Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Vaalikone Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Hedelmät pirskahtelevat kalkkunan kaverina ja joulupuurossa – Lue herkulliset reseptit kansainväliseen joulupöytään

Joulu on ruokajuhlista jaloin. Vaikka perinteinen joulupöytä on monelle ainoa oikea, jouluna on myös aikaa kokeilla uusia versioita vanhoista herkuista tai laittaa tarjolle jotakin täysin uutta. Kalkkuna on juhlaan sopiva vaihtoehto kinkulle. Rintafile paistuu meheväksi lempeässä lämpötilassa folioteltan alla. Jouluisessa täytteessä yhdistyvät kuivatut hedelmät ja pähkinät. Joulun laatikoista pääsee tuunauksen alle tällä kertaa porkkanalaatikko. Unohda tuhti puuroriisi ja vaihda se mantelijauhoon. Itämaisen vivahteen laatikkoon tuo tahinilisäys. Perinteinen meksikolainen joulusalaatti on ihanasti hedelmäinen ja makea, silti raikas ja rouskuva. Se muistuttaa paljon waldorfinsalaattia ilman selleriä. Meksikolaiseen makuun salaattiin saatetaan lisätä vielä sokeria tai vaahtokarkkeja, täällä Pohjolassa ananas, viinirypäleet ja omena riittävät makeudeksi. Ruusukaali sopii lämpimäksi lisukkeeksi, jos joulupöydästä löytyy esimerkiksi hirven- tai peuranpaisti. Ruusukaalia ei kannata ylikypsentää, ja maukkaimmat versiot syntyvätkin uunissa tai pannulla paistaen. Granaattiomena on parhaillaan sesongissa, ja sen rubiininpunaiset kauniit siemenet täydentävät sekä makeita että suolaisia tarjottavia. Ostaessasi granaattiomenoita valitse hiukan kolhiutuneen näköinen yksilö, virheettömän näköisessä ja tasaisen punaisessa siemenet eivät ole vielä parhaimmillaan. Jos pidät riisipuurosta sekahedelmäkiisselin kanssa, pidät myös melanderinpuurosta. Siihen on helppo käyttää kaapin perukoilla majailevat kuivahedelmä- ja luumupussit. Pilko surutta joukkoon myös jo hiukan nahistuneet omenat ja päärynät. Kaikki ohjeet ovat kuudelle hengelle. Kalkkunanrinta aprikoosikastikkeella 2,5 dl erilaisia rouhittuja pähkinöitä (saksan-, pekaani-, pistaasi ja hasselpähkinää) 1 dl kuivattuja karpaloita pilkottuna 1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna 1 kalkkunanrinta (noin 1,1 kg) ½ rkl kuivattua timjamia ½ tl suolaa 2 rkl valkoviiniä, konjakkia tai kanalientä muutama rosmariininoksa 4 dl valkoviiniä tai kanalientä 1 dl omenaviinietikkaa 2 rkl oliiviöljyä suolaa, pippuria 250 g kuivattuja aprikooseja ½ l vettä kalkkunanpaistolientä Sekoita pähkinät, karpalot ja aprikoosit keskenään. Mausta seos timjamilla, suolalla ja 2 rkl valkoviiniä. Halkaise kalkkunanrinta niin, että halkaistut puoliskot ovat vielä kiinni toisissaan. Suolaa ja pippuroi kirjan tapaan auki levitetyn rintapalan sisäpinnat ja levitä sille pähkinätäyte. Käännä toinen puoli kanneksi ja paketoi kiinni keittiölangalla. Hiero kalkkunanrintaan pintaan oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Kiinnitä lankojen väliin myös muutama rosmariininoksa. Laita kalkkunanrinta uunivuokaan yhdessä valkoviinin/kanaliemen ja omenaviinietikan kanssa. Peitä foliolla ja paista noin tunti 180 asteessa, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Valele muutaman kerran liemellä. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia folion alla ja leikkaa sitten siivuiksi. Valmista kastike keittämällä aprikoosit vedessä pehmeiksi, siihen menee noin 15 minuuttia. Soseuta ja lisää mukaan kalkkunanpaistolientä saadaksesi kastikkeeseen sopivan koostumuksen. Itämaan…porkkanalaatikko 400 g porkkanasosetta 100 g mantelijauhoa 1 rkl siirappia ½ tl suolaa ½ tl jauhettua maustepippuria ¼ tl muskottipähkinää 1 rkl tahinia 1 rkl maizenaa pinnalle mantelilastuja ja voita tai oliiviöljyä Sekoita kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Paista pienessä vuoassa tai vielä pienemmissä annosvuoissa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Lyhennä paistoaikaa puoleen tuntiin, jos käytät annosvuokia. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja voinokareita ja paista vielä 10 minuuttia. Meksikolainen joulusalaatti 4 Granny Smith -omenaa 300 g siemenettömiä viinirypäleitä 1 dl rusinoita 2 tlk (á 140g) ananaspaloja 1 dl saksanpähkinöitä suolaa ja pippuria 1 rkl kondensoitua maitoa 1 dl kuohukermaa Kuori ja kuutioi omenat, halkaise viinirypäleet ja rouhi saksanpähkinöitä hiukan pienemmäksi. Valmista kastike vaahdottamalla kerma ja sekoittamalla siihen kondensoitu maito. Yhdistä kastikkeeseen omenanpalat, rypäleet, rusinat (voit jättää poiskin), valutetut ananaspalat ja saksanpähkinät. Lisää hiukan suolaa ja mustapippuria. Ruusukaalia ja pekonia 400 g ruusukaalia 100 g pekonia 1 rkl voita 1 rkl vaaleaa balsamicoa ½ dl granaattiomenan siemeniä suolaa ja pippuria Huuhtele ruusukaalit, poista niistä kannat ja halkaise. Paloittele pekoni noin 5 cm pätkiksi ja paista pannulla mukavan rapeiksi, nosta valumaan talouspaperin päälle. Lisää pekoninrasvaan voi ja halkaistut ruusukaalit. Paista kauniin värisiksi keskilämmöllä noin 8 minuuttia. Lisää pekonit takaisin pannulle, lisää balsamico ja anna kiehahtaa ja haihtua lähes kokonaan. Sammuta levy ja lisää mukaan granaattiomenan siemenet. Mausta suolalla ja pippurilla. Melanderinpuuro 250 g kuivattuja sekahedelmiä 1,2 l vettä 1 dl puuroriisiä 1 kanelitanko 2 rkl perunajauhoja 3 rkl sitruunamehua Pilko sekahedelmät pieniksi paloiksi ja keitä vedessä pehmeiksi noin 15 min. Lisää riisi ja kanelitanko ja anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia. Sekoita perunajauho sitruunamehuun. Ota puuro liedeltä ja sekoita perunajauholiemi ohuena nauhana puuroon. Nosta takaisin liedelle ja anna pulpahtaa kerran, älä keitä. Puuro maistuu lämpimänä ja kylmänä maidon kanssa.