Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Tuore selvitys ruuan hinnan kehityksestä herätti kritiikkiä – teollisuuden mielestä tutkimuksessa oli mukana vain pieni otos

Suomessa ruuan hinta laski vuosien 2012–2016 aikana, mikä johtuu kaupan toiminnan tehostamisesta ja katteiden leikkaamisesta. Tämä käy ilmi keskiviikkona julkaistusta Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tekemästä selvityksestä. Selvityksessä on verrattu maitotalous-, liha- ja leipomotuoteryhmään kuluvia tuotteita. Elintarviketeollisuusliitto: selvitys puutteellinen Selvityksen mukaan teollisuuden suhteellinen osuus ruuan hinnasta nousi. Elintarviketeollisuusliiton (ETL) mukaan nyt julkaistun raportin perusteella ei voida kuitenkaan päätellä sitä, millainen tilanne ruokakaupassa juuri nyt on. –Haluamme nostaa esille sen, että tässä tutkimuksessa on verrattu vuoden 2012 lokakuun tietoja vuoden 2016 lokakuun tietoihin. Kun tämän rajauksen pitää mielessä, se kuvaa vain 87 tuotteesta kootun kolmentoista tuoteryppään tilannetta, ei muuta, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori sanoo. Hän muistuttaa sitä, että todellisuudessa jokainen ruokakaupassa myytävä tuote ja sitä tuottava yritys kilpailevat laajasti kotimaisilla markkinoilla. –Lihasektori ei kilpaile vain lihasektorin sisällä, koska lihalle vaihtoehtoisia proteiinilähteitä on useita. Kuluttajan vaihtoehdot ovat siis laajemmat kuin tutkimus antaa ymmärtää, Tammivuori sanoo. Tammivuori korostaa sitä, etteivät liitto kiistä tutkimuksen tuloksia, mutta hän korostaa, ettei muutamien tuoteryhmien hinnanjakautumisen perusteella voi päätellä koko elintarvikeketjun hinnan jakautumista tai katteiden suuruutta. –Me emme tiedä millaisia tuotteita vertailussa on käytetty. Onko vertailussa ollut mukana kaupan halvempia merkkejä vai brändituotteita? On selvää, että brändituotteissa kaupan osuudet ovat pienempiä kuin vastaavissa halvemmissa tuotteissa, hän sanoo.