Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Tamperelainen yritys perusti uuden korttelileipomon Tammelantorin tuntumaan – Lähikaupan hävikkihedelmiä käytetään kekseliäällä tavalla

Tällä hetkellä Tammelan korttelileipomoon tuodaan myytävät tuotteet omasta leipomosta Nekalasta uunituoreina. Ideana on palvella tammelalaisia ja muita Tampereen keskustan asukkaita. – Korttelileipomo avautui Tammelaan pari viikkoa sitten. Tammelassakin voimme tulevaisuudessa paistaa esimerkiksi pullaa ja sämpylöitä. Leivät tulevat jatkossakin tuoreina Nekalasta, jossa ne paistetaan kiviarinauunissa, kertoo Jyvän markkinointipäällikkö Sari Kalliokoski . Pinninkadun tilassa on kaksi baarituolia. Niissä voi juoda vaikka pullakahvit tai syödä täytetyn juuripatongin. – Aikomuksena on täydentää korttelileipomon valikoimaa tuorepuuroilla, jotka tehtäisiin Jyvän omien tuottajien laadukkaasta viljasta. Ja smoothieilla, joissa voidaan hyödyntää yhteistyökumppanimme K-Market Vellamonkadun hävikkihedelmiä, Kalliokoski sanoo. – Me suosimme paikallista. Siksi olisi outoa ostaa tukusta mangoja smoothieihin, mutta sen sijaan on hyvin järkevää käyttää niihin kaupan hävikkihedelmät kotimaisten marjojen ohella. Meillä on valikoimassa jo suosittu banaanikakku, johon käytämme K-Market Vellamonkadun ylijääneet banaanit, Kalliokoski jatkaa. Sen verran on jo huomattu, että tiistai on viikon hiljaisin päivä. Tämän vuoksi Jyvän päätoimipiste Nekalassa on tiistaisin suljettu. Nekalan leipomomyymälä on vaikeammin tavoitettavissa kuin Tammelan korttelileipomo. Sinnekin asiakkaat ovat kyllä perille löytäneet ja ostoksille tullaan kauempaakin. – Kaikkea emme saa Pirkanmaalta, kuten kahvia. Silloin tehdään reilua kauppaa kauemmas. Jyvän "viidakkokahvi" tulee omalta tutulta viljelijältä Laosista, Kalliokoski kertoo. Kaikki hapanjuureen Leipomo Jyvän omalaatuisuus on siinä, että se tekee kaiken hapanjuureen. Myös lauantain suosikkituotteen croissantit, sekä pullat, sämpylät ja tietenkin kaikki leivät. Hapanjuurimenetelmä vaatii pitkän kohotuksen kylmässä. – Nyt meneillään on uunikapasiteetin lisääminen Nekalassa, nyt leivomme niin paljon kuin pystymme, toteaa Sari Kalliokoski. Tammelan korttelileipomon myymäläpäällikkö Wilanda Räsänen sai tiistaina avukseen leipuri Leena Inkeroisen . Inkeroinen leipoi viime viikolla lauantaiksi neljä tuntia yhtä suosikkituotetta voicroisantteja. Artesaanileipomossa kaikki tehdään käsityönä ja croissanttien leipominenkin käy hyvästä jumpasta, sillä kovan taikinan kauliminen moneen kertaan on lujaa työtä. Pullat ovat yksi uusista suosikkituotteista. Kommentti Suosi paikallista taloutta, jotta yrittäjät ovat pystyssä koronan jälkeen Aina on järkevää miettiä, voisiko kuluttamisessaan suosia paikallisia yrittäjiä. Näin koronan aikoina se on entistäkin tärkeämpää. Muuten voi olla, että taudin hellitettyä otteensa ei ole tuttua kampaamoa, leipäkauppaa, hierojaa tai ruokakauppaa, jonne menisi ostoksille tai palveluja käyttämään. Leipomo Jyvässä on otettu paikallisuus tosissaan. Yrityksessä on pyritty alusta saakka panostamaan siihen. Leipomo tekee yhteistyötä esimerkiksi pirkanmaalaisten maatilojen ja vähittäiskauppojen kanssa. Kun jauhot on ostettu Pirkanmaalta, leipä leivotaan Nekalassa, ostetaan Tammelan leipäkaupasta ja syödään esimerkiksi Sorsapuiston vieressä, niin ketju vaikuttaa toinen toiseensa. Otetaanpa toisin päin, jos ostat Jyvän leivän, on leipurilla mahdollisuus mennä lempikampaajalleen. Ja taas raha pyörii paikallisesti. Korona näytti, että maailmanlaajuinen taloussysteemi on huojuva. Äkkiä ne euron ostokset kiinalaisesta verkkokaupasta kulkivatkin hitaasti. Aina ei voi suosia paikallista, koska tarviketta ei ole kuin maailmalla, mutta silloin kun voi, sitä on suotavaa edes miettiä. Tämän voi ulottaa vaatteisiin, osin huonekaluihin ja moneen muuhun, mutta etenkin palveluihin. En suuresti sure, vaikka Kiinan suurin verkkokauppa menisi alamäkeen, mutta se harmittaa, jos en pääse omalle kivalle kampaajalle. Päivi Vasara Kirjoittaja on Moron toimittaja.