Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Linnan juhlat Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Linnan juhliin osallistuu kymmenen yli 100-vuotiasta sotaveteraania – teemana on yhteinen ympäristömme: tarjolla ylijäämäleivästä tehtyä olutta ja luomuboolia

Linnan juhlien lehdistötilaisuudessa kerrottiin perjantaiaamuna esimakua itsenäisyyspäivän vastaanoton juhlallisuuksista. Teemana on tänä vuonna yhteinen ympäristömme ja ympäristöteot . –Ympäristö ja luonto ovat erottamaton osa Suomena ja suomalaisuutta. Ilmastonmuutoksen myötä Suomi voi tulevaisuudessa näyttää hyvin toisenlaiselta. Vastuu on meidän käsissämme, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on summannut. Teema sekä näkyy, kuuluu että maistuu vastaanotolla. Kutsuvieraiden joukossa mukana on erityisesti ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia. Kutsuttuina on noin 1700 eri tavoin ansioituneita suomalaisia. Presidentinlinnaa esiteltiin medialle perjantaina, tältä siellä näyttää nyt: Kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat. Veteraaneja on hieman alle 50, puolisoineen/saattajineen noin 80. Sata vuotta täyttäneitä on kymmenen. VR tarjoaa heille matkat juhliin. Paikalla on hyvä ensihoitovalmius, koska veteraanit ovat jo todella iäkkäitä. Juhlissa esiintyy Kaartin soittokunta. Jääkärin marssi kajahtaa kello 19, kun ensimmäinen veteraani marssii sisään. Koristelu on vihreä ja valkoinen. Astiat ja telineet ovat kierrätettäviä ja uudelleen käytettäviä. Tarjoiluissa suositaan tänä vuonna kotimaisia luomutuotteita, lähiruokaa ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia raaka-aineita, kuten marjoja kasviksia, villikalaa ja riistaa. Tee ja kahvi ovat 100-prosenttisesti ilmastokompensoituja. Hävikki on ollut pientä ennenkin. Linnan booli valmistetaan tänä vuonna lähes kokonaan luomutuotteista. Boolin makeusaste muuttuu jonkin verran, kun siitä tulee 82-prosenttisesti luomua. Aiemmin oli 0 prosenttia luomua. Maku muuttuu niin, että juoma ei ole enää yhtä makeaa. Tarjolla on myös olutta, joka on tehty ylijäämäleivästä, jota kerätään Helsingin alueelta. Oppilaitosyhteistyö jatkuu, sillä keittiössä ja tarjoilussa avustavat Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat Lahdesta. Tarjoiluhenkilökuntaa tulee lähialueilta, mutta myös Rovaniemeltä, Hämeenlinnasta, Lahdesta ja Turusta. Kaikkiaan Linnan juhlissa on töissä noin 300 henkilöä. Linnan juhlien budjetti on edellisvuosien tasolla, noin 200 000 euroa. Jotkut erikoistuotteet, joissa hiilijalanjälki otetaan huomioon, voivat kuitenkin nostaa kustannuksia. Tämän vuoksi on varauduttu niin, että budjetissa on hieman väljyyttä.