Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Uuden twistin tuputtaminen jouluruokiin alkaa kyllästyttää – imelletty perunalaatikko on ihan parasta muistoruokaa

Jouluruuan historia ulottuu pääosin noin sadan vuoden päähän. Se on omassa lajissaan kuin Suomen kansallisruuaksi valittua ruisleipää, johon kaikilla suomalaisilla liittyy muistoja. Ne nousevat pintaan viimeistään siinä vaiheessa, kun lukee isoäidin käsin kirjoittaman reseptin. Sen mukaan juhlaruokaa valmistaessaan tuntuu kuin jotain hellää ja hyvää palaisi hetkeksi takaisin. Jouluruokaa voidaan toki haukkua pula-ajan pöperöksi, mutta minulle se edustaa suomalaista ruokaperinnettä ja pitkälti myös todellista lähiruokaa tavalla, josta en halua luopua. Yritetty toki on. Perheyhteisömme on maistellut monenlaisia käsittämättömiä kokeiluja, mutta nyt niiden aika on ohi. Kaikki pöydän ympärillä istuvat sushin ja ramenkeiton ystävät haluavat, että kerran vuodessa syödään perinteisin menoin ja maustein valmistettua jouluruokaa. Mieti, mitä puhut ruuasta Legendaarinen keittiömestari ja tv-kokki Jaakko Kolmonen (1941–2016) tiesi suomalaisesta ruokaperinteestä kaiken. Kirjassaan Näin syövät terveet suomalaise t (2009) Kolmonen toruu vanhempia näiden tavasta puhua negatiivisista ruokanäkemyksistään lasten kuullen. Asenteet tarttuvat ja aiheuttavat ruokailutottumusten kaventumista. Kolmonen kehottaa puhumaan hyvää terveellisestä ja rakkaudella tehdystä ruuasta, sillä ”näin on lappilainen lapsi oppinut syömään ilolla aivokakkoa ja rannikkoseudun nuori allikeittoa”. Juhlahetkiin liittyviä muistoruokia ja traditioita ei ole mitään syytä väheksyä tai unohtaa. Ne eivät ole joutavaa menneen haikailua, vaan osa kulttuurimme moninaisuutta tässä ja nyt. Kunnioita pöydän antimia Sitä ovat toki myös hyvät pöytätavat. Mistään ruuasta ei sanota yäk, eikä omista herkkyyksistä tehdä tyylitöntä numeroa luettelemalla, millaisia närästyskohtauksia ja ilmavaivoja mikäkin ruoka aiheuttaa. Hyvin suunnitellusta juhlapöydästä löytyy maistuvaa ruokaa kaikille, kunhan kokit saavat ajoissa tiedon esimerkiksi allergioista tai eettisiin vakaumuksiin liittyvistä rajoitteista.