Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut Näköislehti

Ennen tämä paikka oli sotkuinen rytöpesä – Nyt ydinkeskustan uusittu Vuolteentori palkittiin viihtyvyydestä

Tampereen ydinkeskustan koskimaisemassa sijaitseva Vuolteentori on palkittu Vuoden 2018 Ympäristörakenteena. Tori yhdistää nykyaikaisella tavalla alueen teollisen historian ja uuden toiminnan. Torilla on otettu onnistuneesti huomioon oleskelun, jalankulun ja terassien tarpeet sekä ainutlaatuinen sijainti koskimaisemassa. Näin sanotaan palkinnon perusteluissa, Tämän jutun valokuvat on otettu elokuussa 2017, kun Vuolteentori oli valmistumaisillaan. Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 7. helmikuuta. Lankarullakuvio kehräämöhistoriasta Vuonna 2014 järjestetyn Vuolteentorin ideakilpailun voittanut Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n Rullaati rullaa-ehdotuksen perusidea on kehräämöhistoriaan pohjautuva lankarullakuvio. Se toistuu betoni- ja luonnonkiveyksessä ja paikallavaletun muurin muodoissa. Vuolteentori on kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla ja vilkkaiden kävelyreittien solmukohta. Aukiolle johtaa kaksi siltaa ja sitä reunustavat hotelli ja kauppakeskus, jonka terassit ja sisäänkäynti aukeavat torin suuntaan. Vuolteentoria kehystää teollisuusmaisema: vesilaitos, vastarannalla sijaitseva Takon tehdas ja Kehräsaaren vanha tehdas, joka on muutettu kauppatiloiksi. Torin aikaisempaa ilmettä hallitsivat keskeneräisyys, luvaton pysäköinti ja väliaikaiset rakenteet. Peruskorjattu tori on nyt omaleimainen, vetovoimainen, kaupunkilaisten aktiivisesti käyttämä aukio. Torilla on otettu huomioon oleskelun, jalankulun ja terassien tarpeet sekä ainutlaatuinen sijainti koskimaisemassa. Omaleimainen osa Tammerkosken rannan puistonauhaa Aukion itäreunaan muotoiltu voimakasilmeinen matala betonimuuri seuraa kiveyksen lankarulla-aiheen muotoja. Muuri ja vihreä tekonurmivyöhyke jakavat alueen siten, että vapaa kaupunkioleskelu ja toiminnallinen pinta on sijoitettu alemmalle kiveystasolle ja ravintola- ja kahvilaterassit omalle tasolleen rakennusten seinustalle. Polveileva, pitkä muuri luo paljon istuskelupaikkoja. Aukiopinnalla voidaan järjestää myös pienimuotoisia tapahtumia. Aukiolta hotellille ja kauppakeskukseen nousevalla alueella on uutta nurmea sekä puu- ja pensasistutuksia, jotka liittävät Vuolteentorin luontevaksi osaksi Tammerkosken rantoja reunustavaa vihreää puistonauhaa. Torin valaistuksen pääteema on tuoda esiin betonimuuri. Sen yläreunassa oleva led-nauha luo polveilevan valojuovan, joka johdattaa kulkijan aukion läpi. Myös penkit on valaistu ja aukion puistopuut korostevalaistu. Rannan puolella perusvalaistus on toteutettu alaspäin suunnatuilla pylväsvalaisimilla. Korkealaatuinen toteutus Aukion lankarullakuvioinen toistuu koko kiveysalueen läpi. Vaihtelua siihen tuo neljän eri luonnonkiven käyttäminen ja betonikiveyksen sävyn vaihtelu kolmen värin välillä. Rakennusten puolella oleva kiveys on kahden sävyistä isoa betonilaattaa. Muodoiltaan vaativan kiveyksen huolellinen toteutus on osoitus tekijöiden ammattitaidosta ja -ylpeydestä. Tunnustus tasokkaalle ympäristölle Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 28. kerran. Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat. Moron juttu elokuulta 2017: Kaamea rytökasa Tampereen Koskikeskuksen ja kosken välillä on enää haalea muisto. Nyt uudella Vuolteentorilla pyörivät kiviset lankarullat. Moro kävi paikalla elokuussa 2017. Lankarullien idea on näillä main toimineen Verkatehtaan historiasta. Korokkeissa on tekonurmea, mikä on herättänyt keskustelua. – On moitittu sitä, miksi ei ole oikeaa nurmikkoa. Siihen on kaksi syytä, näkymä on siisti kesät ja talvet. Toisaalta monimuotoisilla alueilla hoito ja nurmikon leikkaus olisi hankalaa, jos olisi elävää vihreää, sanoo rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi kaupungilta. – Pelkäänpä, että se olisi ollut kuopilla ja mutaista. Valtuusto kannusti Kaupunginvaltuusto piti alueen siistimistä niin tärkeänä asiana, että kohde lisättiin kaupunginvaltuustossa talousarviokäsittelyn yhteydessä Keskustahankkeen vuoden 2016 vuosisuunnitelmaan budjetin raameissa. Valtuusto myös edellytti ripeyttä ja talven yli tekemistä. Työt tehtiinkin nopealla tahdilla. Kun ravintolaterassit purettiin syyskuun viimeisenä päivänä, homma starttasi heti. Taukoa oli vain helmikuu ja maaliskuun puolessa välissä aloitettiin uudelleen. Onneksi talvi oli leuto. Rakentaminen tehtiin osissa, joten aina oli kulkumahdollisuus jotakin kautta. – Saumausten teko vaati kuitenkin yli +5 asteen lämpötilaa, mainitsee Raija Tevaniemi. Valolistat tulossa Vuolteentori on ihan pikkuisen kesken soiron Hämeensillan puoleisesta päästä, mutta se on aika pientä. Ainut iso puute toistaiseksi on, että valolistoja ei ole vielä asennettu betonimuuriin. Kiveyksiä varten tehtiin talvella esiladonta Tredun oppilastyönä Pitkässäniemessä. Väritykseltään kivet sointuvat hyvin vanhaan teollisuusympäristöön ja uudempiin rakennuksiin vieressä. Jotta hienosta Vuolteentorista saataisiin kokonaiskäsitys, valokuvaaja kävi hakemassa näkökulmaa hotelli Ilveksen yläkerroksista. Jatkuu myöhemmin Alueen siistiminen jatkuu todennäköisesti pikaisesti Ratinan suuntaan. Tavoitteena on kiva reitti, joka ulottuu jatkossa Pyhäjärven rantaan asti, sillä Ratinan kauppakeskuksen ja Tampereen valtatien alitse rakennetaan kevyen liikenteen väylä aina Ratinanrantaan asti. –Tarkoitus on palvella jalankulkijoita ja pyöräilijöitä ja antaa heille mukavan näköinen kaupunkitila, sanoo Raija Tevaniemi. Lopputuloksesta ollaan niin ylpeitä, että Vuolteentori osallistuu kilpailuun. Ehdotus Vuoden ympäristörakenne 2017 -kisaan on jo lähetetty. Tänä kesänä 2017 tapahtuu myös Näsipuistossa. Ranta-Tampellaankin hahmotellaan puistoja, mutta niitä ennen on vielä tehtävä mittava määrä maansiirtotöitä. Vuolteentorin rakentaminen on Tampereen kaupungin Keskusta-hankkeen ”Viiden tähden keskusta” -ohjelmassa. Vuolteentorin suunnittelu toteutettiin suunnittelukilpailulla Tampereen kaupungin viiden maisemasuunnittelun puitesopimuskumppanin kanssa. Kilpailutyöt olivat kommentoitavina netissä ja palvelupisteessä 6.5.–18.5.2014, jonka aikana saatiin 59 mielipidettä. Suunnittelijaksi valittiin Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy. Kivimateriaaliksi valittiin kotimainen luonnonkivi ja betonikivi. Valaistussuunnitelman on tehnyt WhiteNight Lighting Oy. Ladontaa suunniteltiin yhdessä Rudus Oy:n kanssa ja koeladonta tehtiin oppilastyönä Tampereen Tredussa. NCC Industry Oy:n urakkahinta oli 729 600 euroa, aliurakoitsijana toimi VRJ Länsi-Suomi Oy. Yhteistyö eri osapuolien kesken on sujunut moitteettomasti ja tori valmistui aikataulussa.