Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Myös Tampereella vaikuttava huippukokki laittoi huoltoasemaketjun menun uusiksi – ”Ruoat tehdään itse alusta loppuun”

Helmisimpukka-ravintoloiden ruokalista on uudistunut ravintoloitsija ja keittiömestari Arto Rastaan käsissä. Rastas kehitti ruokalistalle kolme kokonaan uutta annosta: vegaaninen falafelannos on tukevoitettu avokadohummuksella ja aiolilla, makkaraperunat saivat mausteisen säväyksen savusuolasta ja tulisista sooseista ja possu Arto Rastaan tapaan tarkoittaa pehmeäksi kypsytettyä porsasta siitakesienten, lehtikaalin ja punaviinikastikkeen kanssa. Helmen itse tehdyt lihapullat ovat listalla edelleen kunniapaikalla, ja lounaslistan suosikkeihin kuulunut perinteinen lohikeitto tuotiin myös ruokalistalle, nyt savulohiversiona. –Halusin tuoda listan tähän päivään. Kunnioitimme klassikoita huolellisella valmistuksella ja perinteisellä reseptiikalla. Sen lisäksi halusin tuoda tälle listalle hieman uusia ideoitani, kuten maailman makuja ja suomalaisen metsän antimia, Arto Rastas kertoo. Rastas sanoo yllättyneensä positiivisesti siitä, ettei ruoanlaitto huoltoasemilla tarkoita valmispussien availua. Ura käynnistyi huoltoaseman keittiössä Arto Rastaan ja Helmisimpukan yhteistyö tarkoitti erään ympyrän sulkeutumista, sillä lukuisia ravintoloita perustanut ja suomalaista ruokakulttuuria maailmallekin vienyt Rastas on aloittanut uransa Helmisimpukan keittiöstä 25 vuotta sitten. –Olin 14-kesäisenä ensimmäisessä kesätyöpaikassani Napapiirin Shell Helmisimpukassa. Etenin pikaisesti mittarikentältä täyttämään patonkeja ja lopulta ihan hellan ääreen keittiöön, Rastas kertoo. Rastas muistelee leikanneensa ja nuijineensa porsaankyljyksiä ja vuolleensa perinteiseen tapaan jäistä poronlihaa käristystä varten. –Kyllä se kipinä ja rakkaus ruoanlaittoon syntyi siellä aseman keittiössä. Siitä oli luontevaa siirtyä alan opintoihin ja edelleen rakentamaan omaa uraa keittiömestarina, Rastas kertoo. –Minun kantava ruokafilosofiani on se, että hyvä ruoka ei katso ympäristöä, vaan sitä voidaan tehdä missä vain. Tarvitaan vain laadukkaat raaka-aineet ja intohimoinen kokki, joka rakastaa työtään ja kunnioittaa asiakasta.