Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Tähtijutut Moro Näköislehti Mielipiteet

Ravintola Manserissa valmistetaan päivässä 100–150 ruoka-annosta – Asiakkaita toivotaan lisää, jotta nuorille kertyy oppia kokin töistä

Moni nälkäinen kysyy Ravintola Manserin ovella, saako tänne tulla syömään. Vastaus on, että olette erittäin tervetulleita. Ravintola Manseri on Ammattiopisto Luovin (Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos) opetusravintola, jossa opitaan kokiksi töitä tekemällä. Teoriaa on vain pari tuntia viikossa. Kokin opit kertyvät työskentelemällä Ravintola Manserin salissa, kahviossa ja keittiössä sekä muissa alan yrityksissä. Jonna Huttunen on kokkikoulutuksessa ensimmäistä vuotta. Hän haki opiskelemaan lähihoitajaksi, mutta ei päässyt. Jonna ei ole vielä ollut ravintolayrityksissä harjoittelussa. – Tämä ala kiinnostaa ja olen tyytyväinen, että olen nyt täällä, sanoo Jonna Huttunen. Matias Nurmi on ollut kiinnostunut ravintola-alasta. Hänellä on takanaan reilu vuosi opintoja. Matias on ollut jo harjoittelemassa muuallakin kuin opetusravintolassa. Hinta on 8.90 euroa Kun me kävimme, päivän ruokalistalla oli uunibroileria, palapaistia ja täytettyjä paprikoita. Salaattipöytä näytti raikkaalta ja täyteläiseltä. Lisukkeena oli tällä kertaa sekä riisiä että perunaa. Lämmin kasvisannos tehdään joka päivä. Jälkiruokaa on aina, viime viikon torstaina se oli mustikkahyve. Lisäksi on runsas leipäpöytä. Ulkopuolisille ruokailijoille koko lysti maksaa 8,90 euroa. Ei paha hinta. Joulukuun 11. päivä tällä samalla hinnalla saa täydellisen joulupöydän. Päivässä tehdään 100–150 ruoka-annosta. Asiakkaita toivotaan lisää, jotta oppia kertyy. Tavoitteena on sekä oppimisen että asiakaspalvelun vuoksi se, että mahdollisimman paljon valmistetaan itse omassa keittiössä. Koska Ravintola Manseri on opetusravintola, se on kiinni opiskelijoiden lomien aikana. Ravintolassa tehdään myös kahvitustilauksia sekä kakkuja. Tukea ja ohjausta – Meillä on oma erityinen tehtävä kouluttaa ammattiin ja työhön erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Erityinen tuki merkitsee sitä, että he tarvitsevat tukea ja ohjausta opinnoissa. Ravintola- ja catering-alan opiskelun tavoitteena on alan perustutkinto. Opiskelijoita on 16, joista puolet on kerrallaan oppimassa koulun ulkopuolella alan työpaikoissa ja puolet pyörittää tätä opetusravintolaa, kertoo opettaja Jaana Manninen . – Työnantajat ovat olleet tyytyväisiä meidän opiskelijoihimme, koska he osaavat jo alan perustaitoja hyvin. Tutkinnon voi suorittaa kolmessa vuodessa tai lyhyemmässä ajassa. Me olemme työelämälähtöisiä. Jos opiskelija tulee suoraan peruskoulusta, hän tarvitsee usein enemmän valmiuksia ennen työelämään siirtymistä. Näytöt tehdään työpaikoilla. Hän on ammatillinen erityisopettaja ja kasvatustieteiden lisensiaatti. Ohjaajatiimiä hän kehuu osaavaksi ja yhteistyökykyiseksi. – Lisäksi olemme nyt voineet palkata puolipäiväiseksi apuohjaajaksi viime vuonna valmistuneen kokin, mainitsee Jaana Manninen. Ravintola Manserin tiloja voi myös vuokrata juhlia varten. – Olemme lounasravintola, jonka tavoitteena on monipuolinen tarjonta. Opetuksellisesti on tärkeää, että opiskelijat pääsevät myös suunnittelemaan ja vaikuttamaan siihen, mitä pöydässä on syötävänä, sanoo Jaana Manninen. Ravintola Manserin osoite on Yliopistonkatu 56, sisään pääsee myös Åkerlundinkadun puolelta. Kaikki ovat tervetulleita. Puhelin on 0403193391. Ravintola Manseri toimii Ammattiopisto Luovin Tampereen yksikössä, joka on Tampere-taloa vastapäätä. Lounasravintolan buffetpöydässä on arkisin tarjolla kello 11–13 kaksi pääruokaa, runsas salaattipöytä, leipä- ja juomapöytä, jälkiruoka sekä kahvi tai tee. Manseri toimii ruokahävikkiä vastaan, ja sieltä voi ostaa ylijäämäruokaa kello 13–13.15. Ammattiopisto Luovin Tampereen yksikössä järjestetään Avoimet ovet- tapahtuma 4.12.2019 kello 9-17, jolloin pääsee tutustumaan koulutustarjontaan ja samalla on mahdollisuus nauttia maistuva lounas Ravintola Manserissa.