Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

"Vähän kuin paukkua ottaisi" – Testiryhmä maistoi sastamalalaista limonadiuutuutta

Ensin varoituksen sana: uusinta sastamalalaisjuomaa Apteekkari Bäckmanin inkiwäärilimonaadia ei kannata juoda niin kuin perinteistä Coca Colaa tai Jaffaa. Limonadi on sen verran tujua tavaraa, että herkän makuaistin omaavaa saattaa hirvittää. Tyrvään Sanomien toimituksen testiryhmä – Mika Lampi, Virpi Starkman ja Hanna Pihlajamäki – tiesi odottaa voimakasaromista makuelämystä, mutta yllättyi silti. –Vähän kuin paukkua ottaisi, totesi Lampi ensisiemauksen jälkeen. Raadin yhteinen toteamus oli, että janojuomana inkiväärilimonadia ei kannata ottaa. Voimakkaasta juomasta jää nimittäin pienenkin siemauksen jälkeen vahva jälkimaku. –Voisi toimia hyvin, jos on nenä tukossa, Starkman arvioi. Inkiväärilimonadin "tehtailija" Veli-Pekka Bäckman vahvistaa havainnot. Hän toteaa Virtamies.fi -sivustollaan, että pienessä pullossa asuu väkevä henki. –Jos tämä henki laimennettaisiin ennen pullotusta, tuotteen käyttö drinksuna, juomasekoituksissa tai osana kokeilevaa ruoanlaittoa tulisi tarjoamaan vain aavistuksen siitä, mikä nyt mahdollistuu täysin, Bäckman kirjoittaa. Hän neuvoo maistelemaan inkiväärilimonadia pienin siemauksin tai tarvittaessa laimentamaan tymäkkyyttä esimerkiksi kivennäisvedellä. Lue myös: Veli-Pekka Bäckman herättää isopappansa vanhan limonadin henkiin – Apteekkarin idean mukaan kehitetty pieni pullo on terävää tavaraa Limonaditehdas Kaukolan koulun entisessä keittiössä Limonadin ensimmäinen erä valmistui syyskuussa. Bäckmanin tavoite on, että juomaa valmistuisi noin 800 pulloa kuukaudessa. Suurempiin eriin ei ole mahdollisuuksia, sillä käsityö ottaa aikansa. –Ensin mehu keitetään. Sitten sitä hiilihapotetaan useamman päivän ajan ja lopuksi jokainen pullo korkitetaan korkki korkilta, Veli-Pekka Bäckman sanoo. Hän valmistaa limonadia Fluviana Oy -nimisen yrityksensä kautta. Aputoiminimenä on Virtamies Bäckmanin Limonaaditehdas. "Tehdas" sijaitsee Kaukolan koulun entisessä keittiössä. Historian perua – Apteekkari teki herukkalimonadia Ennen juomatehtailijaksi ryhtymistään Bäckman on tehnyt laajasti muun muassa musiikkia. Hän toteaa, että inkiväärilimonadikin kuvastaa samaa elämänfilosofiaa kuin kulttuuri ja taide. –Juoma on ajatuksella ja sydämellä tehty, kuten musiikki, mutta limonadia voi nauttia konkreettisesti ja juoda. Limonadi kantaa paikallishistoriaan perustuvaa apteekkari Otfried Abelard Bäckmanin nimeä. Hän perusti vuonna 1892 kivennäisvesitehtaan apteekkinsa yhteyteen. Apteekkari Bäckman ei kuitenkaan tehnyt inkivääri-, vaan herukkalimonadia. Veli-Pekka Bäckman valitsi limonadinsa raaka-aineeksi inkiväärin ihan henkilökohtaisesta syystä. –Inkivääri on ollut oma ja vaimoni intohimo. Emme ole kuitenkaan löytäneet sellaista inkiväärijuomaa, jossa olisi samalla sekä makeutta että potkua. Bäckmanin inkiväärijuomassa on perusraaka-aineen lisäksi myös muun muassa hunajaa. Sastamalalaista inkiväärilimonadia ei toistaiseksi saa mistä tahansa. Bäckmanin mukaan juoma on tulossa myyntiin joihinkin paikallisiin kahviloihin. Lisäksi sitä voi ostaa tilauksesta ja marraskuun alusta lähtien myös Tyrvään Prykistä. Limonadipuodin avajaiset Tyrvään Prykiissä, Marttilankatu 13, Sastamala. Avajaiset järjestetään 1.-2.11.2018 klo 10-20. Ohjelmaa; tarinointia Apteekkari Bäckmanin inkiwäärilimonaadin taustoista ja elävää musiikkia.