Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

"Terveen päiväjuopottelun aika on ohi" – Legendaarinen Pispalan Pulteri täyttää 50 vuotta

Kun Pispalan Pulteri perustettiin vuonna 1968 vanhan maitokaupan tiloihin, olivat Pispala, ihmiset ja aikakausi tyystin toisenlaisia. Kauas ovat kaikonneet ne päivät, jolloin Pulterissa kokoontuivat kaupungin vasemmistoaktivistit laulamaan työväenlauluja. 15 vuotta ravintoloitsijana toiminut Juha "Kältsy" Tuominen muistaa lämmöllä turinoita vanhojen kanta-asiakkaiden kanssa. –Pubikulttuurin ja terveen päiväjuopottelun aika alkaa olla ohi. Ne vanhat herrat, jotka kävivät meillä parantamassa maailmaa, ovat jo poistuneet keskuudestamme, Tuominen sanoo. Juomakulttuurin hiipuminen on kääntänyt pubin pyörittämisen päälaelleen. Nykyään melkein koko myynti tulee päiväsaikaan saapuvien nälkäisten lounastajien pussista. Keittiön aukioloaikaa pidennetään koko ajan. Pubiruokaa ei kuitenkaan käy väheksyminen. Tuominen kertoo, että Pulterissa kaikki on tehty majoneesia myöten alusta asti itse. Ranskalaiset tulevat tosin pakkasesta. –Meillä on rehti meininki ja vanhoja suomalaisia ruokia, kuten muikkuja muusilla. Emme ole mukana missään trendeissä, ja meillä on vähän niin kuin junttiruokalista. Se on kaukana fine diningista. Kanta-asiakkaista runoja Pulteri tarkoittaa isohkoa kiveä. Sellaisen voisi ampuakin miehenkorkuisella ritsalla, joka on kiinnitetty ravintolan ulkoseinään. Tuomisen mukaan ritsa muistuttaa menneistä ajoista, jolloin pikkupojat ampuivat ritsalla kiviä alas Pispalanharjulta. Pulterin omituiseltakin kuulostava huumori ja letkeä tunnelma ovat houkutelleet monet paikalliset kuluttamaan baarituoleja jopa vuosikymmeniksi. Kanta-asiakkaat nauttivat Pulterissa niin korkeaa arvostusta, että heistä on kirjoitettu reilu satasivuinen runokirja Pulterin Kalevala . Juha Tuominen kertoi tarinat, ja hänen ystävänsä Asko Vilén kirjoitti ne runomuotoon. Tuominen laskee, että entisistä kanta-asiakkaista noin 80 olisi lähtenyt luonnollisen poistuman kautta. Tuominen onkin tuttu vieras vanhojen asiakkaittensa hautajaisissa. Eräs legendaarinen hautajaisepisodi liittyy myös Pulterin historiaan. Tarina kertoo, että Aki ja Mika Kaurismäki , Kari Väänänen ja Anssi Tikanmäki ajoivat Matti Pellonpäätä kuljettaneen ruumisauton Pulterin eteen, pysähtyivät ryypylle ja jatkoivat matkaansa. Pellonpää kuoli 1995 ja hän oli Aki Kaurismäen elokuvien luottonäyttelijä. Tuominen vakuuttaa, että tarina on totta. Hän ei itse saanut palvella herrasmiehiä, mutta ehti kuitenkin nähdä heidän lähtönsä. Asiakas pitää palvella tarinan loppuun saakka Ravintoloitsija Juha Tuominen tuli Pulteriin vuonna 1993. Omien sanojensa mukaan jokin vain veti häntä puoleensa erikoisessa pubissa. Tuomisella ei ole itsellään mitään muuta kytköstä Pispalaan. Henkilökuntaa on sittemmin tullut ja mennyt, mutta uutta väkeä kouluttaessaan Tuominen painottaa yhtä asiaa ylitse muiden. –Asiakkaalla pitää olla hyvä mieli tullessa, ollessa ja mennessä. Pitää palvella tarinan loppuun saakka. Tuominen toivoisi kuitenkin, että joskus olisi enemmän aikaa jutustella asiakkaiden kanssa kuten ennen vanhaan. Kiire on asiakaspalvelijan pahin vihollinen. Pulterin pitkän iän salaisuutta Tuominen ei osaa tarkkaan sanoa. Hän uskoo, että vastaus piilee jossain hyvän asiakaspalvelun, tasalaatuisuuden ja runsaiden annosten välissä. Ravintolalla ei Tuomisen mukaan ole esikuvia, vaan se on rohkeasti oma itsensä. Pispalan Pulteri juhlistaa 50-vuotista historiaansa 3.–9. syyskuuta 2018. Juhlaviikolla ravintolassa on luvassa erilaisia juhlia ja tapahtumia.