Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Linnan juhlat Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Olisiko mustikka sopiva maku Pispalan oluelle? – Tampereen 12 kaupunginosaa saa oman korttelioluen ensi vuonna, katso onko asuinpaikkasi listalla

Korttelioluet ovat kunnianosoitus Tampereelle ja mieluinen osa kaupunkikulttuurin luomista, miettii Pyynikin Käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere . Moron lukijoiden ideoiden pohjalta panimolla on luotu 12 kortteliolutta, jotka tuodaan nautittaviksi yksi kerrallaan joka kuukausi. Vuoden 2019 loppuun mennessä 12 kaupunginosalla on oma kortteliolut. Ensi vuonna oluensa saavat Härmälä, Hervanta, Pispala, Kaleva, Tammela, Nekala, Ikuri, Vehmainen, Petsamo, Lielahti, Linnainmaa ja Pyynikki. Vuonna 2020 tuodaan tarjolle 12 olutta lisää. – Moron lukijoiden ehdotuksista neljän hengen työryhmä kehitti nämä korttelioluet. Työ oli minulle henkilökohtaisesti tärkeää, sillä rakastan Tamperetta yli kaiken, ja tämä projekti oli ihan erityinen. Suhtaudun siihen intohimoisesti. Hienoa, että näin kaupunkilaiset pääsevät mukaan kehittämään tamperelaisia oluita. Ensi vuonna oman korttelioluen saavat Moron kyselyssä eniten ehdotuksia keränneet 12 kaupunginosaa. Peren mukaan makumaailma on mielenkiintoinen. –Lukijoiden osallistuminen näkyy ja maistuu ihan kaikessa. Tulossa on monipuolisia, mielenkiintoisia ja jopa panimolle uusia makuja ja tyylisuuntia. Moro keräsi syyskuussa lukijoiden ehdotuksia siitä, mitkä kaupunginosat ansaitsevat oman korttelioluen ja millainen sen kenties tulisi olla. –Ehdotuksia pelkästään kaupunginosistakin tuli noin 60. Se on hienoa, vaikka onko Tampereella edes niin monta kaupunginosaa, Pere miettii. Morolaiset maistelemaan Korttelioluiden ensimmäinen koe-erä on maistelukunnossa joulukuun alussa. Silloin Moron kyselyyn osallistuneiden joukosta parikymmenhenkinen ryhmä matkaa tutustumaan panimoon ja maistelemaan uusia korttelioluita. Ryhmän osallistujat on arvottu Moron kortteliolutkyselyyn osallistuneiden joukosta, ja heille on lähetetty henkilökohtainen kutsu tilaisuuteen. –Korttelioluet on viimeistely asiantuntemuksemme mukaan, koska tiedämme, mitkä maut sopivat yhteen. Toki jätämme vielä pelivaraa maisteluryhmän kehitysehdotuksille. Jos joku vaikka ehdottaa, että mustikka voisi sopia johonkin kortteliolueeseen, niin mietitään hienosäätöä ja sitä, liittyykö mustikka jotenkin kyseiseen kaupunginosaan. –Erityylisille oluille sopivat eri kuukaudet parhaiten. Esimerkiksi kovin savuista portteria ei ole luonnikasta julkaista kesällä. Kasvu jatkuu Pyynikin Käsityöläispanimon tuotanto on kasvanut kovaa vauhtia viime vuosina. Pere kertoo, että tuotantolitrojen määrä triplaantuu tänä vuonna verrattuna viime vuoteen. –Kasvu jatkuu omana projektinaan, mutta tämä korttelioluiden luominen on oma tärkeä kulttuuriprojektinsa. –Haluamme ensi vuonna haastaa globaalit jättipanimot Tampereella ja tuoda yhä enemmän tamperelaisten tietoon, että Tampereelle on taas syntynyt vähän isompi panimo ja täällä on mahdollisuus käyttää oman kaupungin oluita ja oman kaupunginosan oluita. Sellainen on mielestäni tärkeä osa kaupunkikulttuuria. Panimo onkin laajentanut toimitilojaan Tesoman nurkalla toistuvasti. Pere kertoo, että nykyään panimolla vierailevat hämmästelevät erityisesti toiminnan mittaluokkaa. Tuotteet ovat myös keränneet palkintoja kilpailuissa. Panimon kasvulle tärkeää on myös, että tuotteita saa myös tavallisista ruokakaupoista. Pyynikin käsityöläispanimo julkaisee ensi vuonna joka kuukausi yhden Tampereen kaupungin- osaoluen eli korttelioluen. Oluet on luotu Moron lukijoiden ehdotusten perusteella. Vuonna 2020 aiotaan julkaista 12 kortteliolutta lisää. Ensi vuonna korttelioluensa saavat Härmälä, Hervanta, Pispala, Kaleva, Tammela, Nekala, Ikuri, Vehmainen, Petsamo, Lielahti, Linnainmaa ja Pyynikki. Julkaisukuukaudet päätetään Moron lukijoiden maisteluillan jälkeen joulukuussa. Tilaisuuteen osallistujat arvottiin Moron olutkyselyyn osallistuneiden joukosta.