Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Puoliraaoissa jauhelihapihveissä ruokamyrkytysriski – Ovatko suositut burgerit turvallisia? ”Emme tarjoa täysin kypsiä, ellei asiakas sitä erikseen vaadi”

Ravintoloissa on Ruokaviraston mukaan lisääntynyt naudan jauhelihapihvien tarjoilu mediumiksi paistettuina. Ruokavirasto kuitenkin suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla kypsennettyinä. Erityisesti lasten syömät jauhelihatuotteet olisi syytä tarjoilla läpikypsinä. Asiasta kertoi ensin Keskisuomalainen . Vaarana ruokamyrkytys Puoliraakojen jauhelihapihvien tarjoiluun liittyy ruokamyrkytysriskejä. Raa’assa naudan jauhelihassa voi esiintyä EHEC-bakteeria. Se voi aiheuttaa verisen ripulin, kuolioisen suolistotulehduksen ja erityisesti lapsille tai vanhuksille hengenvaarallisen munuaisvaurion. Kun lihaa jauhetaan, sen pinnalla olevat bakteerit sekoittuvat jauhelihaan. Jos asiakas haluaa tilata pihvin mediumiksi paistettuna, Ruokavirasto suosittelee valmistamaan sen tartarpihvin tapaan tuoreesta ja hyvälaatuisesta lihasta. Turvallisin tapa valmistaa pihvejä jauhetusta lihasta on leikata liha juuri ennen tarjoilua. Ensin isommasta lihanpalasta leikataan pinta pois ja sisäosa hakataan tai jauhetaan tartarpihveiksi. Näinkään valmistettua jauhettua lihaa ei ole syytä säilyttää myöhemmin tarjottavaksi. Hyväkään laatu ei ole tae – Emme koskaan tarjoa täysin kypsiä jauhelihapihvejä, ellei asiakas sitä ehdottomasti vaadi, ravintola Naughty BRGR:n omistaja Akseli Herlevi kertoo Aamulehdelle . – Jauhelihaa voidaan tarjoilla mediumina, kunhan huolehditaan, että pihvi tehdään aina tuoreesta lihasta. Tiedämme jopa miltä tilalta lihamme tulevat, Herlevi korostaa vielä myöhemmin sähköpostiviestissään. Herlevin ravintoloiden tukkuri Lihatukku Tamminen on sitoutunut noudattamaan FSSC 22000 -laatusertifikaattia, johon liittyy muun muassa näytteenotto-ohjelma vähintään kolmesti viikossa. Herlevi pelaa varman päälle ja tukku ottaa näytteen jokaisesta Naughty BRGR:iin tulevasta erästä. – Lisäksi otamme vielä lämpötilanäytteet jokaisesta meille tulevasta lihaerästä, Herlevi kertoo. Ruokavirasto muistuttaa, ettei jauhelihan hyväkään laatu takaa, ettei jauhelihassa voisi esiintyä tautia aiheuttavia bakteereita, kuten EHEC-bakteeria. EHEC on lyhenne enterohemorraaginen escherichia coli -bakteerin nimestä. E. coli on suoliston bakteeri, joka voi aiheuttaa muun muassa virtsatieinfektioita. EHEC on sellainen e. coli, joka tuottaa shigatoksiineja ja aiheuttaa veriripulia. Bakteeria kantavat yleensä naudat, mutta joskus myös lampaat ja vuohet suolistossaan. Tartunta saadaan yleensä ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan tai juoma- ja uimaveden välityksellä. EHEC-infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Oireet alkavat yleensä 3─4 vrk tartunnan jälkeen. Ripuli kestää tavallisesti 4─10 vrk. Lähde: THL.