Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Juhlat valvomattomissa tiloissa olisi syytä kieltää – Siivous, alkoholitarjoilu ja turvaetäisyydet ovat yleensä juhlijoiden vastuulla

Jyväskylässä on asetettu 400 ihmistä karanteeniin koronavirusepäilyjen vuoksi. Syynä on yksityisten ihmisten järjestämät tapahtumat. On paikkoja, missä ei ole minkäänlaista kontrollia: valvomattomat juhlatilat. Ravintoloissa ja anniskeluravintoloissa on elintarvike- ja alkoholiomavalvonta ja viranomaisvalvonta. Lisäksi koronavirus on aiheuttanut ja aiheuttaa muita rajoituksia ja ohjeistuksia. Yritykseni on panostanut asiakasturvallisuuteen erityisesti ja siivouksesta vastaa ammatillisen tutkinnon suorittanut siivooja, joka on suorittanut myös siivouksen koronaviruskoulutuksen. Erityistä huomiota kiinnitetään kahvoihin, näppäimistöihin, mutta myös tuolien selkänojien ottokohtiin, jopa hotellin respan kyniin. MaRalta ja Pirtevalta on tullut informaatiota. Mutta mikä on tilanne valvomattomissa juhlatiloissa? Käytännössä niitä ei valvo kukaan. Useimmiten siivouksen suorittaa tilan vuokraaja ja taso on mitä on. Erityistä intressiä tilan hyvään siivoukseen ei ole seuraavalle tuntemattomalle asiakkaalle. Tiloissa ei ole usein muuta ilmastointia kuin panovoimainen ilmastointi eli ikkunat auki. Mitään valvontaa ei ole: onko käsidesiä tai ovatko etäisyydet kunnossa. Alkoholi haetaan usein riskiteitse eli laivoilla Virosta. Koska alkoholin käyttö on valvomatonta ja aikarajoja ei ole, niin etäisyyskontrolli on käytännössä mahdoton. Monissa vanhemmissa juhlatiloissa on vain kaksi wc:tä, mutta vieraita yli 100. Usein invajärjestelmiä ei ole. Juhlat ovat usein perhetilaisuuksia kuten häitä ja vuosijuhlia, joissa vieraina on myös riskiryhmään kuuluvia. Olisi erittäin perusteltua valtiovallan esittää tässä koronavirustilanteessa valvomattomien juhlatilojen käytön lopettamista toistaiseksi ainakin suosituksena, ja suosittaa juhlatiloiksi valvottuja tiloja eli ravintoloita, jotka ovat elintarvike- ja alkoholivalvonnan pirissä. Kirjoittaja on Urkin Piilopirtin toimitusjohtaja.