Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Uusi kahvila aukeaa Tampereen Keskustorilla torstaina – tilat remontoitiin pikavauhtia täysin uuteen uskoon

Sumeliuksen talossa, Pyynikin munkkikahvilan entisessä liiketilassa on eletty neljä kiireistä ja työteliästä viikkoa. Huomenna torstaina kello 7.30 avautuu kivijalassa Cake House Café. Tätä juttua tehtiin keskiviikkona aamupäivällä. Vielä illaksi oli tiedossa teippauksia ja kaikenlaista pientä laittoa. Valomainoksen saamiseen menee vielä pari viikkoa. Kahvilaa pitää Jere Lehojärvi . Hän on valkeakoskelaisen täytekakkuleipurin Marko Lehojärven poika. – Jännittää, mutta sillä tavalla hyvällä tavalla. Meillä on menestyksekäs kahvila Valkeakoskella, hyvät tuotteet omasta takaa ja osaava henkilökunta, joten luotan tulevaisuuteen, sanoo Marko Lehojärvi, joka on Haka Food -yrityksen toimitusjohtaja. Omat tuotteet valttikortti Cake House Café pystyy kilpailemaan hinnalla, koska sen ei tarvitse ostaa konditoriatuotteita tukusta, koska takana on oma leipomo. Neliökakunpala maksaa 3,50 ja viipale 4,90 euroa. Pullat, munkit ja pasteijat paistetaan kahvilassa, joten luvassa on pullantuoksuinen miljöö. Sisustus talon mukaan Liiketila on nuorentunut ainakin 20 vuotta. Sen ovat suunnitelleet ja osittain toteuttaneet Mari Wuoti ja Kerttu Jokinen , jotka opiskelevat sisustusalan artesaaneiksi ammattiopistossa. Marille kahvilatila on lopputyö. – Meillä oli Kertun kanssa samanlainen maku. Tavoitteena oli kodikkuus, nykyaikaisuus, tunnelmallisuus ja eurooppalaisuus. Yksi tärkeä asia oli kunnioittaa Sumeliuksen talon historiaa. Rakennus on valmistunut 1901. Tuo seinien sininen väri on juuri siltä ajalta, kertoo Mari Wuoti. Seiniin on tehty aaltopeltipaneelit. Osa pinnoista on maalattu betonisennäköiseksi. Vientiä Ruotsiin Haka Food on kakkuleipomona iso tekijä. Vuosituotanto on 600 000, pelkästään äitienpäiväksi leivotaan 100 000 täytekakkua. Uusinta uutta on vienti Ruotsiin. Haka Foodin liikevaihto on kasvanut uuden kysynnän vuoksi 30 prosenttia. Työntekijöitä on 35. – Kasvu on niin huimaa, että me tässä sammuttelemme tulipaloja koko ajan. Alku ei ollut ruusuinen. Ensimmäiset kolme vuotta mentiin synkissä vesissä. Se oli nykyisyyden kannalta hyvä asia, sillä se pitää nöyränä. Ilman vaikeaa alkua emme olisi nyt tässä, sanoo Marko Lehojärvi. Tähtäin tulevaisuuteen Cake House Cafén taustajoukot uskovat tosiaankin vahvasti Keskustoriin liikepaikkana. Ovat he toki selvillä tamperelaisten keskustelusta, jossa valitetaan, kuinka vaikeaa keskustaan on tulla. – Meillä on pitkä vuokrasopimus. Ratikka valmistuu ja rakennustöiden haitat menevät ohi. Meidän näkemyksemme mukaan tämä on oivallinen kahvilan paikka. Vierestä menee koko ajan jalankulkijoita, bussipysäkit ovat kohdalla ja munkkikahvilan jäljiltä on asiakaskuntaa. Koko remontin ajan on oven takana ollut nykijöitä, kertoo Marko Lehojärvi. Näin todella on. Kun me olimme jutun teossa, kävi ovea kokeilemassa vanha rouva. Haka Food nappasi kiinni liiketilaan heti, kun sen myynnistä oli ilmoitus lehdessä. Yrityksellä on sellainen tulevaisuuden suunnitelma, että vuoden ja puolentoista tähtäimellä, he voisivat jatkaa kahvilaketjua Tampereella. Kahvila-ala on Tampereella kilpailtu, mutta näiden yrittäjien mielestä se on hyväksi, koska monipuolisuus kohentaa kahvilakulttuuria. Jere Lehojärvi kertoo, että Valkeakosken kahvilassa suosiossa ovat kinuskikakku, porkkanakakku ja ainainen menestystuote suklaakakku. Hän on ideoinut myös paluun joillekin 1980-luvun menestyksille, ja ollut oikeassa. Voileipäkakku ja kääretorttu tekevät kauppansa. Erikoistuotteet ovat valtti Haka Food kiinnittää huomiota erikoisruokavalioihin. He tekevät gluteenitonta, munatonta, maidotonta, vegeä ja uusimpana ketotuotteita. Jälkimmäisten teko on haastavinta, mutta on onnistunut. Yritys on tehnyt sokkotestejä, joissa erikoisruokavalioiden mukaisesti tehdyt tuotteet ovatkin olleet kokeilijoille niitä maistuvimpia. – Nuorena miehenä Jerellä on ideoita. Minä niitä vastustan, mutta olen joutunut jo niin monta kertaa myöntämään, että olen väärässä, että olen luovuttanut inttämästä vastaan, naurahtaa Marko Lehojärvi. Hän sanoo, että heidän yksi menestystekijänsä on laaja valikoima sekä notkeus toteuttaa asiakkaiden toiveita. Valkeakosken kahvilassa käy joka päivä mies, joka haluaa korvapuustin. Jos ne ovat loppumassa, paistetaan puusteja lisää. Aukioloajat testataan Näin alkuun kahvila on auki ma-to kello 7.30–19, perjantaisin kello 7.30–21, lauantaina kello 10–21 ja sunnuntaina kello 10–17. Jatkossa ajat voivat muuttua sen mukaan, miten asiakkaat käyttäytyvät. Jere Lehojärvi on alalla jo kolmatta polvea. Isän Marko Lehojärven äiti ja täti olivat leipureita.