ruokaa kotiin. Asiakkaat tilaavat myös karkkia Vaikka Otienon ja Lindqvistin kokemuksissa on paljon eroja, on korona-ajassa selvästi ollut myös jotain yhteistä ruokaläheteille. Rajoitusten aikaan lähettejä neuvottiin jättämään toimituksensa aina asiakkaan oven eteen. Suzanne Otieno sanoo, että tilanne on kesän alettua hiukan muuttunut. – Nyt kun kesä on täällä, ihmiset tulevat ulos kiittämään. He ovat onnellisempia ja kiitoksen oikein tuntee, hän sanoo. Vaikka poikkeustila ei ole enää voimassa Suomessa, lähettejä neuvotaan silti yhä jättämään ruuat asiakkaan oven ulkopuolelle. Otienoa ja Lindqvistiä haastateltiin juttuun erikseen. Silti, kysyttäessä mielenkiintoisinta asiaa, mitä työssä on tullut viime aikoina toimitettua, heidän vastauksensa olivat lähes samat. – Kerran tuli tilaus Candytownista. Siinä oli kilon verran karkkia, pari jäätelöpurkkia ja limsaa. En edes tiennyt, että karkkikaupasta voisi tilata, mutta miksipä ei, Lindqvist toteaa.