Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Tampereen ravintoloitsijat kritisoivat hallituksen tukipakettia: ”Ei sillä hirveän pitkälle vielä pötkitä"

Hallituksen ravintoloille myöntämä tukipaketti ei saa Tampereella toimivilta ravintoloitsijoilta varauksetonta kannatusta. Noin 123 miljoonan euron tukipaketin avulla pyritään tukemaan ravintoloita työllistämisessä ja hyvittämään kustannuksia. – Toki se apua on ja sillä hetken aikaa pärjää, mutta tässä puhutaan kuitenkin yhteen kuukauteen kohdistuvasta tuesta. Jos liikevaihto on esimerkiksi ollut 70 000 euroa kuukaudessa ja tukea saa 10 000 euroa, ei sillä hirveän pitkälle vielä pötkitä, laskee NoHon hallituksen puheenjohtaja Timo Laine. Noho omistaa Tampereella muun muassa Saludin, Sandron ja Villisian. Huhtikuu ja tammikuu kaukana toisistaan Hallituksen tukimallissa hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Koskikeskuksen ravintoloita ja ravintolalaivoja Tampereella luotsaava Teemu Aaltonen miettii, onko malli oikeudenmukaisin tapa laskea ja jakaa tuet. – Yleisesti ottaen olen tyytyväinen kaikkeen apuun mitä valtio antaa, eikä lahjahevosen suuhun saa katsoa. Kuitenkin tammi–helmikuun myynti on ihan eri asia kuin huhtikuun myynti, koska meillä on pari tuhatta terassipaikkaa, Aaltonen sanoo. Aaltosen mukaan tammikuu on muutenkin tunnetusti myynniltään alan heikoin kuukausi. Siksi olisi hyvä, jos päätöksiä olisi ollut tekemässä joku, joka ymmärtää ravintola-alan vaihteluita. – Ravintola-alalla heitot ovat isoja, joten olisi ehkä ollut reilumpaa verrata huhtikuun myyntiä viime vuoden vastaavan ajan myyntiin tai esimerkiksi edeltäneen kuuden kuukauden myyntiin. Timo Laine muistuttaa, että monella ravintolalla maaliskuun tappiot ovat voineet olla vielä huhtikuun tappioitakin suuremmat. Myynti väheni jo tuolloin voimakkaasti, mutta esimerkiksi lomautuksia tehtiin vasta myöhemmin. Leikkurit harmittavat isoja yrityksiä Työllistämiseen liittyvää tukea ravintolat voivat saada tuhat euroa työntekijää kohden. Vinotecan yrittäjä Sami Lappalainen ei ole rahamäärään ollenkaan tyytyväinen. – Ai palkkatukea 1 000 euroa kolmelta kuukaudelta? Valtiohan maksaa nyt Kelan kautta 700 euroa kuukaudessa ihmisille. Aikovatko säästää puolet ja laittaa yrittäjät maksamaan tämänkin? Lappalainen kysyy. Vinoteca omistaa muun muassa Gastropub Tuulensuun, Gastropub Kalevan ja Tapasbar Inezin. Enimmillään yritys voi saada tuhannen euron työllistämistukea 800 henkilöstä. Toiminnan rajoittamisesta maksettavaa hyvitystä voi saada korkeintaan 500 000 euroa. Laine ja Aaltonen kritisoivat leikkureita siitä, etteivät ne kohtele reilusti eri kokoisia yrityksiä. – Ei mitään logiikkaa. Mielestäni tuki pitäisi olla sama kaikille liikevaihdon ja työntekijöiden määrän mukaan. Ahkeruudesta rangaistaan, Aaltonen sanoo. Joka tapauksessa yritykset toivovat, että tuet maksettaisiin mahdollisimman nopeasti, mielellään toukokuun aikana. – Alkaa olla rahat aika vähissä monella, Laine sanoo.