Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Vaalikone Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Tampere sai taas uuden gyros-ravintolan – ja sille on helppo ennustaa menestystä

Mikä: Vapise Turkki, nyt tulee Kreikka. Tampereen pikaruokamarkkinat ovat olleet pitkään pizzerioiden ja kebab-ravintoloiden hallinnassa, mutta viime aikoina kiilaa tuohon kartelliin ovat alkaneet lyödä kreikkalaishenkiset gyros-ravintolat. Uusin niistä on Lielahden kauppakeskuksen perälle loppuvuodesta avattu Tony's Gyros. Se mainostaa olevansa aito ja moderni kreikkalainen ravintola. Puheella on perusteita, sillä ravintoloitsija Valtteri Yläpoikeluksen lähipiirillä on pitkä tausta Tanskassa kreikkalaisten ruokatuotteiden maahantuojana. Sijainti ja miljöö: Tamperelaiset kauppakeskusten ravintolavalikoima on laaja ja lavea, mutta ei aina kovin kunnianhimoinen. Tony's Gyroskaan ei erotu massasta muuten kuin kreikkalaisuudellaan. Ravintolatila Lielahden kauppakeskuksen takaovella on siisti, mutta hyvin pelkistetty. Sinivalkoisen Kreikka-rekvisiitan sijasta ravintola luottaa pelkistetysti tyylikkääseen logoonsa. Asiakaspaikkoja on kolmisenkymmentä. Tunnelma: Uusi kreikkalainen ravintola on otettu Länsi-Tampereella vastaan kiinnostuneesti. Ruokailijoita on riittänyt sekä lounas- että päivällisaikaan ja nytkin arki-illan viimeisinä tunteina ovi käy vilkkaasti. Ruoka ja juoma: Tony's Gyros on sekoitus deliä ja take away -ravintolaa. Listalla on kuten ravintolan nimikin lupaa kreikkalaista kebabia eli gyrosta, souvlaki-vartaita, sandwicheja ja salaatteja. Jos Gyros haluaisi olla täysiverinen kreikkalaisravintola, sen pitäisi tarjota vähintäänkin stifadosta ja moussakaa sekä kreikkalaisia viinejä, mutta tässä toimintaympäristössä tällainen kevytversio on varmasti ihan järkevä valinta. Koska haluamme kohtalaisen kattavan kuvan ravintolan tarjonnasta, tilaamme kahteen pekkaan enemmän kuin olisi tarvetta syödä eli kreikkalaisen salaatin (7,90), porsasvartaita (10,90) ja kanagyroslautasen (10,90). Jo kreikkalaista salaattia maistaessa huomaa, että täällä asioilla on väliä. Raaka-aineet maistuvat tuoreilta ja herkullisilta, mikä ei tähän aikaan vuodesta ole ollenkaan itsestäänselvää. Sipuli maistuu makealta ja fetajuusto läpäisisi sokkotestin isoisä Giorgiosinkin lounaspöydässä. Lämpimissä ruoissa joudumme tekemään kompromissin, sillä porsasgyros on päässyt loppumaan. Kanagyros muistuttaa, kuinka kuivissa oloissa kreikkalaiset kanat joutuvat elämään. Vaikka kokemus on hieman kuivakka, rasvaa ja suolaa on sen verran, että makuelämys on taattu. Porsasvartaat ovat nähneet sopivasti grilliä ja pinta on maistuva, joskin liha voisi olla mehevämpääkin. Molemmilla lautasella on samat lisäkkeet, mikä on hieman tylsää. Tsatsiki on kuitenkin erittäin maistuvaa, mikä on hyvä syy jättää ranskanperunoiden syönti vähemmälle. Ruokajuomaksi valikoituu tylsästi cola ja vesi. Palvelu: Tony's Gyrosissa tilataan tiskiltä, mutta kun asiakaspalvelijana on itse ravintoloitsija, ystävällisyys ja läsnäolo ovat taattuja. Ruokaa ei myöskään tarvitse odottaa kauan, mitä voi pitää tämäntyyppisessä ravintolassa hyveenä. Mikä: Tony's Gyros, Antti Possin kuja 1, Tampere, p. 040 1392992. Avoinna: ma–pe 10.30–20.30, la 12–20, su 12–18. Hinnat: 5,90–14,90 euroa. Tuomio: Tony's Gyros jatkaa kreikkalaisen ruoan nostamista kohti aallonharjaa. Tampereella on Antikan ansiosta vahvat kreikkalaisen ruoanlaiton juuret ja on korkea aika elvyttää sitä perinnettä. Tony's Gyros tuo tervetullutta vaihtoehtoa kauppakeskusten ravintolavalikoimaan ja on helppo ennustaa sille menestystä: ★★★.