Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Ravintolapäätöksillä alkaa olla jo kiire – Kesäsesonki on enää viikkojen päässä eivätkä ravintolat vieläkään tiedä, millä ehdoilla ne saavat avata

Kesä lähestyy vääjäämättä, vaikka sitä ei viime päivien säästä uskoisi. Suomalaiset ravintolat ovat olleet hallituksen päätöksellä suljettuina jo viikkojen ajan. Ne ovat menettäneet kevään aikana merkittävän osan vuoden liikevaihdostaan, ja tuhannet ravintola-alan työntekijät ovat joutuneet lomautetuiksi tai työttömiksi. Tärkeä kesäsesonki on enää viikkojen päässä, mutta vieläkään ei ole tietoa, millä ehdoilla ravintolat saavat avata kesäkuussa ovensa. Hallitukselta kesti viikkokaupalla laatia lakiesitysluonnos, ja kun se viime viikolla esiteltiin, paljastui nopeasti, että se on hyvin keskeneräinen. Nyt eduskunnan talousvaliokunta ja perustuslakivaliokunta yrittävät parhaansa mukaan muuttaa sitä järkevämmäksi ja toimivammaksi. Ne siis tekevät osittain sitä työtä, jota olisi pitänyt tehdä jo lain valmisteluvaiheessa. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) oli vielä alkuviikosta toiveikas, että valiokunnan mietintö ravintola-asiassa valmistuisi jo tämän viikon aikana, mutta aikataulu venyy. On vaikea ymmärtää, että päätöksentekoa hidastaa nyt perustuslakivaliokunta, joka kykenee kokoontumaan vasta ensi viikolla. Toki vastaavasti on tärkeää, että työ tehdään niin huolellisesti, että se kestää juridisen tarkastelun eikä lakia tarvitse jälkikäteen viilata. Ravintoloiden kannalta tällainen hidastelu on joka tapauksessa kohtalokasta ja kohtuutonta. Huonoimmassa tapauksessa ravintoloille jää vain 1–2 viikkoa aikaa varautua ovien avaamiseen. Ravintola-ala on poikkeusolojen ajan pitänyt kiitettävän aktiivisesti äänensä kuuluvilla. Toivottavaa olisi, että hallituksella ja eduskunnalla riittäisi nyt ymmärrystä, vaikka ravintola-alan merkitys kansalaisille on kovin erilainen eri puolilla Suomea. Kansantalouden kannalta ravintoloiden merkitys on kiistatta suuri, ja varsinkin nuorten työllistäjänä ala on merkittävä. Sen vuoksi olisi toivottavaa, että ravintoloita koskevat koronarajoitukset olisivat sellaisia, että ravintolat voisivat jatkaa liiketoimintaansa kannattavasti. On vaikea ymmärtää, miksi rajoituksissa pitäisi olla sellaisia määräyksiä kuten anniskelun lopettaminen kello 21. Vaikka suomalaiset ovat kiitettävän hyvin sopeutuneet rajoitustoimiin, eivät ihmiset sentään tuon kaltaista holhoamista tarvitse. Jos kellonaikarajoituksiin halutaan välttämättä mennä, olkoon anniskelun takaraja sitten vaikka kello 23 – brittipubien 90-vuotisen esimerkin mukaisesti.