Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Moron klassikkojuttu: Hävitä puutarhaa piinaavat lehtokotilot syömällä ne – Ravintola Saludissa ne paistettiin pannulla

Tämä on Moron klassikko-sarjan juttu, joka julkaistiin ensimmäisen kerran 26. elokuuta vuonna 2010: Tässä on hyvä uutinen kaikille lehtokotiloiden vaivaamille kotikokeille. Kotiloista saa kesän grillijuhlaan rapujen kaltaisen alkupalan. Pannulle vain ja valkosipulia mukaan. Lehtokotiloista on tänä kesänä messuttu sen verran runsaasti, että Moro päätti selvittää, voiko niitä käyttää myös ihmisten ruokana. Raatiin kutsuttiin kaupungin ympäristösihteeri Lasse Kosonen , nuorta polvea edustava kaupungin harjoittelija Erkko Penttilä ja kaupungin siisteysihminen Saara Paavola . Puheenjohtajana toimi Tuomiokirkonkadun Outojen Eläinten Ensimmäinen Koemaistaja Ja Menestyvä Kokki Hannu Wiss , kuuluisan ravintola Saludin omistaja. Wiss sopi passelisti koemaistajaksi, koska ravintolan ruokalistalta löytyy kaikkea erikoista, eikä hän ole aikaisemminkaan nyrpistänyt nenäänsä outojen elikkojen edessä. Reseptitkin löytyivät ravintoloitsijan kätköistä. Ravintolan ruokalistalla lehtokotiloita ei ole, ainakaan vielä. Kosonen taas lähti mukaan pelkästä uteliaisuudesta. – Täytyyhän minun tietää, miltä ne maistuvat, koska joka päivä neuvon ihmisiä kotiloiden hävittämisessä. Ja tänä kesänä Kososen puhelin on soinutkin niin kiivaasti, että lehtokotilo voitaisiin nimetä jo Pirkanmaan maakuntanilviäiseksi. Punaviiniä vain pöydässä Ennen pannulle joutumistaan kotilot joutuivat kahden viikon salaattikuurille. Sen aikana ne ulostivat suolestaan kaiken epämääräisen töhnän ja ravinnoksi annettiin vain ruokakaupan alennusmyyntikorista poimittua lehtisalaattia. Kolme päivää ennen kiehuvaa valkosipulivoita kotilot pantiin vehnäjauhokuurille suolen tyhjentämiseksi. Testiryhmä sai eteensä kahdella eri tavalla valmistettuja kotiloita, perinteisiä valkosipulivoissa haudutettuja sekä katalonialaisittain tomaatissa keitettyjä. Kyytipojaksi tarjottiin espanjalaista punaviiniä, joka on peräisin suomalaisomisteiselta viinitilalta. Lehtokotiloiden kanssa tarjottava viini saa olla melko täyteläinen. Kuten Morossa aikaisemmin kesällä kerrottiin, kannattaa punaviini säästää ruokapöytään. Toimituksen yritys marinoida kotilot elävältä kroatialaisen Moro-viinin avulla päättyi onnettomasti, sillä kotilot kuolivat elämänsä ensimmäiseen perätuuppariin tai vaihtoehtoisesti sen jälkeiseen hillittömään krapulaan. Pelkoa ei ole Ennen maistelun aloittamista Hannu Wiss tivasi kaupungin johtavalta kotiloasiantuntijalta Lasse Kososelta, onko kotiloita yleensä tutkittu missään laboratoriossa? Esiintyykö niissä tauteja? – Kotilot syövät kasveja ja pahimmassa tapauksessa kaiken eteen tulevan vihreän, joten vaarallisia tauteja tuskin on, Kosonen valisti. Sen jälkeen kelpasikin nostaa Jumillan kaupungissa tuotettu viinimalja kotiloille ja ryhtyä maittavalle aterialle. Hankala syödä Viinimäkietanat ovat Wissin ravintolan tilatuin alkupala, eikä lehtokotiloiden maku juurikaan niistä poikkea. – Kuori on hieman heikko ja se vaikeuttaa syöntiä, päätestaaja määrittelee. Moron ruokavieraat kokeilevat pieniä haarukoita, mutta ne ovat hieman turhan suuria. Hammastikut toimivat syömävälineinä parhaiten. Heikko kuori todellakin vaikeuttaa lihan onkimista kuoresta. Mutta se aromi! Varsinkin katalonialaisittain tomaatissa haudutettuna kotilot maistuivat erityisen hyvältä. Tosin pelkkä valkosipulivoikin sai puoltoääniä. Loppuarvostelun aika Ja sitten pääasiaan. Onko lehtokotilo syötävää ruokaa? Sienimiehenäkin tunnettu Kosonen antaa kotiloille kakkosen sienimiehen kolmiportaisella asteikolla. Wiss määrittelee, että kotilot sopivat ruokapöydän ohjelmanumeroksi samaan tapaan kuin ravut. Muut testaajat myötäilevät asiantuntijoita ja painottavat, että kotilo on ainakin lähiruokaa. Nyt siis vain sanko käteen ja keräämään kotiloita pihajuhlien alkupaloiksi. Kaikki Moron testiryhmäläisetkin ovat yhä hengissä. 20–30 kappaletta kotiloita (pestyjä). Anna kotiloille vehnäjauhoja kolme vuorokautta ennen käyttöä, jotta ne puhdistavat suolensa. Valkosipulikotilot 1 rkl ruokaöljyä 2 valkosipulin kynttä 1 rkl hienonnettua persiljaa 1 rkl hienonnettua salottisipulia 1 dl voita Kuumenna öljy ja lisää valkosipuli, sipuli ja persilja, freesaa niitä hetki öljyssä. Lisää voi ja laske lämpötilaa, ettei voi pala, kiehauta seos. Lisää kotilot ja keitä 15–20 minuuttia. Tomaattikotilot 1 rkl öljyä 1-2 tomaatti (paloiteltuna) 2 valkosipulin kynttä 1 rkl hienonnettua persiljaa 1 rkl hienonnettua sipulia suolaa hyppysellinen mustapippuria maun mukaan Maun mukaan voi lisätä hiukan voita Sekoita ainekset keskenään ja kiehauta kattilassa varovasti kasaan, lisää kotilot ja keitä edelleen 15–20 minuuttia. Lisukkeena paahdettua leipää. Ruokailuvälineenä hammastikku tai pieni haarukka.