Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Suomalaistutkimus löysi krapulaa helpottavan aminohapon, jota saa ravintolisästä

Krapulaan voi saada helpotusta luontaistuotekaupoista myytävästä aminohaposta, osoittaa tuore suomalaistutkimus. Vuonna 2018 toteutetun kliinisen tutkimuksen mukaan aminohappo l-kysteiini helpotti krapulan oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta. Aminohapon teho perustuu siihen, että se reagoi kehossa asetaldehydin kanssa. Asetaldehydi on myrkyllinen aineenvaihduntatuote, jota ihmisen elimistö tuottaa käsitellessään etanolia. Asetaldehydi aiheuttaa humalassa euforian tunnetta, mutta aiheuttaa myös suuren osan krapulan oireista. Tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, Helsingin yliopiston kansanterveystieteen dosentti Peter Eriksson pitää tulosta odotettuna, mutta kiinnostavana. – Tiesimme ennalta että l-kysteiinin reagoivan asetaldehydin kanssa ja muodostavan elimistölle haitattomia aineenvaihduntatuotteita. Nyt saimme näyttöä siitä, että yksinkertainen, ihmisruumista normaalistikin löytyvä aminohappo todella lievittää krapulaa. Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin yliopiston tekemän tutkimuksen julkaisi Alcohol and Alcoholism -tiedelehti. Sitä rahoitti l-kysteiinivalmisteita myyvä Catapult Cat -yhtiö. Näin tutkittiin Tutkimus tehtiin vuoden 2018 syksyllä Hotelli Rantapuistossa Vuosaaressa. Yhteensä kuuteen tutkimusjaksoon osallistui yhteensä 30 tutkittavaa. Heistä jokaisen oli tarkoitus nauttia 1,5 grammaa alkoholia jokaista painokiloaan kohden. 70-kiloiselle henkilölle määrä vastasi yhdeksää annosta alkoholia, eli noin puoltatoista pulloa viiniä. Jokaisen tutkittavan oli tarkoitus osallistua tutkimukseen kolmesti. Kerran niin, että saivat 600 milligrammaa l-kysteiinia, toisen niin, että saivat 1 200 milligrammaa ja kolmannen niin, että saivat lumelääkettä. Aminohappoa sisältäneet kapselit sisälsivät myös vitamiineja. Henkilöt eivät tienneet itse, mitä saivat milläkin kerralla. Aamulla asetaldehydin pitoisuuksia mitattiin tutkimushenkilöiden hengityksestä. Lisäksi he täyttivät kyselylomakkeet krapulan oireista. Koehenkilöiden ryhmä supistui kokeen aikana huomattavasti. Osa kokeeseen osallistuneista alkoi voida pahoin ennen kuin saivat juotua sovitun määrän alkoholia. Toiset taas karkasivat vielä hotellihuoneistaan baariin jatkamaan ja näin tuhosivat mittaukset omalta kohdaltaan, kertoo tutkimuksen toinen kirjoittaja, Helsingin yliopiston kemian yliopistonlehtori Markus Metsälä . Lisäksi osa tutkittavista oli niin tottuneita nauttimaan alkoholia, etteivät saaneet kokeessa annetuista määristä krapulaa lainkaan. – Yliopiston eettinen toimikunta määritteli enimmäismäärät, joita saatoimme tarjota. Osalle tämä ei sitten ollut tarpeeksi, Eriksson kertoo. Ei mikään ihmelääke Lopullisesta tutkimuksesta jouduttiin myös poistamaan kaikki naispuoliset koehenkilöt, koska kuukautiskierron hormonaaliset vaihtelut vaikuttivat asetaldehydin ja aminohappojen tasapainoon. – Tämä ei tarkoita, ettei l-kysteiini vaikuttaisi naisilla krapulaan. Naisten kohdalla kokonaisuus oli kuitenkin mutkikkaampi kuin miesten kohdalla, joten jouduimme jättämään heidät tutkimuksen ulkopuolelle, Eriksson selittää. Lopulliset analyysit perustettiin yhdeksältätoista mieskoehenkilöltä saatuihin tuloksiin. Heidän tuloksensa olivat kuitenkin yhteneväisiä: l-kysteiini todella helpotti krapulan oireita. Vaikutus oli myös suurempi, kun aminohappoa nautittiin enemmän. Vaikka vaikutus oli tilastollisesti merkittävä, Metsälä korostaa, ettei kyse ole ihmelääkkeestä. – Sanoisin, että l-kysteiini voi helpottaa krapulan oireita, en että se poistaa krapulan. Krapulaan liitetyt ahdistus ja stressi liittyvät usein myös siihen, miten humalassa tuli käyttäydyttyä. Missä määrin kontrolloiduissa olosuhteissa toteutettu tutkimus voi mitata tätä? – Niin, eihän siellä kukaan alkanut tappelemaan tai mitään sellaista, Metsälä myöntää. – Sanoisin, että kyse oli enemmän yleisestä ahdistuksen tunteesta, jota aminohappo tuntui lieventävän. Kuinka käy nousun? Vaikka krapula uhkaa yleensä vasta aamulla, pitää l-kysteiini nauttia sen lieventämiseksi yhtä aikaa alkoholin kanssa. Jos se hajottaa euforiaa aiheuttavan asetaldehydin, viekö se samalla myös ilon tunteen nousuhumalasta? – Tätä emme tutkineet, mutta kysymys on hyvä, Eriksson vastaa. – Uskoisin kuitenkin, ettei näin käy. Euforinen tunne tulee nopeasti ja aminohappo hajottaa asetaldehydia vasta hitaammin.