Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut Näköislehti

Tampereella julkaistaan pian 12 kortteliolutta, ensimmäisenä omansa saa Härmälä – ”Kauniin havuisen katkera leirintäalueen perinneolut”

Tampereen ensimmäiset korttelioluet on päätetty ja niillä on julkaisuaikataulu. Ensimmäiseksi oman korttelioluen saa Härmälä. Korttelioluet ovat kunnianosoitus Tampereelle ja lisä kaupunkikulttuuriin. Härmälän olut on tyyliltään India Pale Ale, joka on panimon kuvauksen mukaan ”kauniin havuisen katkera leirintäalueen perinneolut”. Se tulee myyntiin tammikuun lopulla. Härmälä sai myös eniten ehdotuksia Moron lukijoilta, kun Pyynikin käsityöläispanimon kanssa yhteistyössä kerättiin ehdotuksia kaupunginosista ja niiden omista oluista. Ensi vuonna julkaistaan 12 kortteliolutta eli yksi kuukaudessa ja vuonna 2020 seuraavat 12. Tähän vaiheeseen on päästy kovalla työllä. Panimolla kehiteltiin 12 omintakeista olutreseptiä, joista pantiin koe-erä Moron lukijaryhmän maisteltavaksi. Lukijaraati urakoi panimolla yli kolmen tunnin maisteluillan, joka ei todellakaan ollut pelkkää iloista illanviettoa, vaikka kaikilla oli hauskaa. Ilta alkoi panimokierroksella ja tietoiskulla oluiden valmistuksesta. Sitten alkoi olut virrata. – Ei oo useampaan vuoteen joutunut näin paljon miettimään, huoahti yksi maistelijoista, kun menossa oli vasta neljäs olut. Desi kerrallaan Olutmestari Tuomas Pere ja reseptien suunnitteluun osallistunut panimon graafikko Magnus Hofslagare maistattivat korttelioluita desi kerrallaan. Lukijoiden tehtävänä oli arvioida oluen väriä, makuvivahteita ja miettiä, mikä kaupunginosa ansaitsee kyseisen juoman. Samoin tehtävänä oli miettiä, pitäisikö makuun lisätä jotakin, esimerkiksi mustikkaa tai nahkaa. Tarjolla oli 12 olutta ja 12 kaupunginosaa. Maistelu oli täysin sokko, eli maisteltavasta oluesta ei kerrottu etukäteen yhtikäs mitään. Aina välissä juotiin vettä makunystyröiden kalibroimiseksi. Tunnelma oli välillä kuin ylioppilaskirjoituksissa, hartaan keskittynyt ja päämäärätietoinen. Muistiinpanoja kertyi maistelijoiden paperiin ja ne kaikki käytettiin hyväksi panimolla, kun oluihin tehtiin lopulliset säädöt ja ne paritettiin kaupunginosien kanssa. Vaaleasta tummempaan Olutmestari Pere myös opasti porukkaa oluen maistelussa. Tutkittiin suutuntumaa, maun tasapainoa ja nuuhkittiin tuoksua. Kotona olutmaistajaiset on helppo järjestää ja sopiva maisteltavien määrä on viisi tai kuusi olutta. Käytännössä oluen maistelu ei eroa viinin maistelusta. Eri oluttyypeissä on paljon enemmän makuvivahteita ja aromeja kuin äkkiä uskoisikaan. Muistiinpanojen tekeminen on tärkeää, sillä lopuksi tietysti vertaillaan kokemuksia. – Maistelujärjestys menee vaaleasta oluesta aina tummempaan. 10 000 tölkkiä Uusia korttelioluita julkaistaan aina loppukuusta. Niitä tulee myyntiin tamperelaisiin kauppoihin ja panimomyymälään Tesomalla. – Panimon verkkosivuilta lahjakorttikaupasta voi ostaa koko vuoden setin, jolla varmistaa jokaisen oluen saannin itselleen. Nouto on panimon kaupalta, Pere kertoo. Tampereen korttelioluista ei tule mitään tusinatuotetta. Jokaista pannaan alkuvaiheessa vain rajattu 10 000 tölkin erä. – Mennään nyt sillä, että ovat kertaeriä alkuunsa. Jos kaupalliset asiat eli menekki ja tuotantokyky kohtaavat, voidaan jatkossakin tehdä näitä lisää. Tammikuu: Härmälä India Pale Ale ”Kauniin havuisen katkera leirintäalueen perinneolut.” 5,0 Alk.til.%. Helmikuu: Linnainmaa Stout ”Vaniljalla, suklaalla ja maidolla mukavoitu linnanrouvan iltapalaolut.” 4,3 Alk.til.%. Maaliskuu: Pyynikki Pale Ale ”Pyynikin harjun mäntypihkalla voideltu perinteisen tanssahteleva pintahiivaolut.” 5,0 Alk.til.%. Huhtikuu: Hervanta American Ipa ”Uuden maailman monikansallinen hervantalainen hedelmäpommi.” 4,8 Alk.til.%. Toukokuu: Petsamo Pils ”Pirteän rapsakka voikukkainen lainapilssi.” 4,8 Alk.til.%. Kesäkuu: Lielahti California Lager ”Aurinkoisten rantojen ja raikkaiden tuulien huuhtoma aurinkolaakeri.” 4,5 Alk.til.%. Heinäkuu: Vehmainen Witt ”Vehmaisen vehreän puolen vehnäinen korianteriliemi.” 4,2 Alk.til.%. Elokuu: Nekala Neipa ”Hipsterin kukkaisviikkoisen samea ja kevyt trooppinen trendijuoma.” 5,0 Alk.til.%. Syyskuu: Tammela Saison ”Pirteän hapan ja raikas, kurpitsalla höystetty Tammelan torin makuyhdistelmä.” 4,5 Alk.til.%. Lokakuu: Kaleva Gose ”Kalevalaisen suolalaakson, raikkaan yrttinen perinnevehnäolut.” 4,0 Alk.til.%. Marraskuu: Ikuri Savulager ”Moottoriöljyn savuista nouseva vahva ikurilainen savumehu.” 4,8 Alk.til.%. Joulukuu: Pispala Red Ale ”Palstapuutarhan punajuurella ja jouluomenalla höystetty Irlannin-ale.” 4,4 Alk.til.%.