Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Eurovaalikone Eurovaalit Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Tamperelainen laservalmistaja aloittaa yhteistyön miljardiluokan lääkeyhtiön kanssa: "Hieno tilaisuus kehittää huipputuote"

Tamperelainen lasereita ja optisia laitteita suunnitteleva ja valmistava Modulight on tehnyt sopimuksen yksinoikeudella New Yorkin pörssiin listatun miljardiluokan lääkeyhtiö Bausch + Lombin kanssa. Yhtiöt kehittävät laseria silmänpohjan ikärappeuman hoitoon tarkoitettua PDT-hoitoa (englanniksi photodynamic therapy) varten. –Bausch + Lomb on tunnistanut merkittävän tarpeen silmäalalla. Uskomme, että tämä on hieno tilaisuus kehittää huippuluokan PDT-laser, jonka avulla asiakkaat voivat tarjota tämän tyyppistä hoitoa potilailleen. Odotamme vahvasti lupaavaa yhteistyötä, sanoo Modulightin hallituksen puheenjohtaja Seppo Orsila tiedotteessa. Tällä hetkellä 41 henkeä työllistävä Modulightin kaikki toiminnot sijaitsevat Tampereella. Vuonna 2000 perustettu yhtiö ei käytä alihankkijoita, vaan kaikki tuotanto tapahtuu sen omissa tiloissa. Bausch + Lombin kanssa tehdyn sopimuksen työllistävä vaikutus on noin 100 henkilötyövuotta, Modulightista kerrotaan. Lue lisää: Tamperelainen laser-valmistaja teki kymmenen vuotta tappiota – Sitten se päätti keskittyä yhteen asiaan ja kaikki muuttui: "Moni on tätä yrittänyt, mutta ei ole onnistunut" Orsila kertoo, että Modulightin liikevaihdosta kaksi kolmannesta tulee lääkinnälliseltä puolelta, jonka olikin alusta alkaen tarkoitus olla yhtiön pääliiketoimintaa. Teknologian valmistukseen menee kuitenkin vain muutama viikko vuodessa, joten rinnalle otettiin erilaisia erikoissovelluksia. Yksi niistä on autonomisiin autoihin kehitettävät lidar-tutkat, joita Modulight kehittää yhdessä Daimlerin kanssa. Suomalaisyhtiö sanoo olevansa Euroopassa ainoa, joka kehittää ilman liikkuvia osia toimivia 1,55 mikrometrin silmäturvallisia lasereita. Orsilan mukaan silmän melanooman ja glioblastoman eli eräänlaisen aivosyövän hoitoon kehitetyillä laserteknologioilla on näyttäisi olevan mahdollista parantavaa hoitovastetta muutamista prosenteista kymmeniin prosenteihin. Yhtiön tuotanto menee lähes sataprosenttisesti vientiin. Viime vuoden liikevaihto oli 4,7 miljoonaa ja liikevoitto 36 prosenttia. Tälle vuodelle luvataan vahvaa kasvua. Korjaus 5.12.2018 kello 12.56: Korjattu Seppo Orsilan titteliksi hallituksen puheenjohtaja.