Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Tutkimus: Kaupan ja tuottajien osuus ruuan hinnasta pienentynyt – ”Hinnan lasku on hyödyttänyt kuluttajia”

Sekä kaupan että tuottajien osuudet ruuan hinnasta ovat pienentyneet, kaupan hieman tuottajia enemmän, ilmenee Pellervon taloustutkimus PTT:n ja luonnonvarakeskus Luken tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin elintarvikkeiden hinnanmuodostusta vuosina 2008, 2012 ja 2016. Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi korostaa, että tulosten tulkinnassa on otettava huomioon ruuan poikkeuksellinen hintakehitys viime vuosina. –Suomessa ruuan hinta nousi vuosina 2008–2013, mutta on sen jälkeen laskenut. Näitä vuosia vertailtaessa on siis muistettava, että ruokaketjussa eri osapuolten jaettavana oleva euromääräinen summa on viime vuosina pienentynyt, Niemi sanoo PTT:n ja Luken yhteisessä tiedotteessa. Tutkimuksen mukaan kaupan saama osuus peruselintarvikkeiden kuluttajahinnoista on pienentynyt. Tutkimukseen tämä antaa viitteitä siitä, että raaka-aineiden ja tuotantoketjun kustannusten laskun lisäksi kauppa on omilla toimillaan, kuten esimerkiksi tinkimällä katteista, nopeuttanut ruuan hinnan laskua. Tutkimuksen mukaan teollisuuden osuus kuluttajahinnoista on pysynyt euroissa laskettuna jotakuinkin ennallaan. –Teollisuus ei ole pystynyt hankkimaan markkinoilta lisää tuloja, mutta ruuan hinnan laskun seurauksena teollisuuden saama suhteellinen osuus on kasvanut. Maataloustuottajien osalta tutkimuksissa näkyy ennen muuta tuottajahintojen kehittyminen. Koska ne ovat olleet yleisen markkinakehityksen myötä laskussa, on myös tuottajien saama osuus ruuan kuluttajahinnoista pienentynyt. –Koko elintarvikeketjun etu on lopulta se, että ketjussa pystytään tuottamaan sellaisia lisäarvotuotteita, joista kuluttaja on valmis maksamaan. Ruuan hinnan lasku on hyödyttänyt kuluttajia, mutta ketjun muille toimijoille se on etenkin kannattavuuden kannalta hankala asia, sanoo PTT:n maatalousekonomisti Johannes Piipponen . Tutkimuksessa elintarvikkeiden hintamarginaalien eli eri osapuolten saamien osuuksien kehittymistä on tarkasteltu sekä maito-, liha- että viljasektorin osalta. Tutkimus on osa Maatilatalouden kehittämisrahaston (MAKERA) rahoittamaa ”Ruokamarkkinoiden muuttuvat rakenteet ja kilpailun toimivuus” -tutkimushanketta. Siinä Luke, Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskus ja PTT tutkivat suomalaisten elintarvikemarkkinoiden rakennetta, toimivuutta ja kilpailullisuutta.