Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Kauppahallin yrittäjät ovat nyt tiukilla – 4 Vuodenajan Yoni Ichtertz: ”Se päivä, kun joudun laittamaan tämän kiinni, on pysäyttävä”

Kun astuu sisään Tampereen kauppahalliin lauantaina keskipäivän tienoilla, huomaa, että nyt eletään poikkeusoloissa. Asiakkaita liikkuu hallin käytävillä huomattavasti tavallista lauantaita vähemmän ja muutamat puodit ilmoittavat sulkeneensa tiskinsä toistaiseksi. Yli 70-vuotiaita on liikkeellä jonkin verran. Lihakippareiden lihamestari Jouko Tuomela jauhaa tiskin takana lihaa ohuiksi suiroiksi. – Halli on hiljentynyt, mutta ne, jotka ostavat, ostavat vähän enemmän. Tuomela ei ymmärrä, miksi kauppahallia pitäisi vältellä, mutta hypermarketeissa voi käydä. – Moni on sanonut, että täällä on turvallisempi käydä kuin siellä jonottaa. Lihamestarit aloitti perjantaina kotiinkuljetuksen tarjoamisen asiakkaille. Tuomela uskoo, että halli pysyy auki poikkeusoloista huolimatta. – Eiköhän ihminen kumminkin sen ruoan tarvitse. Juustosopin yrittäjä Eija Ahvenjärvi leikkaa valtavaa ranskalaista Beaufort-vuoristojuustokiekkoa pienemmiksi paloksi ja antaa maistaa. Jämäkkää ja maukasta. Ahvenjärven mukaan tavarantoimitukset kulkevat maailmalta yhä. Hän on kuitenkin halunnut kantaa oman kortensa yhteiseen kekoon ja siksi ostanut myyntiin enemmän lähituottajien ja suomalaisten valmistajien herkkuja. Hän myös tekee omat ruokaostoksensa kauppahallissa. Lauantaina juustokauppa on käynyt viikon vilkkaimpana. – Tänään olen huomannut, että ihmiset ovat väsyneet kotona olemiseen ja tulleet hakemaan jotain spesiaalia. Ahvenjärvi huomauttaa, että kauppahalli on nyt oiva paikka ruokaostosten tekemiseen, sillä useat kädet eivät plärää samoja tuotteita, vaan tuote kulkee pakattuna yhden käden kautta suoraan asiakkaan kassiin. Ahvenjärvi on laskenut Juustosopin myyntiauton tavallista aiemmin liikkeeseen maakunnan teille. Hän on myös luvannut hallin muille kauppiaille, että autoon voi tilata tuotteita myös muilta yrittäjiltä. Ahvenjärvi kiittää kauppahallin yrittäjäporukkaa, joka heti alkoi puuhata yhteisen kotiinkuljetuksen aloittamista ensi viikolla. – Voi kun meille jäisi tämä auttamisen tahto koronan jälkeenkin, Ahvenjärvi sanoo. Vihannespuodin yrittäjä Minna Vallius on kiitollinen vakioasiakkaista, jotka ovat tulleet kaukaakin ja ostaneet hieman enemmän kuin tavallisesti. Hän on joutunut lomauttamaan työntekijänsä. Edessä on 72 tunnin työviikot, mutta Vallius aikoo jatkaa yksin. Juuri nyt hän on huolissaan kevään ja kesän pyhien myynneistä. – Jos me menetämme juhannuksen ja pääsiäisen, niin olemme todella kovilla. Ratikka vei jo pohjille. Lähdimme yrittämään nousua, mutta sitten tuli tämä. Vallius haluaa uskoa, että puoti selviää kesän yli. Hallituksen tukipaketti ei toistaiseksi tuo valoa tunnelin päähän. – Laina ei hirveästi auta, kun se pitää maksaa takaisin ja tämä ei kuitenkaan ole miljoonabisnes, Vallius sanoo. Monenlaiset makkarat ja leikkeleet lepäävät vieri vieressä vitriinin lasin alla. Sieltä ne paketoidaan ja annetaan suoraan asiakkaan käteen, kulkematta kassahihnan kautta. Herkkuveräjän kauppias Samu Haapajoki iloitsee kauppahallin yrittäjien uudesta kotiinkuljetuksesta. – Olen puhunut siitä jo monta vuotta, hän sanoo. Haapajoki kuljettaa jo nyt kotonaan etätöissä tai karanteenissa lymyileville asiakkaille lihoja ja siipiä kylmälaatikoissa. – Asiakkaat ovat olleet aivan innoissaan, Haapajoki sanoo, hymyilee ja taputtaa käsiään näyttääkseen, miten pihaan ajavaan autoon on reagoitu. Ohanan kokki ja leipuri Jenni Junkkila nostaa leipäkorin kärryyn. Hänen mukaansa asiakkaita on vähemmän. Hallin oikea käytävä on lähes autio ja vastapäisen Pyörykkäbaarin luukut ovat ainakin 28. maaliskuuta asti kiinni. Junkkilan mukaan Ohana aikoo pysyä auki, mutta on harkinnut aukioloaikojen supistamista. Yoni Ichtertz on takahuoneessa tiskaamassa. Hänen 4 Vuodenaikaa -ravintolansa on hemmotellut kulinaristeja Tampereen kauppahallissa jo 15 vuoden ajan. Viime viikolla kävijämäärä putosi yli kahdella kolmanneksella. Kun korona iski Suomeen, Ichtertz ilmoitti tukuille, että ostaa jatkossa raaka-aineensa Tampereen kauppahallista. Ichtertz sanoo olevansa onnekas. – Pelastukseni on, että olen ollut tässä niin kauan, ettei yrityksellä ole velkaa. Jos luukut joudutaan laittamaan kiinni ja kaupunki lakkaa perimästä tilasta vuokraa, Ichtertz voi ikään kuin laittaa yrityksensä talviunille ja herättää sen taas, kun aika on. – 15 vuotta olen tässä ollut ja tämä on ensimmäinen yritykseni. Se päivä, kun joudun laittamaan tämän kiinni, on pysäyttävä. Oikaisu 22.3.2020 klo 17.22: Lihakippareiden lihamestarin nimi on Jouko Tuomela eikä Jouko Suomela, kuten tässä uutisessa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.