Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Viiniköynnöksen kasvatus onnistuu Suomessakin – Rypäleet kypsyvät Tiililän tilalla Pälkäneellä

Aljoshenkin, guna, jadviga, arkadia ja flora ovat rypälelajikkeita. Niiden marjat ovat keltaisia, vihreitä, punertavia ja syvän violetteja. Makuvivahteita niissä on vielä huomattavasti laajempi kirjo kuin värisävyjä. Rypäleet kypsyvät parhaillaan poimittaviksi Tiililän tilalla Pälkäneellä. Viiniköynnösten marjat ovat meheviä ja makeita. –Tämä on ollut ihan loistava kesä rypäleille. Ne pitävät lämmöstä ja auringosta, kertoo Tiililän tilan emäntä Helena Tiililä . Hän istutti ensimmäiset viiniköynnöksensä Pälkäneen hiekkaiseen multamaahan jo 20 vuotta sitten. Tiililän mukaan rypäle menestyy hyvin Suomessakin. Kylmänkestäviä lajikkeita saa muun muassa Virosta ja Venäjältä, niitä jalostetaan myös Yhdysvalloissa. –Kasvatan köynnöksiä muovitunnelissa ja avomaalla. Syksyllä otan ne alas ja suojaan pakkaspeitteellä. Rypäle kestää hyvin jopa 15 pakkasastetta, kunhan köynnökset on laskettu alas ja on kunnon lumipeite. Viiniä vain omaan käyttöön Helena Tiililä valmistaa rypäleistä hyytelöä ja mehua, paljon menee myyntiin myös sellaisenaan. Rypäleistä tulee myös herkullista viiniä, mutta se jää vain omaan käyttöön. –Lupien hankkiminen vaatisi hirveän byrokratian, joten en ole viitsinyt ryhtyä siihen. Tilan tuotteita myydään tilamyymälä Pajuparvessa. Vanhassa navetassa sijaitsevan myymälän yhteydessä on myös kahvila. Lauantaina tilalla järjestettiin opastettuja viinitarhakierroksia valtakunnallisen Osta tilalta -päivän kunniaksi.