Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Poikkeuksellinen ravintolanippu Parkanossa – uusin tulokas on viiden kokin Wanha Brankkari, joka avasi ovensa entisellä paloasemalla: ”Meillä on ollut lentävä lähtö”

Peräti 13 lounasravintolaa, pari nakkikioskia ja osa lounaspaikoista vielä iltaravintoloina. Ne kaikki ovat Parkanossa. Mihin tahansa noin 6 700 asukkaan pikkukaupunkiin tai vaikkapa Tampereen kaupunginosaan verrattuna tarjonta on huimaava. Määrää korostaa, että toimivien lisäksi kaksi nyt tyhjänä seisovaa lounaspaikka on myynnissä, toinen etäällä taajamasta. Viimeisimpänä kaksi viikkoa sitten aivan Parkanon ydinkeskustaan viisi paikallista yrittäjää sai auki entisestä paloasemasta Wanhan Brankkarin. Ruokapaikka löytyy kolmostieltä parin sadan metrin päästä suoraa Keskuskatua. Viiden palkatun ammattikokin tyylikäs paikka on ollut alusta asti täynnä kuin nuijalla lyöty ja toimii myös iltaravintolana. – Teemme kaiken ruuan alusta loppuun itse, että ruoka todella maistuu. Samoin käytämme mahdollisimman paljon paikallisilta ostettavia raaka-aineita, kotimaista ehdottomasti. Vain patonkia menee niin paljon, että paistamme sen pakasteista, monissa ravintoloissa kouliintunut keittiöpäällikkö Harri Rintala kertoo. – Meillä on ollut lentävä lähtö, tupa tuli yhtäkkiä täyteen. Lähikunnista asti on käynyt väkeä. Myös monet ammattituttuni Tampereen ja Porin seudulta ovat poikenneet ja antaneet palautetta. Sain suunnitella keittiöni itse, enkä muuttaisi mitään. Haemme nyt kuudetta kokkia, että itse ehdin enemmän suunnitella ja järjestää hankintoja. Vaatimustaso nousi Rakentaja-omistajien kuusikosta Juha Mustajärvi toteaa, ettei yli neljännes miljoonan investointi Brankkariin kovinkaan äkkiä maksa itseään takaisin – vaatimustaso nousi työn edetessä. Hän huomauttaa, että nyt seudun yritysten ei tarvitse enää viedä kauas asiakastaan laatulounaalle. Samalla iltaelämälle tuli paikka, varsinkin loppuviikosta. Mustajärvi näkee, että pääosin varsin nuorella henkilökunnalla on töitä kokemuksen kartuttamisessa: odotettavissa on vieläkin parempaa. Yksi selitys Parkanon lounasravintoloiden menestykseen on kolmostieltä poikkeava asiakaskunta, mutta sitä se on vain osalle tarjonnasta. Esimerkiksi Shellin Simpukka ja Suomen suurimpiin lukeutuva Hesburger poimivat kulkijoita, samoin lähinnä pikapurtavaa tarjoava Exesso. Parkanossa jo 30 vuotta ravintolayrittäjänä toiminut ja neljästi ravintolapaikkaa vaihtanut Timo Kellokoski ei pelkää yhtään kasvavaa kilpailua. Nyt erityisesti rahtareille lounaita kokkaava Ezzo ylitti korona-pudotuksen keskiviikkojen huimalla pihvipäivällä, ruokakuljetuksilla ja ottamalla valikoimaan pizzat sekä X-Mealin hampurilaiset. Hän myös kavensi ravintolan aukioloa, yksi työntekijä lähti opiskelemaan. – Periaatteessa Parkanossa on liikaa tarjontaa lounaalle, mutta yrittäjät itse tekemällä pärjäävät kohtalaisesti. Kilpailu pitää hinnan kurissa. Asiakkaani tottuivat ostamaan loppuviikosta pizzoja, myös kotiinkuljetus on jatkunut, Kellokoski kertoo. Ruokapaikka muuttui bileravintolaksi Yhtä tyynesti Käenkulman ruokaravintolan ja uuden kesäravintola Kosken Helmen yrittäjä Joni Kuronen ottaa Brankkarin haasteen. Entisellä linja-autoasemalla, kivenheiton päässä kilpailijasta, Kuronen kumppaneineen on myynyt lähes aiempaan tahtiin lounaita. Korona tuli alkuvuodesta aloittaneelle yritykselle kylmänä suihkuna, tarjontakin kapeni kävijöille paketoiduissa lounaissa. Samassa ravintolakeskittymässä, entisen SYP:n tiloissa ahertava Raijanholvi osoittautui laadullisesti kovaksi kisaajaksi ja on tehnyt pitokokkiyrityksenä tapahtumia. Yksi perinteisistä ruokapaikoista, Parooni, on vaihtanut Brankkarin aloitettua ja uuden omistajan myötä konseptinsa bileravintolaksi pienen purtavan kera.