Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Näköislehti Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut

Lihaton lokakuu loppui, mutta tamperelaiset vegaanibrunssit vetävät edelleen väkeä: "Se mitä mä syön, on mun oma asia ja se, mitä muut syö, heidän asia"

Kiivas keskustelu lihansyönnistä ei tamperelaisilla vegaanibrunsseilla näy. Sunnuntaina auki olleissa suosituimmissa vegaanibrunssipaikoissa oli eri-ikäisiä ihmisiä, joista valtaosalla oli varsin mutkaton suhtautuminen oman ja naapurinsa ruokalautasen sisältöön. – Keskustelu kasvis- ja lihansyönnistä on saanut jo hillittömät mittasuhteet, puisteli Pauliina Karjalainen . "En ole huomannut kasvissyönnin tuputtamista.” Hän siirtyi syömään kasviksia alun perin ideologisista syistä, mutta 20 vuoden jälkeen aihe on jo omassa elämässä kummasti tasaantunut. Kasvisruokavalion noudattamisestakin on tullut viime vuosina paljon helpompaa ja valinnanvaraa riittää jo kaupoissakin. – On pelkästään etuoikeus, että voin valita, pysyä terveempänä ja syödä eettisemmin, Karjalainen sanoi. Hän oli tullut Muusaan brunssille sekasyöjäystäviensä kanssa ravintolan maineen takia, ei pelkästään tarjottavien takia. Sunnuntaina 19,50 euron hintaisesta pöydästä löytyikin myös lihapiirakoita ja kalkkunaleikettä. – Makusinfonia oli erinomainen. On hyvä, saada vaihtelua, arvioi Marika Kalikko-Meriö . Ei tuputukselle Viereisessä salissa brunssia lopetelleiden Ida Kiikkerän ja Hanna Korhosen taktiikkana on antaa kaikkien kukkien kukkia ja pysytellä kiivaimmista lihansyöjät vastaan vegaanit -keskusteluista kaukana. Helsinkiläinen Korhonen on ollut vuoden vegaani, Kiikkerä syö myös kalaa ja maitotuotteita. Opiskelijoista keskustelu on kiivastunut ihan turhaan. – Se mitä mä syön, on mun oma asia ja se, mitä muut syö, heidän asia. En ole huomannut kasvissyönnin tuputtamista, nauroi Kiikkerä. Ystävykset nauttivat myös mimosaa, ja suunnistivat brunssin jälkeen Sara Hildénin taidemuseoon. Kiikkerän ansiosta Korhonen oli nyt kolmatta kertaa Tampereella pienen ajan sisällä. Muusan ravintolapäällikön Juuso Viiran mukaan Muusassa on noin kerran kuukaudessa erikseen ilmoitettu täysin vegaaninen brunssi, muuten mukana voi olla jonkin verran lihaakin. Asiakaskunnan eettisyys näkyy siinä, ettei asiakkaiden lautasille juuri jää hävikkiruokaa. Kaikki syödään, mitä otetaankin. Helsingistä Gopaliin Hävikkiongelmaa ei tunneta myöskään Tammelan Gopalissa, jossa ruoasta maksetaankin kilohinnan perusteella. Vuonna 1997 perustettu ravintola on täysin vegaani, ja lajissaan koko Suomen vanhimpia. Sunnuntaina ravintola täyttyi nopeasti puolen päivän avautumisen jälkeen sekä vakiasiakkaista että Tampereen-viikonloppua viettävistä turisteista. Jazzin tuomat Tampere Jazz Happening oli houkutellut Kari Nihtin ja Tarja Kinnusen Karin synnyinkaupunkiin. –  Söimme eilen raskaasti ja halusimme tänään ottaa vähän kevyemmin. Gopalista kuulimme aikoinaan ystävien suosituksesta ja olemme käyneet täällä ennenkin, Kinnunen kertoi. Kari Nihti luonnehti Gopalin intialaista kasvisruokaa maailmanluokan keittiöksi. Ravintolan vakiasiakkaisiin kuuluva Markku Korsu käy Gopalin sunnuntaibrunssilla säännöllisesti pari kertaa kuukaudessa. –  En itse valmista kotona ruokaa. Täällä on hyvä ruoka ja tutuksi tullut, lämmin henkilökunta. Korsun viimeisestä liha-ateriasta on jo sen verran aikaa, että viime kesänä vaimon kanssa Haminassa nautittu vegepurilainen jäi kääreisiin. – En pystynyt syömään, se maistui jo niin lihaisalta. Korsusta on kuitenkin hyvä, että kasvisproteiinista kehitellään uusia vaihtoehtoja ja että kasvissyönti on siirtymässä valtavirtaan. – Varmasti kiivain keskustelukin vielä tasoittuu.