Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Tamperelainen ravintola Juvenes nostaa opiskelijaruuan hinnan maksimiin – Toimitusjohtaja paljastaa hintakorotuksen taustat

Tamperelainen ravintola Juvenes nostaa opiskelijaruokien hintoja. Ennen tavallinen opiskelija-annos on maksanut 2,60 euroa, elokuun alusta uusi hinta on 3,06 euroa. Myös kalliimpien annosten hintoja korotetaan. Päätös vaikuttaa opiskelijoiden arkeen ympäri Suomea, sillä Juveneksella on Tampereen lisäksi opiskelijaravintoloita muun muassa Oulussa, Porissa, Vaasassa, Turussa ja Lahdessa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti korottaa opiskelija-aterioiden enimmäishintaa niin, että ateriatukea ei korotettu. Kela maksaa edelleen opiskelijaravintoloille ateriatukea 1,94 euroa aterialta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että korotuksen maksajiksi joutuvat opiskelijat itse. Opiskelijajärjestöt ovat vaatineet ateriatuen korotusta tuloksetta. Hintojen korotus paikkaa koronamenetyksiä Juveneksen toimitusjohtaja Päivi Lindén painottaa Aamulehdelle , että hintojen korotukset tulevat yritykselle todella tarpeeseen. Viimeisin enimmäishintojen korotus on tehty vuonna 2012, jonka jälkeen työvoimakustannukset ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet reilusti. Ruuan laatu on sen myötä kärsinyt, kun raaka-aineista on jouduttu säästämään. Koska ruokien hintaa ei ole pystytty nostamaan tarkkojen säädösten takia, Juvenes on joutunut supistamaan viime vuosina raaka-aineiden valikoimaansa. Ruokalajien monipuolisuus on samalla kärsinyt. – Esimerkiksi lohta tai nyhtökauraa ei ole näkynyt paljoa viime aikoina opiskelijoiden lautasella. Mitään isoa parannusta ruuan laadussa ei kuitenkaan ole heti tulossa, sillä hintojen korotukset menevät koronavaikutusten paikkaamiseen. Lindénin mukaan Juveneksen toiminta nilkuttaa tällä hetkellä todella pahasti. – Taistelemme tällä hetkellä siitä, että voimme jatkossakin tarjota opiskelijaruokaa. Tilanne pakottaa pohtimaan, mitkä ravintoloistamme ovat kannattavia ja mahdollista pitää auki myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa Lindén lupaa korotettujen hintojen vastineeksi enemmän kotimaista ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Saatetaanpa lautasella nähdä myös enemmän kalaa ja kokolihaa. Opiskelijoilta ymmärrystä korotukselle Juvenes tarjoaa kesällä opiskelijaruokaa vain Lahdessa ja Tampereella. Myös muut opiskelijaruokaa tarjoavat paikat ovat pääosin kiinni kesällä. Tampereen keskustassa sijaitseva ravintola Frenckell on tarjonnut lounasaikana ruokaa tänä kesänä poikkeuksellisesti myös opiskelijoille. Samaa ruokaa on tarjolla myös täyden hinnan maksaville asiakkaille. Tiistaina ravintolan pöydät ovat melko täynnä. Kaupungin työntekijöiden ja varttuneemman kansan joukosta löytyy myös opiskelijoita. Jokaiseen pöytään on tuotu lappuja, jotka kertovat elokuisesta hintojen korotuksesta. Mitä ajatuksia korotukset herättävät opiskelijoissa? Roni Launonen, tuotantotalous, Tampereen yliopisto Tuotantotaloutta opiskeleva Roni Launonen syö lounasta tutussa ravintolassa tiistaina hieman kello ennen kello yhtä. Hän on tietoinen ruuan hintojen noususta ja pitää kertakorotusta kovana. – Jos korkeampi hinta näkyy ruuan laadun paranemisessa, niin maksan sen mielelläni. Voi kuitenkin olla, että en syö enää kahta kertaa päivässä opiskelijaruokaa. Tampellassa asuva Launonen pitää edullista opiskelijaruokaa tärkeänä, koska sen ansiosta tulee syötyä ainakin yksi lämmin ateria päivässä. Akseli Itänen, psykologia, Tampereen yliopisto ja Iida Itänen, sairaanhoitajakoulutus, TAMK Akseli Itänen on käynyt syömässä opiskelijaruokaa paljon myös kesäisin, mutta Iida Itäselle Frenckellin opiskelijalounas on ensimmäinen. Akseli pitää korotusta ymmärrettävänä, koska myös yleinen hintataso on noussut. Molemmat ovat valmiita maksamaan hieman korkeampaa hintaa ruuasta tulevaisuudessa. Iida Itäsen mukaan korotus ei haittaa hänen omaa taloustilannettaan. – Kyllä pelkillä opintotuilla ja lainalla elävillä voi kuitenkin tehdä tiukkaa. Sisarusten mielestä ilman edullista opiskelijaruokaa moni päätyisi syömään koulussa pelkkiä eväitä. – Siinä jäisi ainakin syömisen sosiaalinen puoli välistä. Roosa Pekola, politiikan tutkimus, Tampereen yliopisto Roosa Pekola vietti kevään opiskelijavaihdossa Ruotsissa. Siellä ei ollut edullista opiskelijaruokaa, vaan ruoka-annos maksoi yliopistolla seitsemästä eurosta kymmeneen euroon. Hän kertoo vaihdossa oppineensa arvostamaan hyvää ja halpaa opiskelijaruokaa. Pekola pitää tulevaa korotusta ikävänä mutta ymmärrettävänä. – Onhan hintojen inflaationkin takia pakko jossain vaiheessa nousta. Pekola toivoo tulevaisuudessa erityisesti parempaa kasvisruokaa, jonka taso ei ole hänen mukaansa kovin hyvä opiskelijaravintoloissa tällä hetkellä. Juvenes avaa syksyllä myös muita opiskelijaravintoloita. Ravintoloiden toiminta on kuitenkin korkeakoulujen etäopiskelusuosituksen jatkumisen takia normaalia supistetumpaa ja pienimuotoisempaa. Tällä hetkellä yritys on lomauttanut osan henkilökunnastaan koronan takia. Korjaus 15.7.2020 kello 13.28: korjattu kirjoitusvirhe sukunimestä