Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Sulkuja tulossa: Ravintoloiden tiukentuneet rajoitukset tyrmistyttävät yrittäjiä, näin tunnetut pirkanmaalaiset kommentoivat – ”On aiheuttanut meillä aikamoisen hässäkän”

Ravintoloihin kohdistuneet uudet koronarajoitukset otettiin alalla vastaan tyrmistyneinä. Ravintolajätti NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ei säästelly sanojaan keskiviikkona. – Päätökset tulevat johtamaan alalla mittaviin likviditeettikriiseihin, konkursseihin ja toiminnan alasajoihin. Monen yrittäjän elämäntyö viedään nyt hallituksen tehdyillä päätöksillä hautausmaalle, Vikström viestitti sähköpostitse. Yhtiö ilmoitti heti tiistai-iltana mittavista yt-neuvotteluista. Pirkanmaalla NoHolla on yli 50 ravintolaa, joissa työskentelee yli 600 työntekijää. Heistä noin puolet on vuokratyöntekijöitä. Vikström sanoo, että päätös yt-neuvotteluiden aloittamisesta oli tehty jo ennakkoon, jos rajoitukset tiukkenisivat. Vikströmin mukaan yt:t olisi voitu välttää, mikäli anniskelua olisi saanut jatkaa yhteen saakka. Nyt anniskelua saa jatkaa puoleenyöhön tai kiihtyvässä koronatartuntavaiheessa olevilla alueilla mahdollisesti vain kello 22:een. Rajoitukset astuvat voimaan ensi viikolla. Vikström kertoo, että tällä hetkellä näköpiirissä ei ole sellaista, että NoHo joutuisi lakkauttamaan ravintoloita, mutta selvää on, että yökerhoja joudutaan sulkemaan uusien rajoitusten myötä. Se, mitkä paikat sulkeutuvat Pirkanmaan alueella, ei ole vielä tiedossa. – Teemme parhaillaan yksityiskohtaista suunnitelmaa ravintolapäälliköiden johdolla. Uusien, 8. lokakuuta voimaan astuvien rajoitusten myötä ravintolat saavat olla avoinna kello 4–1 välisenä aikana. Anniskelu on sallittu kello 9–24 välisenä aikana. Alueilla, jossa koronavirustilanne on edennyt kiihtymisvaiheeseen, ravintoloiden rajoitukset ovat tiukemmat. Tällöin ravintoloiden tulee sulkea ovensa viimeistään kello 23 ja anniskelu päättyy kello 22. Pysyykö Doris avoinna? Tampereella toimivan Aleksin ravintoloiden toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori kertoo, että vaikka odotusarvo oli se, että syksyn aikana rajoituksia olisi tulossa, yllätti niiden aikainen ajankohta sekä se, kuinka nopeasti ne astuvat voimaan. Aleksin ravintoloilla on Tampereella kuusi ravintolaa: Doris, Tiiliholvi, Laterna, Henriks, Kumma ja Aleksis. – Se, että Doriksen toiminta muuttuu uusien aukiolorajoitusten myötä oleellisesti jo reilun viikon kuluttua, on aiheuttanut meillä aikamoisen hässäkän. Sinivuori ei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, mikä Doriksen kohtalo tulee olemaan uusien rajoitusten edessä ja tilannetta seurataan. – Doris aiotaan todennäköisesti pitää auki ainakin niin kauan, kun anniskelua saa jatkaa puoleenyöhön. Lopullisia päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty. Oletettavaa on, että ensimmäiset päivät näyttävät kuinka jatkossa tullaan toimimaan. Doriksessa työskentelee neljä ravintolayrityksen omaa työntekijää. Lisäksi ravintolassa työskentelee vuokratyövoiman kautta tilanteesta riippuen noin neljä henkilöä. Mikäli Doriksen toiminta lakkautetaan rajoitustoimien takia toistaiseksi, vakituisille työntekijöille pyritään löytämään töitä yrityksen muista ravintoloista. Sinivuori on pettynyt siihen, että rajoitustoimia ei hänen arvionsa mukaan tarkasteltu riittävästi alueellisesta näkökulmasta. – Tilanteessa ei ole elinkeinon etua mietitty sitten yhtään. Vaikka yrittäjien ääntä on kuunneltu, siihen on jo aikaisemminkin reagoitu vasta jälkikäteen tehtyjen päätösten jälkeen. Sinivuori sanoo, että Aleksin ravintoloiden tilanne voisi olla uusien rajoitusten myötä myös merkittävästi huonompi. – Jos meillä olisi vain yökerhoja, tilanne olisi tällä hetkellä todella kaaottinen. Onneksi tämän hetken määräykset ja säädökset eivät ainakaan toistaiseksi vaikuta lounas- ja ruokaravintolatoimintaan. ”Hankalaa on” Esimerkiksi Tampereen Koskikeskuksessa Ranta- ja Poro-nimisiä ravintoloita pyörittävän Rivermax oy:n toimitusjohtaja Teemu Aaltonen ei myöskään peittele pettymystään hallituksen päätösten edessä. – Jos anniskelu päättyy kello 22, on ravintolatoimintaa kohtuullisen vaikeaa järjestää, sillä varmaa on, etteivät asiakkaat päivätansseissa rupea käymään. Se, missä vaiheessa Rivermax-ravintoloiden osalta tehdään päätöksiä liittyen uusiin rajoituksiin, ei ole vielä tiedossa. Tilannetta kuitenkin seurataan Aaltosen mukaan päivittäin. – Täytyy harkita ja punnita tilanteen mukaan. Oli miten oli, pakko tässä on politiikkaan lähteä mukaan, sillä tällainen päätöksenteko ei tue normaalia liiketoimintaa millään tavalla. Aaltonen korostaa, ettei halua missään nimessä riskeerata kenenkään henkeä, mutta kysyy samalla, onko tämä vaihtoehto yhtään sen parempi? – Ravintoloissamme oli kesällä vähintään 100 000 asiakaskäyntiä, mutta ei yhtään tartuntaa. Ammattilaisten pitäisi pystyä näyttämään, että mikä on tämän järjestelyn todellinen vaikutus. Ihmiset, jotka eivät elä ravintolamaailmassa, voivat herkästi tehdä päätöksiä väärin perustein. Oikaisu 5.10.2020 kello 16.05: Korjattu jutusta kohta, jossa väitettiin ravintoloiden anniskelun olevan sallittua kello 9–23. Anniskelu on sallittu kello 9–24 välisenä aikana.