Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Käsittelemätön puu tappaa bakteereja ja tekee hyvää sisäilmalle: Missä kodin pinnoissa sitä kannattaa käyttää?

Käsittelemätön puu on tutkitusti hygieenisempi materiaali kuin monet muut pinnat. Tekniikan tohtori Tiina Vainio-Kaila tutki puun antibakteerisia ominaisuuksia kymmenen vuoden ajan ja väitteli aiheesta viime marraskuussa Aalto-yliopistossa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että esimerkiksi salmonella- ja listeriabakteerit sekä jotkut sairaalabakteerit kuolevat mänty- ja kuusipinnalla nopeammin kuin lasipinnalla. Kysyimme Vainio-Kailalta, mitä tulokset tarkoittavat tavallisen kuluttajan kannalta. Vastauksissa on hyödynnetty myös Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeita. Mihin puun antibakteeriset ominaisuudet perustuvat? Tarkkaa syytä puun antibakteerisuudelle ei vielä tunneta. Tällä hetkellä tiedetään ainakin, että puun uuteaineilla ja ligniinillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Puun kolme pääkomponenttia ovat selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini. Lisäksi puussa on uuteaineita, jotka voidaan nimensä mukaisesti uuttaa puuaineesta pois. Uuttaminen toimii vähän niin kuin kahvin keittäminen. Kahvinkeitin liottaa kahvinpurut vedellä. Puuaineiden uuttamisessa liuottimena voidaan käyttää veden sijasta esimerkiksi asetonia, jolloin puusta saadaan ulos hieman eri uuteaineita kuin liottamalla pelkällä vedellä. Näin voidaan tutkia eri uuteaineiden ominaisuuksia. Onko puu parempi materiaali leikkuulautoihin kuin esimerkiksi muovi tai lasi? Leikkuulaudan hygieenisyyteen vaikuttaa ennen kaikkea huolenpito. Kaikki leikkuulaudat täytyy pestä huolellisesti ja kuivata käytön jälkeen. Jos leikkuulaudalla käsittelee esimerkiksi raakaa lihaa, hygienian kannalta laudan materiaalilla ei ole merkitystä. Puhdistamista ei voi laiminlyödä materiaaliin perustuen. –Mielestäni leikkuulauta poikkeaa esimerkiksi seinäpinnasta. Siinä voi olla niin paljon bakteereja, että ei riitä vaikka olisi kuinka antibakteerinen leikkuulauta. Evira suosittelee ruuanlaittoon helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja. Jokaiselle elintarviketyypille kannattaa valita oma lauta. Eviran mukaan puulaudat sopivat parhaiten kuiville elintarvikkeille, kuten leivälle. Huokoinen puumateriaali voi imeä itseensä likaa ja pesuaineita. Miten hyvin puu tuhoaa bakteereja verrattuna muihin keittiöpintamateriaaleihin? Käsittelemätön puu on antibakteerista riippumatta siitä, käytetäänkö sitä pöydässä, leikkuulaudassa tai seinäpaneelissa. Keittiötason materiaaliksi käsittelemätön puu ei sovi, koska pinnat menevät helposti pilalle kastuessaan. Käsitellyn puun antibakteerisia ominaisuuksia ei tunneta kovin hyvin. Käytännössä paksu pinnoite kuitenkin peittää puun hyvät ominaisuudet. –Jos sinulla on oikein paksu ja tiivis pinnoite, silloin ominaisuudet ovat pinnoitteen ominaisuuksia eivätkä puun ominaisuuksia, Vainio-Kaila Sanoo. Öljyämisen ja vahaamisen vaikutukset puun antibakteerisuuteen ovat vielä epäselvät. Millaisissa muissa paikoissa ja tuotteissa olisi järkevää käyttää puuta muiden materiaalien sijaan? Käsittelemätöntä puuta kannattaa käyttää pinnoilla, joita ei tarvitse pestä usein. Runsas peseminen muuttaa pinnan ulkonäköä, eikä puu välttämättä pysy hyvänä. Käsittelemätön puu sopii esimerkiksi seiniin ja kattoihin sekä pöytien alapintoihin. Puusta haihtuu orgaanisia yhdisteitä, joilla näytti Vainio-Kailan väitöstutkimuksessa olevan jonkin verran antibakteerisia vaikutuksia. Käsittelemätön puu tekee siis hyvää sisäilmalle. Millaisia eroja antibakteerisuudessa on eri puulajien välillä? Vainio-Kailan väitöstutkimuksessa mänty tuhosi bakteereita hieman kuusta paremmin. Antibakteerisia ominaisuuksia on eri tutkimuksissa havaittu kuusi- ja mäntypuiden lisäksi muun muassa tammella, saarnilla, lehmuksella, pyökillä ja koivulla. Eri puulajien lisäksi myös esimerkiksi bambua on markkinoitu antibakteerisena materiaalina. Bambua näkeekin paljon vaatteiden lisäksi esimerkiksi leikkuulaudoissa ja tarjoiluastioissa.