Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Ravintoloitsija tuntee teatteriyleisön maun – väliajalla maistuu yhä useammin alkoholiton

Teatterivieras tarttuu väliajalla mieluummin kuohuviinilasiin kuin perinteiseen kahvi ja konjakki -vaihtoehtoon. Yhä useammin asiakas myös valitsee alkoholittoman oluen, siiderin tai viinin - ja ilahtuu kovin kun huomaa niitä olevan tarjolla. Loretta Pietilä tuntee teatterivieraiden makumieltymykset. Hän on luotsannut Tampereen Komediateatterin ravintolatoiminnoista vastaavaa Juhlatalon ravintoloita yrityksan perustamisesta asti. Komediateatteri ja Juhlatalon ravintolat ovat perheyrityksiä. Teatterin johdossa on Loretta Pietilän pikkuveli Panu Raipia ja myös Pietilän aviomies Simo Pietilä on mukana ravintolatoiminnassa. Esko Raipia toimii nykyään taustajoukoissa. Ensikosketuksen ravintola-alaan Loretta Pieitlä sai Pyynikin kesäteatterin kahvilassa 14-vuotiaana. Hän kaipasi kesätöitä ja isä Esko Raipia järjesti paikan Pyynikillä. Siellä vierähti viisi vuotta. –Nyt on ympyrä sulkeutunut, olen taas teatteriravintolassa. Ylioppilaaksi Loretta Pietilä valmistui Porista, missä perhe asui silloin. Nuori tyttö ei oikein tiennyt mille alalle hän haluaisi suunnata. Työpaikka löytyi Harjavallasta perhetutun kautta. Työ Hotelli Hiitteenharjun ravintolassa tuntui heti omalta. –Hotellin johtaja otti minut töihin sillä ehdolla, että lupasin hakea alan koulutukseen viimeistään parin vuoden kuluessa. Kolarista sisua Pietilän ravintolaura oli katketa pahaan autokolariin Harjavallan aikana. Sekä käsissä, että jaloissa oli useita murtumia. Lääkäri sanoi, että noilla käsillä ja jaloilla ei tehdä koskaan ravintolatöitä. –Itkin kaksi viikkoa, koska pidin työstäni niin paljon. Sitten sisuunnuin ja päätin, että näytän lääkärille vielä, muistelee Pietilä. Loretta Pietilä valmistui restonomiksi Haaga instituutista. Legendaarinen tamperelainen ravintoloitsija Osvi Niemi otti hänet suoraan koulunpenkiltä töihin Cabare Oskariin hovimestariksi. Pietilä muistelee hymyillen, miten erilaista ravintolatyö silloin oli. Alkoholin tarjoilu on tarkkaan säädeltyä, ja alkoholitarkastaja saattoi milloin tahansa piipahtaa tarkistamaan, että varasto ja kassa täsmäsivät, eikö pulloja puuttunut. Etenkin legendaarisen tarkastaja Veikko Lahden vierailut jännittivät. –Jännitti onko kaikki kunnossa, kun Lahden Veikko tuli taloon. Kerran hän vei minut kädestä pitäen juopuneen asiakkaan luokse ja sanoi, että tämä asiakas on niin humalassa, että hänet pitää poistaa. Silloin se nolotti nuorta hovimestaria. Yrittäjäksi nuorena Raipian perheessä oli vitsailtu jo jonkin aikaa, että pitäisi perustaa oma ravintola, varsinkin kun nyt perheessä oli myös alan ammattilainen. Haave toteutui vuonna 1984 kun Esko Raipia päätti perustaa kollegansa Esko Roineen kanssa Wanhat Roomeot -ravintolan. Muutaman vuoden kuluttua yritykselle tarjottiin ravintolatilaa Tullin alueelta ja Åkerlundin kadulle syntyi Ravintola Myllärit vuonna 1987. Tampellan juhlatalo siirtyi Raipian perheelle 1994 ja Åkerlundin kadulla pantiin haarukat pussiin vuonna 2006. –Silloin olimme taas koko perhe saman katon alla. Tyttärenikin työskentelee Komediateatterissa järjestäjänä. Neljä vuotta sitten meille tuli myös Pirkonhovin kiinteistön Sukkavartaankadulta. Siellä toimii Suomen Teatteriopisto. Viikonloppuisin juhlasalissa järjestetään monenlaisia perhejuhlia ja joulunaikaan yritysten pikkujouluja. Nyt meillä ei ole mitään tilasuunnitelmia tulevaisuuden varalle. Vapaa-aikanakin Loretta Pietilä mielellään nauttii hyvästä ruoasta ja juomasta. Someliérin ja viiniasiantuntijan lempijuoma vaihtelee tilanteen mukaan. –Kotona juon enimmäkseen vettä, harvoin tulee avattua viinipulloa. Shampanjoista tykkään ja joskus on mukava maistaa hyvä cocktail. Syntymäpäivän vietto on vielä haastatteluhetkellä hämärän peitossa. Aviomies on järjestänyt Pietilälle yllätyksen, joka paljastuu vasta syntymäpäivänä.