Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Eurovaalikone Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

"Erottelevien käymäläratkaisujen avulla ravinteet olisi mahdollista kerätä ja saada nykyistä puhtaampina talteen", kirjoittavat asiantuntijat

Mikko Solja pureutui Aamulehdessä 20.2. julkaistussa kirjoituksessaan ”Vesivessa on niin sanotun sivistyksemme älyttömin keksintö” raflaavalla tavalla yhteen nykyajan tärkeimmistä mukavuusratkaisuista: vesihuuhtelua hyödyntävään käymälään. Olemme Soljan kanssa samaa mieltä siitä, että juomakelpoisen veden käyttö jätöstemme sekoittamiseen ja kuljettamiseen useiden kilometrien viemäriverkoston läpi ei ole järkevää ja kuivakäymälä onkin monesti hyvä vaihtoehto, erityisesti haja-asutusalueella. Asiaa kannattaa kuitenkin tarkastella laajemmin myös muiden ympäristönäkökulmien, kuten ravinteiden kierrätyksen näkökulmasta. On kieltämättä erikoista, että laimennamme kehomme valmiiksi erottelemat ja tiivistämät jätökset juomakelpoisella vedellä, sekoitamme ne muihin jätevesiin ja lopulta yritämme poistaa ravinteet laimeasta jätevedestä jätevedenpuhdistamolla. Tässä prosessissa hukataan paitsi vettä, myös ruoantuotannolle elintärkeitä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, mihin Soljakin kirjoituksessaan viittaa. Nykyaikaisten erottelevien käymäläratkaisujen avulla nämä ravinteet olisi mahdollista kerätä ja saada nykyistä paremmin ja puhtaampina talteen ja palauttaa ne ravinnekiertoon. Kaupungistumisen edelleen kiihtyessä ongelmat eivät kuitenkaan ratkea ainoastaan haja-asutusalueiden asukkaiden tekemillä elintapamuutoksilla. Parhaillaan käynnissä olevassa, Tampereen kaupungin, TAMKin ja Suomen ympäristökeskus SYKEn toteuttamassa NutriCity-hankkeessa selvitämme vaihtoehtoja kaupunkien ravinnekierron optimoimiseen. Hankkeen käynnistymässä olevat pilotit toteutetaan Hiedanrannassa, jossa tarkoituksena on löytää ekologisimmat ja ravinnekierron parhaiten mahdollistavat käymälä- ja sanitaatioratkaisut, käyttömukavuudesta tinkimättä. Tavoitteenamme on, että Hiedanrannan kaupunginosa tulee valmistuttuaan olemaan kaiken muun lisäksi myös urbaanin ravinnekierron suunnannäyttäjä. Aikanaan kaupunkiympäristön tilaa ja terveellisyyttä parantanut vesivessa ei ole sivistyksemme älyttömin keksintö, mutta ei se saa olla kehityksen päätepistekään. Modernit, erottelevat käymälätkään eivät sitä välttämättä ole, mutta ne voivat kuitenkin olla uuden teknologiamurroksen hyvä alku. Tarvitaan vain rohkeutta kokeilla ja ottaa käyttöön toimiviksi osoittautuvia ratkaisuja vaihtoehdoiksi nykyiselle järjestelmälle. Maarit Särkilahti, Tampereen Kaupunki, Eeva-Liisa Viskari, TAMK, Riikka Malila, SYKE, ja Suvi Lehtoranta, SYKE, ovat NutriCity-hankkeen projektiryhmän jäseniä