Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Eurovaalikone Eurovaalit Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Suosi suomalaista ruokaa niin arjessa kuin juhlassa – turvallisin ja eettisin ruoka tulee läheltä ja samalla raha kiertää kotimaassa

Joulunajan tarjoilumietintöjen keskellä haluan muistuttaa, että suosimalla suomalaisia elintarvikkeita voimme edistää kansakuntamme hyvinvointia. Suomalainen ruoka on suuhumme sopivaa. Maut ovat osa kulttuuriperintöämme. Teet arvokkaan teon, jos leivot tai teet ruokia yhdessä lapsesi kanssa. Joulu tulee myös halvemmaksi itse valmistettuna. Ja jos kiire yllättää, löytyy myös paljon kotimaisia puolivalmisteita ja eineksiä. Suomalaista suosimalla raha kiertää kotimaassa luoden uutta työtä ja toimeentuloa. Kotimaisen elintarviketuotannon turvaaminen on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Samalla autat kulttuurimaiseman säilymistä ja pienennät hiilijalanjälkeäsi. Turvallisin ja eettisin ruoka tule läheltä. Kotimaisissa kananmunissa ei raakanakaan ole salmonellariskiä. Suomalainen maito ei sisällä antibioottijäämiä. Suomalainen kinkku tulee possulta, joka on saanut pitää hampaansa ja saparonsa. Vilja kuivataan kuivureissa eikä sitä kuivateta myrkyillä pystyyn pelloilla. Suomalaisen porkkanan viljely on käyttänyt huomattavasti vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin ulkomailta tuotu. Se on hyvä juttu hyönteiskannalle ja monimuotoisuudelle. Puhtaista kotimaisesta marjoista tehty hillo sopii kivasti jopa joulutorttuihin ja ohra riisin sijasta puuroon. Ennen kaikkea määrä kannattaa korvata laadulla. Toivon, että jouluhuumassa ei ostettaisi ruokaa, joka myöhemmin päätyy jätteeksi. Suomalaiset tuottavat vuodessa ruokajätettä yli 20 kiloa henkeä kohden. Kun ruoka maistuu ja sitä on valmistettu sopiva määrä, ei toivottavasti jää poisheitettävää. Ylimääräisen ruuan voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Ruuan heittäminen hukkaan on epäeettisyyden huippu. Koko tuotantoketju on tällöin eri tavoin rasittanut luontoa turhaan. Vetoan myös hyväntekeväisyysjärjestöihin. Toivon, että keräysvaroilla ostettava ruoka on kotimaista. Sitä vähemmän autettavia, mitä enemmän työtä. Ruokaa omasta maasta -joutsenlippumerkki ja kasvisten sirkkalehtimerkki takaavat raaka-aineen alkuperän ja elintarvikkeen valmistuksen Suomessa. Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja (kesk), maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja ja Eduskunnan ruokaryhmän puheenjohtaja.