Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Näin syntyy juhannuksen hittipottu – Veistä juhlapöytään Muumi-perunoita

Tämän juhannuksen aterioiden ilopilleriksi Moro tarjoaa ohjeet Muumi-perunoiden tekemiseen. Näillä hurmataan ainakin perheen pienet juhlijat. Idean äiti on lamminpääläinen Suvi Kupsus , jonka moottorisaha- veistoksia ihasteltiin Morossa toukokuussa. Silloin oli juuri valmistunut kaksimetrinen puuveistos Pispalan haulitornista. Haastattelussa tuli puhetta myös Muumi-perunoista, joita hän oli parikymmentä vuotta sitten kokkikoulussa valmistanut lapsille. – Kyllä sitä voisi taas kokeilla, Suvi vastasi Moron innostukseen, että tästä tehdään ohjejuttu juhannuksen alla ilmestyvään Moroon . Joten olkaapa hyvät! Valitse hyvä peruna Muumi-perunoiden tekemisessä on tärkeää valita oikeanlainen peruna. – Nämä otin irtolaarista, ovat Nicola-lajiketta eli isoja ja kiinteitä perunoita. Esimerkiksi uuniperunana hyvä ja iso lajike Rosamunda on tähän hommaan liian jauhoista. Peruna ei pysy kypsentäessä kasassa. Mistä idea Muumi-perunoihin aikoinaan tuli? – Koulussa oli aikaa keksiä kaikenlaista ja lapsiasiakkaille aloin näitä veistellä. Perunahan on jo valmiiksi oikean muotoinen. Ravintolassahan tällaiselle ei ole aikaa, mutta kotikokeille tämä sopii hyvin, kun on aikaa näprätä. Veistämiseen hän suosittelee kapeateräistä vihannesveistä. Sillä pääsee riittävään veistotarkkuuteen. – Liian pieniä ulokkeita kannattaa välttää, sillä ne hajoavat helposti. Esimerkiksi hahmon jalat saa esille, kun tekee pohjaan pitkittäisen raon. Hermoja säästävä neuvo on, että veistä vähän kerrallaan ja varovasti. – Aina voi ottaa pikkuisen vielä pois, mutta mitään pois veistettyä ei voi lisätä. Aloita tunnustelemalla Suvi aloittaa Muumi-perunan muotoilun perunaa tunnustelemalla. Perunan leveästä sivusta saa näyttävät kuonon ja mahan. – Muotoilun aloitan päälaesta ja pienistä korvista. Sitten muotoilen kuonon. Tässä lajissa harjoitus tekee mestarin. Jos ensimmäinen Muumi-peruna näyttää enemmän virtahevolta kuin Muumilta, niin seuraava on jo luultavasti enemmän näköinen. Lopuksi tasoita pohja ja kokeile, että Muumi-peruna pysyy pystyssä jaloillaan. Sen jälkeen peruna keitetään höyryssä. – Jos ei ole höyrykattilaa, voi käyttää vaikka mehumaijaa tai siivilää ja kattilaa, kuten itse teen. Perunaa ei pidä keittää liian kypsäksi ja pehmeäksi, jottei se hajoa. Somista mieleiseksi Muumi-peruna houkuttelee myös lautasen somistamiseen. Moron juttua varten Suvi teki halkaistuista nakeista laiturin, lihapullista rantakivet, sinapista rantahiekan ja parsakaaleista rannan kasveja. Sininen lautanen toimitti veden virkaa. – Tässä on vain mielikuvitus rajana. Samalla tällainen lautasellinen voi innostaa lapsia syömään tai maistamaan muutakin kuin mihin ovat tottuneet. Suvi Kupsus toteaa, että lasten aterian somistamisessa vain mielikuvitus on rajana. Tässä Muumi on nakkilaiturilla. Lihapullat ja sinappia ovat kiviä ja rantahiekkaa. Parsakaalit ovat rannan kasveja. Paras työkalu Muumi-perunan muotoiluun on kapeateräinen vihannesveitsi. Veistä harkiten ja vähän kerrallaan. Tämmöiset korvat onnistuvat, mutta kovin pieniä ulokkeita ei kannata suosia. Ne hajoavat. Näin veistät Muumi-perunan 1. Valitse raaka-aineeksi kiinteitä isoja perunoita. 2. Aloita Muumin korvien ja pään muotoilusta. 3. Muotoile kädet rinnalle. Vältä liian pieniä ulokkeita, ne eivät kestä. 4. Muotoile vatsa ja vartalo. 5. Muotoile jalat. 6. Keitä perunat höyryssä 15–20 minuuttia. 7. Kokeile kypsyys varovasti selästä, älä keitä liian kypsäksi. 8. Katso ihan aluksi ohjevideo Moron netistä aamulehti.fi/moro .